Lichte stijging activiteit in Belgische technologiesector

0

In vergelijking met twee weken geleden wordt er voorzichtig meer gewerkt in de technologiebedrijven in België. De gemiddelde activiteitsgraad stijgt van 49,7% naar 52,8% (+ 3,1%). Volgens Agoria komt dit omdat een aantal bedrijven technische oplossingen gevonden hebben om de social distancing-maatregelen te respecteren.

Ondanks de lichte stijging blijft het activiteitsniveau zeer laag. Grootste struikelblokken voor de activiteiten van de bedrijven zijn de verminderde vraag (67%), de regels inzake social distancing (39%), de beschikbaarheid van werknemers (38 %) en de bevoorrading van grondstoffen en onderdelen (39%).

Het activiteitsniveau is het hoogst in de IT-sector. Daar kan nog 77,3% (+ 2,3%) van de normale werkzaamheden behouden worden. De sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal, volgt met 75,6% (+ 2,4%). Daarna komt de telecomsector met 73,3% (+ 13,3%). Daar slaagt men erin om de activiteit via telewerk op peil te houden. Liefst 92% van wie er actief is, werkt van thuis uit.

Maakindustrie

De activiteitsgraad in de maakindustrie en in de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie verdubbelt. Die sectoren lagen 14 dagen geleden evenwel bijna volledig plat. Draaide de maakindustrie tussen 20 en 27 maart slechts op 15,2% van het niveau van dezelfde periode vorig jaar, dan was dat tussen 7 en 10 april al 30,5%. De maakindustrie bundelt ondernemingen die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende en de maakindustrie leveren. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie springt van 7% naar 20%.

Voor veel bedrijven is het allesbehalve evident om de regels van social distancing in te voeren. Niet voor alle uitdagingen rond het respect van social distancing werden reeds oplossingen gevonden. “Tevens vrezen we dat voor een aantal activiteiten social distancing technisch onhaalbaar zal zijn”, aldus Agoria. “We moeten kijken naar andere maatregelen, via een globale preventieaanpak waarbij dezelfde garanties  worden gegeven om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

In één sector daalt de activiteitsgraad, namelijk bij de bedrijven actief in producten, technieken en diensten voor de installatie, het onderhoud en de exploitatie van gebouwen, infrastructuur en industrie. Haalden zij tussen 20 en 27 maart nog 60,6% van hun activiteiten van dezelfde periode van vorig jaar, dan is dat nu nog 51,5% (- 9,1%). Belangrijk is hierbij dat niet-essentiële onderhoudstaken door heel wat bedrijven nu naar achter geschoven worden en dat het respect voor de social distancing niet altijd technisch haalbaar is bij dergelijke activiteiten, waardoor dit momenteel niet mogelijk is.

Problemen bevoorrading

Problemen inzake bevoorrading blijven belangrijk. Liefst 61,5% van de bedrijven heeft er last van, vooral dan van binnen de EU (58%). Vooral het stilliggen van bedrijven in de andere EU-landen verstoort de supply chain. Frankrijk en Italië worden daarbij het vaakst geciteerd. De problemen bij douane, handel en transport zijn eerder beperkt maar kunnen voor bepaalde specifieke producten wel belangrijk zijn. Wel stellen bedrijven hogere vrachtprijzen vast voor voornamelijk luchttransport (12%).

Bijna 30% van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie verder te zetten of terug op te starten. Dit uiteraard met respect voor de regels rond afstand houden en toch wel de uitdagingen die op ons afkomen qua bevoorrading van goederen en grondstoffen waar reeds heel wat problemen zijn. 20% van de bedrijven denkt nu toch al 25% van de omzet te verliezen.