Massaproductie met stukgrootte 1

De Belgische deurenfabrikant Eribel produceert projectspecifieke deuren voor de utiliteitsbouw, compleet met stalen kozijnen. Eribel wilde de stalen kozijnen op een rendabele manier customized kunnen produceren. Naast automatisering van het programmeerproces stelde dat de eis dat het buigproces zonder proefzettingen doorgevoerd kon worden. Eribel koos daarvoor de Gasparini X-Press kantpers, die zonder proefzettingen de kozijndelen over de gehele lengte exact in de juiste buighoek buigt. Met de automatiseringsslag en inzet van de Gasparini X-Press heeft Eribel de programmering en omsteltijden zowel in het pons- als in het buigproces tot een minimum weten te reduceren.

Naast de vestiging in het Belgische Lommel waar de grotere series worden geproduceerd, legt de hoofdvestiging in Hoogstraten, vlak over de grens, zich toe op de productie van specials. Hier worden in samenwerking met de klant brandwerende, akoestische en veiligheidsdeuren ontwikkeld, getest en geproduceerd. Hoewel een groot deel van de deurelementen is gestandaardiseerd, wordt iedere deur op klantspecificatie geproduceerd. Om dat zo efficiënt mogelijk in eigen huis te kunnen produceren hebben de mensen van Eribel gezocht naar een oplossing om het werkvoorbereidingstraject te verkorten. Eric Hagenaars, programmeur bij Eribel: “Door data uit onze database aan de productie te koppelen haalt de besturing de programma’s nu automatisch uit de server waarna de kantpers zichzelf automatisch instelt. De operator kan zo direct aan de slag, wat een forse tijdsbesparing in het buigproces op levert.”

First time right
Dat stelt echter wel hoge eisen aan de kantpers. Niet alleen de nauwkeurigheid moet < 0,3° zijn, het elimineren van proefzettingen is de belangrijkste eis om de efficiencyslag mogelijk te maken. Het eerste stuk moet dus direct het juiste zijn. Bovendien moet de kantpers zowel lange als korte stukken door elkaar kunnen zetten, met steeds een constante buighoek over de volle lengte. Eric Hagenaars: “De besturing moet eveneens de parametrisch aangemaakte programma’s kunnen verwerken. De basis is voor iedere omlijsting in principe hetzelfde, alleen kunnen bijna alle maten veranderen zoals bijvoorbeeld muur en deurdikte.”

Eerste zetting exact 90º
Eric Hagenaars: “De Gasparini kantpers meet de hoek tijdens de buigbewerking en indien gewenst ook de terugvering van het materiaal. Daarvoor heeft Gasparini een gepatenteerd hoekmeetsysteem ontwikkeld dat er voor zorgt dat de eerste zetting exact 90º is. Daarnaast zijn de X-Press kantpersen uitgerust met uitbuigcompensatie (Reflex system) en automatische bombering (Crowning system). Beide technieken zorgen ervoor dat het werkstuk altijd een gelijke buighoek over de volledig buiglengte heeft. Die systemen zijn ook aan elkaar gekoppeld en passen zich aan elkaar aan. Dat vormt een perfecte basis voor automatisering van de programmering en verdere automatisering van het buigproces.”

Ieder stuk heeft een ID nummer
Op de werkvoorbereiding komen uit ERP de orders binnen, die per project in CAD worden uitgewerkt op afmeting en vervolgens worden uitgesplitst naar CAM programma’s voor ponsen, buigen en frezen (hout). Om te zorgen dat het juiste deel bij het juiste project hoort, ponst Eribel op iedere plaatuitslag een specifiek ID nummer. Aan dat nummer zijn de programma’s, de specifieke afmetingen, de te produceren aantallen en de positie van de scharnieren gekoppeld. Een camera bij de kantpers leest dit ID nummer, waarna de besturing de bijbehorende basisprogramma’s uit de server ophaalt en de machine zich automatisch naar de positie voor de eerste zetting instelt. Eric Hagenaars: “De operator kan gelijk aan de slag en checkt voor de zekerheid alleen of de gewenste kozijnmaat overeenstemt met de muurdikte.”

Open besturingsysteem
De Gasparini X-Press kantpersen zijn uitgerust met Delem besturingssytemen. De koppeling met de server vraagt om een open besturingssyteem. Eric Hagenaars: “Delem biedt met haar DA-66T besturingssytemen die mogelijkheid. Maar het is vooral te danken aan de goede samenwerking dat wij de koppeling met ons ERP systeem hebben kunnen realiseren. Zowel Gasparini als Delem hebben de juiste tools aangereikt om de koppeling te kunnen maken.”

ECO-pakket
De Gasparini X-Press kantpers bij Eribel is uitgevoerd met het ECO-package. Dit concept voorziet in een beperking van de inschakeling van de pomp voor het hydraulische systeem, wanneer de machine niet wordt bediend. Daarmee lopen de besparingen op de stroomkosten op tot 50%. Dit heeft ook een positief effect op de standtijd van de olie en een verlaging van het algemene geluidsniveau van de machine. Met het ECO-package combineert Gasparini prestatie, precisie en betrouwbaarheid met duurzaamheid.

In Nederland wordt Gasparini vertegenwoordigd door Metall in Zandvoort.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Heidenhain vernieuwt trainingsconcept TNC programmeren

14-06 Heidenhain Nederland heeft het concept van de klassikale TNC programmeertrainingen drastisch aangepast. Er zijn…

Automatisering

Seminar Kantbanken extern programmeren bij Landré

13-02 Landré organiseert op donderdag 23 februari de seminarmiddag ‘Extern programmeren voor kantbanken met Alma…

Automatisering

Edgecam beloont Widenhorn voor uitstekende resultaten

18-07 Walter Wade, International Sales Manager van Edgecam, was deze week op bezoek bij Widenhorn…

Automatisering

Edgecam pakt uit met innovatieve CADCAM

07-03 Widenhorn Industriële Automatisering presenteert zich dit jaar op de Techni-Show met een heuse Edgecam…

Geen categorie

Foutloos kanten met Radbend

17-02 Radan is één van de deelnemende bedrijven tijdens de Guided Tour Plaatwerk met het…

Automatisering

Is uw CAM systeem sneller dan uw machine?

05-09 Steeds meer bedrijven programmeren extern via een CADCAM systeem en willen gebruik maken van…

Emo

Hurco verzorgt op EMO symposia over winstgevend verspanen

20-08 Hurco houdt tijdens de EMO Hannover dagelijks symposia op haar stand, waarin wordt getoond…

Geen categorie

Hurco presenteert nieuwe besturing

27-05 Hurco toont tijdens de jaarlijkse Technologiedagen (13 t/m 15 juni) in haar democentrum in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV