Lichtgewicht kottergereedschappen

Kennametal heeft zijn volgende generatie 3D-geprinte stator-kottergereedschap geïntroduceerd voor de bewerking van aluminium motorbehuizingen voor elektrische voertuigen.

Het 3D-geprinte kottergereedschap met koolstofvezel body weegt 7,3kg.

Deze nieuwste versie van het gereedschap heeft een nieuw ontworpen armstructuur, een grotere middenbuis gemaakt van koolstofvezel en een verdere gewichtsvermindering van meer dan 20 procent ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.

Besparing instel- en bewerkingstijd

Het complexe gereedschap is in staat om drie grote diameters in slechts één operatie te bewerken, waardoor instel- en bewerkingstijd wordt bespaard voor fabrikanten van auto-onderdelen en tevens de hoogste nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteiten worden bereikt.

“Naarmate onze automotive klanten hun aanbod van hybride en elektrische voertuigen uitbreiden, blijven we inspelen op hun behoefte aan lichtere gereedschapsoplossingen. Door gebruik te maken van geavanceerde productietechnieken zoals 3D-printen, hebben we het gewicht nog eens 20 procent verminderd ten opzichte van het gereedschap van de eerste generatie, terwijl we de spaanbeheersing hebben verbeterd en de stabiliteit van het gereedschap hebben verhoogd – innovaties die onze klanten helpen sneller en efficiënter te werken”, zegt productmanager Ingo Grillenberger.

Snellere gereedschapswissel

Door drie diameters in één operatie te bewerken, zorgt dit stator-kottergereedschap voor de uitlijning en concentriciteit van de bewerkte oppervlakken, terwijl de cyclustijd wordt verkort. Het lichtgewicht 3D-geprinte combinatie gereedschap maakt een snellere gereedschapswissel en toerenbereik mogelijk, zelfs op minder krachtige machines. De oppervlaktespecificaties en componenttoleranties worden zonder beperkingen bereikt.

Spaanverwijdering

Probleemloze spaanverwijdering wordt verzekerd door middel van vleugelprofielvormige armen die van koelvloeistof kanalen zijn voorzien om een nauwkeurige en krachtige koelvloeistoftoevoer naar de snijkanten en geleidingsvlakken te garanderen. Dit zou moeilijk of onmogelijk zijn om economisch te produceren met traditionele productie, maar 3D-printen stelt Kennametal in staat om zelfs dergelijke complexe interne kenmerken te realiseren.

Bovendien beschikt het Kennametal RIQ ruimer systeem over een eenvoudige diameterafstelling en een probleemloze bevestiging van nieuwe inzetstukken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Kennametal breidt KenTIP FS modulaire boorportefeuille uit

04-01 Verder bestaat de  uitbreiding uit verschillende nieuwe rechte spiraalboren voor meerdere materialen en toepassingen,…

Verspanen

Zwaar draaien met acht snijkanten per wisselplaat

24-11 “FIX8 is ontworpen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder draaien en vlakken, gladde…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

Boor voor snellere lucht- en ruimtevaartbewerking

21-04 Het snel verwijderen van grote hoeveelheden materiaal blijft een uitdaging voor dit soort componenten.…

Verspanen

Kennametal introduceert KCFM 45 vlakfrees

24-09 Kennametal heeft een nieuw vlakfreesplatform voor gietijzertoepassingen geïntroduceerd, de KCFM 45. Met vaste en…

Verspanen

Aluminium voorbewerken met hoge snelheid

14-01 De KOR 5 volhardmetalen frees is de nieuwste ontwikkeling van Kennametal op het gebied…

Verspanen

Volhardmetalen frees met vier spaangroeven

06-01 Kennametal heeft zijn Harvi-lijn krachtige solide schachtfrezen uitgebreid met de Harvi I TE, een…

Verspanen

Kennametal maakt hard draaien rendabeler

09-12 Kennametal kondigde onlangs zijn nieuwste innovatie aan in hard draaiende KBH10B- en KBH20B PcBN-kwaliteiten,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV