Lasrobots lassen kunststof

Kunststof verwerkende bedrijven die producten samenstellen uit kunststof (PE, PE en PP) plaat zijn voor het thermisch lassen grotendeels afhankelijk van vakmensen die de delen met een extruder handmatig verbinden. Echter dwingt een nijpend personeelstekort deze bedrijven op zoek te gaan naar automatiseringsoplossingen, zoals de inzet van robots. Robotintegrator Valk Welding, marktleider op het gebied van lasrobotisering, heeft hier al grondig onderzoek naar verricht en meldt een robotoplossing klaar te hebben die geschikt is voor de industriële lasextruders.

In plaats van een lastoorts moet de robot nu met een lasextruder kunststof plaatdelen verbinden.

“De technologie van lasrobotisering hebben we geschikt gemaakt voor het lassen van kunststof plaat”, meldt de robotintegrator uit Alblasserdam.

Ander verbindingsproces

Hoewel het basismateriaal verschilt met metaal voeren vakmensen in beide gevallen dezelfde handelingen uit. In plaats van een lastoorts moet de robot nu met een lasextruder kunststof plaatdelen verbinden. “Kunststof heeft totaal andere materiaaleigenschappen. Dat vraagt om een ander verbindingsproces, maar de technologie om een lasextruder te handelen en het werkstuk te manipuleren verschilt nauwelijks met die van het robotlassen van metaalproducten”, legt Joan de Hoop uit. Joan houdt zich als applicatiespecialist binnen Valk Welding bezig met het opvolgen van lasautomatiseringsvragen binnen de kunststof sector.

Procesverandering

Valk Welding heeft een automatiseringsoplossing ontwikkeld, die geschikt is voor onder andere de industriële lasextruders van Leister Dohle en Munsch. “Maar een applicatie ontwikkelen is één, zorgen dat de bedrijven er mee leren werken is twee. Meer dan 95% van de bedrijven die producten samenstellen uit kunststof plaat, zoals vloeistoftanks, bakken, putten, enzovoorts doen dat nog handmatig. Inzet van robots wordt nog vaak als technisch complex gezien en vraagt om een procesverandering wanneer je de overstap maakt van handmatig naar robotlassen. Wij beschikken over de nodige resources, zoals en trainings- en scholingsruimte waar we gebruikers leren hoe met een robot te werken en deze te programmeren. Wij zien het als een belangrijke taak om de bezorgdheid weg te nemen en de stap naar robotlassen te verkleinen”, licht Joan de Hoop toe.

Ergonomie

Naast het automatiseringsvoordeel van robotinzet, kent deze ook ergonomische voordelen. Een lasextruder handmatig met een constante snelheid betekent, mede door het hoge gewicht, ergonomisch een zware belasting voor een medewerker. “Een extruder met 6 kg opbrengst per uur weegt al gauw tussen 10 en 15 kg, dat is een zware last voor een medewerker. Onze handlingrobots met een payload tot 26 kg hebben daar geen moeite mee.”

Met haar focus en knowhow op het gebied van lasrobots ziet Valk Welding de komende jaren een sterk groeiende vraag naar applicaties voor kunststof lassen.

Met haar focus en knowhow op het gebied van lasrobots ziet Valk Welding de komende jaren een sterk groeiende vraag naar applicaties voor kunststof lassen.

Kemeling Kunststoffen

Kemeling Kunststoffen maakt kunststof producten voor onder meer tuinbouw, jachtbouw, waterbehandeling en de brandbestrijding sector. Het bedrijf pionierde al 6 jaar geleden met robotinzet en beschikt inmiddels over drie lasrobotinstallaties waarmee ronde en rechthoekige kunststof producten in grotere aantallen worden gemaakt. “De robots ondersteunen de medewerkers, en nemen daar waar het eentonig wordt, het werk over. Met inzet van de robots kunnen we nu met grotere aantallen en grotere afmetingen nieuwe markten bedienen, waar we voorheen niet op waren ingericht, vertelt eigenaar Robert Kemeling.

Met alleen een robot ben je er niet

“De meeste kennis en ervaring zit in de manier waarop je het maatverlies dat optreedt door versmelten kunt compenseren. Die kennis hebben we vastgelegd in de offline programmeer- en simulatiesoftware van Valk Welding. Dat biedt ook de mogelijkheid van parametrisch programmeren. Daarmee maken we maatwerk op basis van standaardisatie. Je kunt volstaan met alleen de afmetingen aan te passen. Zo hoef je niet ieder nieuw product volledig opnieuw te programmeren. De software is dus een belangrijk onderdeel in het proces. Met alleen een robot ben je er niet”, benadrukt Kemeling.

Groeimarkt

Met haar focus en knowhow op het gebied van lasrobots ziet Valk Welding de komende jaren een sterk groeiende vraag naar applicaties voor kunststof lassen. De robotintegrator hecht een grote waarde aan het ontwikkelen van innovaties en wil dan ook op dit gebied een serieuze aanbieder worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Valk Welding zet mega lasrobotsysteem te koop op S&S

28-08 Als beurs highlight biedt de lasrobotintegrator uit Alblasserdam deze installatie vanaf heden te koop…

Verbinden

Valk Welding en Oqton versnellen productie met robotlassen

30-01 De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan…

Verbinden

Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

18-01 De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht…

Automatisering

FRAME-IT in actie bij Maref

16-11 Valk Welding heeft deze robotinstallatie ontworpen om de klanten voor een aantrekkelijke prijs kennis…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

22-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

Digitalisering haalt nog meer potentieel uit geautomatiseerde productie

30-03 Het lijkt bijna te simpel om waar te zijn: neem een moderne, verregaand geautomatiseerde…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema