Lasforum houdt grote lashelmentest

0

Het Lasforum gaat begin volgend jaar een grote lashelmentest doen. Vrijwel alle grote A-merken, maar ook enkele minder bekende merken stellen hiervoor helmen beschikbaar. Al deze helmen zullen door deelnemers van het Lasforum – zowel professionals als hobbyisten – uitgebreid worden getest.

Het Lasforum is een druk bezocht online platform waar mensen met interesse in lassen, lasproducten en aanverwante onderwerpen elkaar ontmoeten en kennis, ervaringen en tips uitwisselen. In het verleden zijn hier al eens testen met lasmachines gedaan, die veel werden gelezen. Nu komt er een lashelmentest omdat de 7500 leden van het forum, maar ook gasten die daar via Google op terecht komen, opvallend vaak vragen hebben over laskappen. Vragen als: wat is een goede kap of welke kap is voor mij en het werk dat ik er mee doe het meest geschikt? “Men is vooral erg nieuwsgierig naar gebruikerservaringen”, zegt Patrick Wouterse, eigenaar van Lasbedrijf Lasklus Nederland en medeoprichter van www.lasforum.nl. Dat bracht hem en het forumbeheer op het idee een serieuze lashelmentest te gaan doen.

Leveranciers doen mee
Dit plan is door de forumleden enthousiast ontvangen. Velen hebben zich al opgegeven om als tester te fungeren. Ook fabrikanten, leveranciers en dealers van lashelmen doen mee. Zij zijn bereid helmen voor de test beschikbaar te stellen. Patrick Wouterse heeft er al een flink aantal ontvangen. Exemplaren van grote merken als Speedglas, Optrel, Force, Esab en Kemppi, maar ook diverse B merken. “Een aantal fabrikanten komt nog dit jaar met nieuwe modellen die ze graag in de test willen laten meelopen. Daarom starten we pas in het begin van het nieuwe jaar.”

Testen in de praktijk
Naar verwachting zal de test tegen de dertig helmen omvatten. Sommige leveranciers met een uitgebreid assortiment laten namelijk wel twee, drie of zelfs vier types meedoen. De helmen worden in een box naar de testers toegestuurd. Alle testers krijgen ruim de gelegenheid en tijd om deze in hun eigen omgeving te testen en hier vervolgens een verslag over te schrijven op basis van een vragenlijst met puntenverdeling en toelichting per vraag. Zo veel mogelijk testleden zullen een zo groot mogelijk aantal verschillende soorten en merken lashelmen gaan vergelijken op onder andere functionaliteit en draagcomfort maar ook op zaken als aanschafkosten en beschikbaarheid. “Het gaat bij deze test dus ook echt om gebruikerservaringen”, zegt Patrick Wouterse. “Hoe bevalt de helm, wat is het draagcomfort, hoe reageert hij bij een bepaalde lasmethode, wat is de kwaliteit van de draagband en hoe lang gaat deze mee. Wat is het gewicht op het hoofd, hoe gemakkelijk is de helm in te stellen, zou je meer instellingen willen, is het ruitje makkelijk te vervangen, wat is de lichtinval in het scherm, heb je last van reflectie in het scherm. Zulke aspecten komen allemaal aan bod.”
Er komt bovendien zowel een panel van prof lassers, waaronder Patrick zelf, als een panel van hobbyisten. Dat betekent dat de helmen zowel getest gaan worden bij bijvoorbeeld hightech lassen en zwaar lassen, maar ook door hobbyisten die misschien maar een uurtje  in de week lassen.

Patrick Wouterse verwacht dat de resultaten ergens maart-april 2017 gepresenteerd gaan worden. “Ik hoop, en weet ook zeker, dat duidelijk wordt welke helmen voor wie geschikt zijn. Het maken van de keuze zal makkelijker worden.”