Linde neemt start-up met positioneringssysteem over

Linde Material Handling heeft de start-up Comnovo overgenomen. Met deze overname vergroot Linde MH haar portfolio met extra veiligheidsoplossingen evenals innovatieve techniek op het gebied van positioneringsapparatuur voor voertuigen.

Linde Material Handling biedt al een verscheidenheid aan ondersteuningssystemen voor heftruckbestuurders, die actief optreden als ‘intelligente passagier’, om ongevallen te voorkomen. Linde breidt nu haar veiligheidsportfolio uit door een innovatieve jonge onderneming over te nemen.

Comnovo heeft een innovatief positioneringssysteem ontwikkeld: het werkt op basis van ultrabroadbandtechnologie en waarschuwt door middel van signalen en trillingen personen voor naderende voertuigen. Het bijzondere is dat het systeem dankzij een hoge frequentie van ten minste vier gigahertz door pallets, roldeuren en zelfs muren heen kan ‘kijken’, tot op een nauwkeurigheid van 10 centimeter.

Het systeem werd ontwikkeld door Comnovo-oprichters Andreas Lewandowski, Dominik Gerstel en Volker Köster. Comnovo blijft als zelfstandig bedrijf opereren, waarbij Lewandowski de leiding houdt over de productontwikkeling en -integratie als algemeen directeur. Het team van oprichters heeft onderzoek gedaan op het gebied van positioneringssystemen bij het Communicatienetwerkeninstituut van de Technische Universiteit van Dortmund. Lewandowski behaalde zijn doctoraat op het gebied van inpandige positioneringssystemen op basis van radiofrequentie. Hij zegt: “Voor de auto kennen we al een grote verscheidenheid aan ondersteuningssystemen, zoals automatische afstandscontrole, botsingswaarschuwing en navigatiesystemen. We wilden dit toepassen op de uitdagingen in de interne logistiek. Dat wil zeggen, een werkveld dat wordt gekenmerkt door een constant toenemende goederenstroom en daardoor een grotere complexiteit van processen.”

Het is precies daar dat de ultrabroadbandtechnologie een extra voordeel biedt, aangezien extreem nauwkeurige positionering een essentieel vereiste is in het beheer van voertuigparken. “Het systeem kan erg snel routes optimaliseren en daardoor bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde heftruck voor een transportorder of het meest geschikte acculaadstation kunnen opsporen,” voegt Lewandowski toe.

Door Comnovo over te nemen heeft Linde MH opnieuw een stap voorwaarts genomen in haar veiligheidsinitiatief. Linde MH laat zich leiden door een ‘zero-ongevallen’ beleid en ontwikkelt al decennialang op systematische wijze innovaties voor een veilige en efficiënte omgang met materialen en de materiaalstroom.

Oranje op 6e plek
Het Nederlandse team dat heeft deelgenomen aan de internationale Linde Staplercup, is geëindigd op de zesde plaats. De Staplercup is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Duitse heftruckfabrikant Linde. Inmiddels is dit kampioenschap, dat ooit begon als hét Duitse kampioenschap heftruckrijden, uitgegroeid tot een internationaal evenement met deelnemers uit 19 landen.

De Nederlandse chauffeurs reden onder luid gejuich van de meegereisde fans, een snelle eerste  voorronde.  Ook het tweede parcours ging hen heel goed af, zodat ze op een mooie vierde plaats begonnen aan de halve finale. Die werd verloren van Italië.

De leden van het Nederlandse team zijn in het dagelijkse leven werkzaam in het warehouse. Bram Luteyn werkt bij J.M. Luteyn in Uithuizermeeden, Franklin Eenkhoorn bij Betap Tufting Genemuiden en Peter (Pino) de Bruin is werkzaam bij Smeermiddelen Industrie de Oliebron in Zwijndrecht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Sensor op Linde reachtrucks voorkomt schade aan stellingen

04-03 Schade aan stellingen door een aanrijding resulteert in aanzienlijke kosten en vertragingen door stilstand.…

Werkplaatstechniek

Podiumplek Nederland bij Staplercup

14-10 Het Nederlandse team, bestaande uit Tonny Koster, Alexander Starzew en Arend-Jan Beens, is op…

Bedrijf en Economie

Motrac Hydraulics is nu Motrac Industries

28-09 Motrac Hydraulics heet sinds kort Motrac Industries. Gekozen is voor deze commerciële bedrijfsnaam omdat…

Logistiek

Linde HeftruckCup prooi voor Bram Luteyn

05-07 Bram Luteyn van J.M. Luteyn uit Uithuizermeeden heeft de Nederlandse Linde Heftruckcup 2017 gewonnen.…

Transport en Logistiek

Drone inventariseert de voorraad

15-03 Het gebruik van drones kan de inventarisatie van voorraad extreem vergemakkelijken. Op de LogiMAT…

Transport en Logistiek

Zware heftrucks Linde met hefvermogens van 10 tot 18 ton

23-03 De nieuwe zware dieselvorkheftrucks HT100Ds tot HT180Ds van Linde met een hydrodynamische aandrijving zijn…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X