Live informatie over het productieproces

0

Met de ByCockpit heeft Bystronic een app ontwikkeld die de procesdata van de plaatmetaalproductie analyseert en visualiseert. Dit maakt de kwaliteit, tijden en kosten van de productie transparant, zodat al deze aspecten kunnen worden verbeterd.

De ByCockpit levert real-time informatie over het metaalbewerkingsproces. De app visualiseert geselecteerde belangrijke indicatoren over de prestaties van de machine en efficiëntie van het produceren. Tijdens het ontwikkelen van de ByCockpit hebben Bystronics IT-specialisten goed gekeken naar een aantal metaalbewerkingsbedrijven. Hun leidende vraag was: hoe verkrijgen gebruikers informatie van hun machines om zo hun productieproces te analyseren en te optimaliseren?

Het resultaat: voor veel metaalbewerkingsbedrijven is het verkrijgen van data van hun machines en het vervolgens vertalen in bruikbare informatie vervelend. Ze moeten ook rekening houden met prijsdruk, korte levertijden en stijgende kwaliteitsvereisten. Dit alles zorgt ervoor dat metaalbewerkingsbedrijven gedwongen worden snel te reageren en

constant hun productie te verbeteren. De ByCockpit helpt tekortkomingen te ontdekken in het productieproces.

ByCockpit doet het overal
Of het nou op een laptop, smartphone of tablet is. De ByCockpit werkt op nagenoeg alle mobiele apparaten. Net als elke andere app wordt de ByCockpit simpelweg geïnstalleerd op de gewenste apparaten. Daarna kunnen alle Bystronic machines (met een OPC UA interface) geregistreerd worden.

Als de ByCockpit wordt opgestart is een selectie van ongeveer dertig widgets beschikbaar. Gebruikers kunnen switchen tussen voorgeprogrammeerde overzichten en het favoriete overzicht. In de favoriete modus kunnen gebruikers individueel hun ByCockpit samenstellen. Met het ‘drag and drop’ principe kunnen ze widgets selecteren die het gewenste overzicht geven van hun individuele machines.

De belangrijkste widgets
Een van de vele ByCockpit widgets is het Sunburst overzicht. Het is een cirkeldiagram dat de conditie van de gehele productie laat zien in een oogwenk. Groene staven wijzen op machines die op dit moment in gebruik zijn. Rode staven laten machines zien die nu niets doen. En blauwe staven combineren alle systemen die verbonden zijn met elkaar om een productielijn te vormen.

Met een klik kunnen gebruikers switchen naar het overzicht voor het lasersnijproces. Hier laat de status widget de output (in kilowatt) zien waarmee de laser aan het snijden is, de totale gebruiksduur van het systeem en of de volgende service ingepland moet worden. Een andere widget in het lasersnij overzicht laat de Overall Equipment Effectiveness (OEE) zien, de totale effectiviteit van de machines. Deze parameter komt voort uit de factoren machinebeschikbaarheid, onderdelen output en de kwaliteit van de gesneden onderdelen. Daarnaast maakt de OEE widget een directe vergelijking mogelijk met voorgaande productiecyclussen.

De volgende klik leidt naar een overzicht van de kantopdrachten. Hier laat de prestatie widget informatie zien over het aantal gekante onderdelen, de tijd die daarvoor nodig was en het aantal gereedschap verwisselingen. Dit overzicht zorgt ervoor dat de insteltijden kunnen worden geoptimaliseerd. De onderdelen prestatie widget bepaalt de ontwikkeling van de kanttijd gedurende een bepaalde periode. Een diagram laat een dagelijks overzicht zien en onthult daarmee afwijkingen in het productieproces. Het maakt ook een vergelijking mogelijk tussen handmatig en automatisch kanten.
De widgets in het opslag overzicht geven gedetailleerde informatie over de materialen die op voorraad zijn. Hier kunnen gebruikers zien welke ruwe materialen er in de opslag liggen en in welke hoeveelheden. Dit overzicht geeft een lijst met alle materialen met gewicht en inkoopprijs. Daarnaast geeft ook dit de mogelijkheid tot het vergelijken van de opslag met het verleden.