Lensink maakt zelf stikstof voor nieuwe Bodor vlakbedlaser

De nieuwe Bodor vlakbedlasersnijmachine van Lensink Constructie-Machines in Lievelde in de Achterhoek is een echte blikvanger. Hij vormt één geheel met het bordes erboven, dat is volgepakt met laserbron, koeling, afzuiging én apparatuur om zelf stikstof te maken. Zo is het een mooi compacte installatie, ondanks het grote werkbereik van 4×2 meter van de laser.

Lensink wil altijd met de tijd meegaan en doet daarvoor regelmatig een flinke investering. Zo zijn jaren geleden twee waterstraalsnijmachines aangeschaft, die uiteindelijk tjokvol met werk zaten. Eigenaar Berti Lensink en bedrijfsleider Teun Weenink, die het bedrijf geleidelijk aan overneemt, verwachten dat het met de laser ook zo zal gaan.

De nieuwe lasersnijmachine is een belangrijke aanwinst voor Lensink, dat bestaat uit twee afdelingen. Het RVS-constructiegedeelte vervaardigt op maat gemaakte producten, vooral voor slachterijen en de vleesverwerkende industrie, inclusief complete systemen, die Lensink zelf ontwikkelt en tekent. Het andere gedeelte repareert en verkoopt tuin- en parkmachines. Tevens worden hier zwartstaal constructies vervaardigd.

Goedkoper produceren

Lensink is een flexibel bedrijf met ongeveer twintig medewerkers. 80 procent van het materiaal dat wordt verwerkt is RVS. Dit werd vrijwel allemaal gesneden op de waterstraalsnijmachines. Maar dat betekende lange snijtijden. Berti Lensink: “In het massawerk en bepaalde categorieën werk kwamen we daardoor qua productiekosten niet meer mee. Met een laser kun je veel goedkoper produceren.”

Er werd uitvoerig gediscussieerd over de vraag of het lasersnijwerk moest worden uitbesteed of dat er moest worden geïnvesteerd in een eigen laser. Besloten werd tot de aanschaf van eigen laser, eerst voor de eigen productie later wellicht ook voor derden. “Dat is een interessante optie, omdat we extra toegevoegde waarde kunnen leveren met kanten, lassen en afmonteren”, zegt Teun Weenink.

8 kW laserbron

Gekozen is voor een lasersnijmachine van Bodor met een 8 kW bron en een groot werkbereik van 4×2 meter. Hiermee wil Lensink zich onderscheiden van collega-metaalbedrijven. Binnen een straal van 15 kilometer staan heel wat lasers, maar dat zijn vooral machines met een bereik van 3×1,5 meter en tot 4 kW laservermogen. “Deze Bodor machine snijdt 30 mm dik materiaal heel vlot”, zegt Jurgen Kroeze van Technische Handelsonderneming Klaassen uit Enschede, die de Bodor al zo’n 5 jaar in Nederland vertegenwoordigt. Klaassen heeft al 23 machines van de Chinese fabrikant in Nederland geplaatst. “Bodor heeft in China een fabriek van 200.000 vierkante meter”, vertelt Kroeze. “Hier worden 2000 machines per jaar geproduceerd; vlakbedlasers tot een lengte van 40 meter en zes modellen buislasers. Bodor timmert flink aan de weg in Europa.”

Voor Lensink bleek Bodor de beste keuze. “Een dure laser uitzoeken is niet moeilijk”, zegt Berti Lensink. “Maar wij gaan er niet 10 uur op een dag, laat staan 24/7 mee snijden. Daarom  kwam deze machine er voor ons het beste uit. We hebben een bezoek gebracht aan Paul Meijering in Zaltbommel en zagen hoe ze daar met de lasers van Bodor werken. Dat zagen wij ook wel zitten. Onze vlakbedlaser heeft twee verschillende bedhoogtes. Dat is een eenvoudige techniek, die minder kost en voor ons heel acceptabel is. De prijsstelling is belangrijk.”

Het bordes boven de lasersnijmachine is volgepakt met laserbron, koeling, afzuiging én (aan de linkerzijde) apparatuur om zelf stikstof te maken.

Het bordes boven de lasersnijmachine is volgepakt met laserbron, koeling, afzuiging én (aan de linkerzijde) apparatuur om zelf stikstof te maken.

Zelf stikstof maken

De lasersnijmachine bij Lensink heeft een gietijzeren machineframe en een totaal gewicht van 12 ton. Lensink wilde hem compact neerzetten en het geheel moest er gaaf uitzien. Daarom is veel aandacht besteed aan het bordes boven de machine.  Hier zitten heel wat lasmeters in en Lensink heeft de RAL-kleuren opgevraagd bij Bodor zodat het bordes in exact dezelfde kleur is gespoten als de machine. “Ik ben een kritische klant”, zegt Berti Lensink. “Loshangende kabels willen we niet, het moet echt af zijn.”

Het was wel passen en meten om alle apparatuur op het bordes kwijt te kunnen. Want hier staan niet alleen de laserbron, de afzuiging en de koeling. Ook een installatie om stikstof te produceren (van de Duitse fabrikant Airtech) en de gasflessenpakketten hebben een plek gekregen op het bordes. De installatie haalt lucht uit de hal en zet die om in stikstof.  Zo maakt Lensink zijn eigen stikstof, iets wat nog niet veel gebeurt in Nederland, maar wel uitstekend past in de duurzaamheidstrend.

Teun Weenink: “We hebben ervoor gekozen zelf stikstof te gaan maken omdat niemand ons wist te vertellen hoeveel we nodig zouden hebben. Nu hebben we dat in eigen hand. We laten de generator ‘s nachts lopen en drukken het flessenpakket vol. Hebben we meer nodig dan kunnen we ook overdag stikstof produceren.”

Vijf medewerkers hebben een training gehad om de machine te kunnen bedienen. Eveneens vijf mensen zijn getraind op de Lantek CADCAM-software, die een directe koppeling heeft met Solidworks, waarin Lensink tekent. Daarna zijn ze de machine onder begeleiding van Klaassen geleidelijk aan gaan finetunen. “Wij laten onze klanten altijd eerst veertien dagen snijden en vragen ze alles te noteren wat ze tegenkomen. Samen duiken we dan in de lijst met openstaande punten. Zo start je langzaam op en dat geeft rust”, zegt Jurgen Kroeze.

Berti Lensink en Teun Weenink noemen de komst van de laser belangrijk voor de ontwikkeling van hun bedrijf. “Onze productiekosten moesten omlaag. Dat doen we hiermee. We merken nu al dat de machine flexibiliteit brengt en de levertijden verkort. Als we voorheen bijvoorbeeld materiaal voor filtratie-units moesten snijden, konden we de waterjets een week lang niet gebruiken voor andere dingen. Nu snijden we op de laser en hebben we binnen twee dagen weer ruimte voor wat anders.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Materialen

RVS-specialist Paul Meijering investeert in plasmasnijden

10-03 Paul Meijering, leverancier van buizen, platen en componenten in zowel roesvast staal als special…

Plaatbewerking

Klaassen Machines laat Bodor laser M500A debuteren op TechniShow

15-01 Het zal de Europese introductie worden van het nieuwe multi diafragma profiellasersysteem M500A van…

Plaatbewerking

Snijden met 30 kW

29-10 Bodor heeft onlangs in Jinan (China) de eerste Ultra-High Power lasersnijmachine met 30 kW…

Plaatbewerking

Bodor lasersnijmachine bewijst direct zijn waarde bij Fontys

24-06 Mede dankzij de komst van een Bodor lasersnijmachine op de afdeling Engineering van Fontys…

Plaatbewerking

Buislaser van Litjens kan ook vloeiboren en draadtappen

13-05 Sinds de komst van een gloednieuwe buislaser snijmachine van Trumpf kan Litjens Metaalbewerking in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X