Mechatronica-opleidingen op niveau voor ‘echte doe-jongens’

Heeft u behoefte aan iemand die leiding kan geven aan de productielijn waarop uw machines  worden gebouwd? Of aan iemand die deze machines kan testen voordat ze naar de klant gaan? Grote kans dat u de medewerkers met deze talenten (en ambitie!) al in huis heeft. Ze hoeven alleen nog maar de juiste kennis op te doen om deze talenten ook echt te gaan benutten.

Deze kennis kunnen ze opdoen bij REMO West-Twente in Rijssen, dat in het nieuwe schooljaar (vanaf september) mechatronica opleidingen op niveau 3 en 4 BBL aanbiedt. “Deze zijn gericht op praktisch ingestelde mensen, die hoofdzakelijk uitvoerende functies in een bedrijf hebben”, zegt REMO-directeur Gerrit Schalk. “Op echte doe-jongens met een hoog niveau, die zowel kunnen nadenken als doen.”

Andere vaardigheden nodig
REMO, praktijkcentrum voor werken en leren in de installatietechniek, mechatronica, elektrotechniek en metaal, leidt vmbo-leerlingen op, maar ook mensen die al aan het werk zijn en kennis nodig hebben om op een hoger niveau en/of in een andere functie te kunnen functioneren. En hieraan is steeds meer behoefte, nu in ieder technisch bedrijf de  automatisering/robotisering toeneemt. Of het nu is in de machinebouw, onderhoud en/of service, ieder bedrijf krijgt daar steeds meer mee te maken. Want robots zitten in alle branches: ze pakken voedsel in, stapelen kratten en lassen. Hierdoor gaan bedrijven efficiënter werken en komen ze op een hoger niveau, Maar dit vraagt ook andere vaardigheden van hun medewerkers. Ze moeten bijvoorbeeld leren programmeren, storingen kunnen zoeken en weten hoe ze vision systemen moeten gebruiken.

Moderne robot-opstellingen
Deze vaardigheden doen ze op in de opleidingen mechatronica niveau 3 en 4 BBL, die allebei bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. De afdeling mechatronica van REMO beschikt hiervoor over een machinepark om de vingers bij af te likken. Hier staan een groot aantal moderne machine- en robot-opstellingen, waarop cursisten na hun theorieles direct kunt programmeren. “We zetten sterk in op robotica en hebben flink geïnvesteerd in niveau 4 lesmateriaal en de inrichting van ons machinepark”, zegt Gerrit Schalk. “Daarbij hebben we intensief samengewerkt met HBO- en MBO studenten.”

Schakeljaar mogelijk
REMO doet deze mechatronica opleidingen samen met het ROC van Twente. Het ROC doet de theorie, REMO het praktijkdeel. Beide opleidingen duren 2 jaar. Wie zich aanmeldt, krijgt eerst een intake gesprek. Wordt hierin vastgesteld dat de reeds aanwezige kennis tekort schiet om direct met de opleiding te kunnen beginnen, dan kan een schakeljaar worden geadviseerd. Gerrit Schalk: “Alles wat je mist om niveau 3 of 4 te gaan doen, doe je dan op. Dan doe je dus er dus 3 jaar over. Hiermee zijn deze opleidingen ook geschikt voor mensen die uit heel andere branches afkomstig zijn. We hebben voorbeelden genoeg van mensen uit bijvoorbeeld de podiumtechniek, handel of bankwezen die dat met succes hebben gedaan en nu binnen een technisch bedrijf actief zijn.”

Wie belangstelling heeft voor de mechatronica-opleidingen, kan contact opnemen met Gerrit Schalk tel. 058-515152, e-mail g.schalk@remo-wt.nl

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Automatisering

Nieuw record industriële robots

08-11 In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

Automatisering

Virtuele beurs Omron presenteert fabriek van de toekomst

23-11 Omron Industrial Automation Europe organiseert een virtuele beurs, waar klanten de nieuwste technologieën voor…

Automatisering

Een robot programmeren met je smartphone

13-09 Deelnemer aan de Technologiestraat op TIV Robotics Benelux laat zien hoe het integreren van…

Personeel en Opleiding

Toekomstbestendige machinerichtlijn in de maak

17-07 Eén van de onderwerpen op de agenda van de Europese Commissie de komende jaren,…

Featured

Frezer Daniël (20) wil op WorldSkills het beste uit zichzelf halen

07-07 ‘Supermooi’. Het is een woord dat Daniël van Voorthuizen (20) regelmatig in de mond…

Automatisering

Nieuw fieldlab RoboHouse geopend op TU Delft Campus

23-01 Op de TU Delft Campus is een nieuw fieldlab van start gegaan: RoboHouse. In…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?