Machinebouwer Bauhuis klaar voor nieuwe uitdagingen

0

Bauhuis in Goor is op zoek naar nieuwe uitdagingen. De Twentse machinebouwer is wereldmarktleider in het ontwerpen, bouwen en installeren van installaties voor het coaten en stralen van stalen pijpleidingen voor met name de olie- en gasindustrie. Maar dat is een markt met pieken en dalen, die bovendien zeker niet verder zal groeien door de transitie naar meer  duurzame vormen van energie. “We hebben alles in huis om andere wegen in te slaan”, zeggen Joost Fons (international sales) en Erik Berends (projectmanager). “Speciale machinebouw, retrofits en verspanen zit ons in het bloed.”

Het zijn kolossale installaties die Bauhuis maakt in haar moderne assemblagehallen (2200 vierkante meter), voorzien van kranen met een totaal hijsvermogen van 75 ton en een vrije takelhoogte van 11 meter. Want het bedrijf levert niet alleen de procesapparatuur die nodig is om buizensecties met lengtes van 12 en 24 meter en diameters tot wel 3 meter te coaten, maar ook de handlingapparatuur die nodig is om deze buizen van het ene naar het andere proces te transporteren. Daarvoor worden conveyors, maar bijvoorbeeld ook manloze voertuigen ingezet. “Wij leveren volautomatische processen, waar geen hand meer aan te pas komt”, zegt Joost Fons. “De kale buizen gaan er aan de ene kant in en komen er gecoat en wel aan de andere kant weer uit. “We engineeren, maken, transporteren en installeren deze installaties overal ter wereld. Dat doen we met allemaal eigen mensen, ook voor de service nadien.”

Expertise op allerlei vlakken

Omdat er heel wat bij komt kijken om zulke installaties turn-key te kunnen opleveren, beschikt Bauhuis over een enorme expertise op allerlei vlakken. Daarmee is het een solide partner voor het maken van speciale zwaardere machines, die bovendien gewend is rekening te houden met bijvoorbeeld de speciale eisen in de offshore. Met ruim zestig medewerkers is Bauhuis breed uitgerust; van engineering op mechanisch, elektrisch en hydraulisch gebied tot machinebesturingen, assemblage en verspaning. Het bedrijf beschikt over een technisch team van allround vakmensen op het gebied van engineering, mechanische montage, elektrische PLC besturing en hydrauliek. “Wij bieden onze klanten totale ontzorging of ze kunnen ons aanspreken op één van onze deelkwaliteiten zoals montage/assemblage, draai -en freeswerk, skidbouw, licht constructiewerk, onderdelenfabricage tot en met oppervlaktebehandeling”, zegt Fons. “We kunnen ook het volledige traject van conceptontwikkeling en advisering tot en met de eindoplevering onder één dak bieden.”

Ook in de speciaal machinebouw kan Bauhuis het een en ander betekenen. Zie deze onbemande transportwagens voor buizensecties. Alle disciplines die nodig zijn om dergelijke producten helemaal te kunnen engineeren en maken, zijn aanwezig.
Ook in de speciaal machinebouw kan Bauhuis het een en ander betekenen. Zie deze onbemande transportwagens voor buizensecties. Alle disciplines die nodig zijn om dergelijke producten helemaal te kunnen engineeren en maken, zijn aanwezig.

Eigen verspanende afdeling

Een belangrijk onderdeel hiervan is de eigen verspanende afdeling, die met een grote diversiteit aan CNC draai- en freesmachines geschikt is voor het bewerken van groot formaat werkstukken. Dit onderdeel, Bauhuis Industrial Partner, legt zich met name toe op het nauwkeurig bewerken van grote onderdelen volgens bijgeleverde specificaties en bewerkt alle ferro en non-ferro metalen en diverse kunststoffen, met als specialisatie diverse gereedschapstalen. Bauhuis IP is actief voor het zusterbedrijf in de groep, maar opereert ook  als toeleverancier op de markt van bouwers van machines en applicaties, productiebedrijven en ontwerpbureaus.

De eigen verspanende afdeling, Bauhuis Industrial Partner, legt zich met name toe op het nauwkeurig bewerken van grote onderdelen.
De eigen verspanende afdeling, Bauhuis Industrial Partner, legt zich met name toe op het nauwkeurig bewerken van grote onderdelen.

In korte tijd heel machinepark

Waar liggen de kansen voor de Bauhuis groep? “We zijn sterk in machines die ergens tussen lichte en zware machinebouw in zitten”, zegt Erik Berends. “Onze kracht is daarbij dat we in korte tijd een hele fabriek kunnen wegzetten. Zo’n enorme installatie voor het stralen en coaten van stalen pijpleidingen heeft een doorlooptijd van negen maanden. Dan staat de installatie er, ergens op de wereld. Daarbij kunnen we kritische spareparts direct maken.”

Bauhuis heeft sinds de oprichting ruim 45 jaar geleden tal van projecten gerealiseerd op het gebied van straalmachines voor het inwendig en uitwendig stralen, coatingmachines, conveyors en handling van zwaar materieel, hydraulische persen voor speciaal toepassingen, hydraulische aandrijvingen en aggregaten en productiemachines voor de kunststofindustrie. Maar ook kan het bedrijf bogen op machine- en productielijnen upgrades, diverse equipment voor de offshore, (prefab) hydraulisch leidingwerk, het bewerken van complexere grote machineframes en retrofits van rotating equipment.

Bauhuis beschikt over een technisch team van allround vakmensen op het gebied van onder andere electrical engineering, hydraulische montage en mechanical engineering.
Bauhuis beschikt over een technisch team van allround vakmensen op het gebied van onder andere electrical engineering, hydraulische montage en mechanical engineering.

Maar ook in de speciaal machinebouw kan Bauhuis het een en ander betekenen. Fons wijst tijdens een rondleiding door de grote productiehallen op enkele onbemande transportwagens voor buizensecties. “Wij hebben alle disciplines in huis die nodig zijn om dergelijke producten helemaal te kunnen engineeren en maken.”

Door de coronacrisis is een rare tijd. “Het vraagt van ons allemaal creativiteit om deze lastige periode door te komen”, zeggen Fons en Berends. “Maar het biedt wellicht ook de kans om energie te steken in het optimaliseren van partner netwerk. De Bauhuis groep is graag zo’n partner.”