Lasrobot maakt Cornelissen Metaalbewerking compleet

Cornelissen Metaalbewerking in Rhenen wil een complete toeleverancier in metaalbewerking zijn. Met de jongste investering in een lasrobot is die doelstelling praktisch gerealiseerd. “Hiermee kunnen we nu nog beter beantwoorden aan de vraag naar samenstellingen”, zegt directeur Peter Cornelissen.

Hij heeft een duidelijke visie op de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf als toeleverancier in de plaatwerkindustrie: “Je moet flexibel en compleet zijn. Want in de toekomst zal het zo zijn: de klant legt een tekening neer en dat product moet je snel kunnen maken. Dat kunnen we nu in eigen huis, met uitzondering van conserveren, maar dit kunnen we wel aanbieden.”

Investeringen
Toen Peter Cornelissen in 2000 de dagelijkse leiding kreeg over het bedrijf, kon men alleen knippen, ponsen en zetten. De slag bij het lasersnijden was gemist. Cornelissen besloot te gaan investeren om een inhaalslag te maken. “Het is goed dat we die weg zijn ingeslagen”, blikt hij nu terug. Eerst kwamen er nieuwe kantbanken, in 2005 gevolgd door een vlakbed lasersnijmachine (Trumpf L6030). Deze werd in 2011 geautomatiseerd met een Liftmaster. Ook werd een buislasersnijmachine (Trumpf TruLaser Tube 7000) geïnstalleerd.

Samenstellingen
Beide machines draaien goed, maar al enige tijd kwamen er steeds meer aanvragen voor samenstellingen. Vlak na de jaarwisseling kwam er zelfs een klant met een concrete order. Die order was de aanleiding voor de komst van de lasrobot. Cornelissen belde Drost Used Machinery in Elst (Utrecht), zijn vaste leverancier van gebruikte machines, met de vraag of hij een geschikte lasrobot kon leveren. Dat kon en een paar dagen later was er al een 25 jaar oude ABB lasrobot operationeel. Voor het programmeren daarvan werd de hulp ingeroepen van RobWelding in Dodewaard.
De eerste order: het lassen van tweehonderd op de buislaser gesneden tafelframes. Cornelissen: “Het eerste frame hebben we nog met de hand gelast, maar met de robot gaat dat natuurlijk beduidend sneller. Het resultaat is bovendien veel mooier.”
Cornelissen is wel vaker een nieuwe activiteit gestart met een gebruikte machine. “De investering valt mee en het is een mooie gelegenheid om te kijken of het werkt en of we er werk voor kunnen krijgen. Zo hebben we het in het verleden ook gedaan met een platenwals. We kunnen er werk van nieuwe klanten mee binnen halen, maar ook meer aanbieden aan bestaande klanten.”

Constructiewerk en toeleveren
De lasrobot is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Cornelissen Metaalbewerking. Peter Cornelissen runt het bedrijf samen met zijn vader Geurt. “Mijn vader richt zich op het constructiewerk, ik op het toeleveren. Het bedrijf van mijn vader was aanvankelijk gevestigd in Veenendaal, maar is een kleine tien jaar geleden hier naar toe verhuisd. Sinds 2008 opereren beide bedrijven samen onder de naam Cornelissen Metaalbewerking. We hebben zo’n 20 à 25 medewerkers.”  
De constructietak richt zich op het wat aparte werk. Onlangs zijn er nog vijftien bijzondere bruggen in Alkmaar geleverd. De toelevertak tracht zich te onderscheiden van de concurrentie door compleet te zijn met een goed aanbod. Cornelissen kan vlakke platen snijden tot 6 meter, kanten tot 7 meter en buizen snijden tot 6 meter en een diameter tot maximaal 250 mm. Tachtig procent van materiaal dat wordt verwerkt is staal, de rest RVS en aluminium.
Daarmee is een breed klantenbestand opgebouwd met een grote spreiding in uiteenlopende markten, zoals de woning- en utiliteitsbouw, infrastructuur, scheepsbouw, landbouw, carrosseriebouw en afvalverwerking. Met de buislaser worden met name ook klanten in de meubelindustrie en de winkelinrichting bediend.

Pittig jaar
In de jaren 2011 en 2012 heeft Cornelissen ‘best aardig gedraaid’ en bovendien kunnen investeren in de liftmaster, de buislaser en uitbreiding van de bedrijfsruimte met 1000 vierkante meter. Hij verwacht dat 2013 een pittig jaar wordt. “ De prijzen zijn scherp, maar door onze automatisering kunnen we daar in mee. Onze lasers voor zowel plaat als buis kunnen onbemand werken en we hebben ook een robot aan een kantbank staan. Verder hebben we  net geïnvesteerd in het ERP-pakket Plan de Campagne van Bemet.  Dat maakt je nog meer flexibel.”
Qua machines is het voorlopig even afgelopen met investeringen. Enerzijds omdat het machinepark met de lasrobot mooi compleet is, anderzijds omdat het toch ook lastige tijden zijn. “Wat we nu vooral doen is scherp letten op de kosten voor personeel, energie en de materiaalstroom. En we zijn behoorlijk aan het adverteren in de vakbladen. Ik geloof vast in de kracht van herhalen. Het rood van Cornelissen Metaalbewerking moet continu worden gezien.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Portal De Cromvoirtse met buislasersnijwerk compleet

03-11 Bij de Cromvoirtse kan sinds kort ook buislasersnijwerk online worden gecalculeerd en besteld. De…

Geen categorie

Buislasersnijden is groeimarkt voor Driessen

19-06 Dag en nacht zat de buislasersnijmachine van Metaalcenter Driessen in Weert vol, en nog…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV