Metaalbedrijf Baas en Assink & Schipholt gaan elkaar sterker maken

Kansen pakken en een nieuwe uitdaging aangaan. Met dat oogmerk heeft Leonard Baas, directeur-eigenaar van Metaalbedrijf Baas in Almelo, samen met zijn vader Harrie  branchegenoot Assink & Schipholt in Hengelo overgenomen. Beide bedrijven zijn actief in plaat- en constructiewerk, waarbij Baas heel breed is op staal, RVS en aluminium, en Assink & Schipholt een RVS-specialist is.

Leonard Baas was al een tijdje op zoek naar een overnamekandidaat. Daarbij dacht hij in eerste instantie aan een wat minder draaiend bedrijf. Dat is Assink & Schipholt echter zeker niet. Integendeel. Het is een prima lopend bedrijf, met een goede bedrijfsleider, vakbekwame medewerkers en een modern machinepark. Baas kwam er mee in contact via Koninklijke Metaalunie, die aangesloten lidbedrijven die dat willen steeds op de hoogte houdt van collega-bedrijven die te koop staan.

Van elkaar leren
En zo is hij per 1 september eigenaar van twee plaat- en constructiebedrijven, allebei met zo’n dertig medewerkers. De twee Twentse bedrijven passen goed bij elkaar, al zijn er ook wel duidelijke verschillen. Assink & Schipholt bouwt onder meer schakelkasten, machine-afschermingen, middelzware constructies, halffabricaten, elektrakasten en straatmeubilair. Deze worden gebruikt in uiteenlopende sectoren en vakgebieden, waaronder de verpakkings- en voedingsindustrie, elektrotechnische industrie, offshore, Rijkswaterstaat, interieur- en machinebouw, meet- en regeltechniek. De producten kunnen worden geleverd in zowel RVS, staal als aluminium, maar daarbij ligt het accent toch wel sterk op RVS.
Baas Metaal produceert vooral klantspecifieke producten voor machine-, apparatenbouw, de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie. De Almelose toeleverancier kan het gehele traject van productontwikkeling tot en met productie, assemblage en aflevering verzorgen maar kan ook ingeschakeld worden voor een deel hiervan, zoals lasersnijden, robotlassen, plaat- en zetwerk. Desgewenst kunnen de producten ook worden voorzien van een oppervlaktebehandeling.

Elkaar sterker maken
“Assink & Schipholt gaat wat dieper dan wij”, zegt Leonard Baas. “Kwalitatief, qua afwerking en nauwkeurigheid, gaan ze nog net iets verder. Dat moet natuurlijk ook bij RVS, waar esthetische aspecten vaak een belangrijke rol spelen. Daar kunnen we zeker nog wat van leren. Ik hoop ook dat dat gebeurt. Zo maken we elkaar sterker.”

De twee bedrijven blijven zelfstandig onder eigen naam in de markt opereren en ook in hun producten- en dienstenaanbod verandert vooralsnog niks. Leonard Baas: “Ik heb wel ideeën over samenwerking, maar hoe dat precies zal gaan, moet zich nog uitwijzen.”

ISO 3834-2 en ISO 1090-1
Beide bedrijven hebben kwaliteit hoog in vaandel staan. Assink & Schipholt is al jaren ISO 9001 gecertificeerd en Metaalbedrijf Baas heeft onlangs ook ISO 9001 behaald, de nieuwe  2015-versie. Baas werkt aan kwaliteit op alle fronten. Recent is ook het ISO 3834-2 certificaat verworven, alsmede ISO 1090-1. De ISO 3834-2 is een internationaal erkend kwaliteitssysteem voor het lassen. Het geeft afnemers zekerheid over de kwaliteit van producten, waaraan laswerkzaamheden hebben plaatsgevonden. IS0 1090-1 beschrijft de voorwaarden waaraan de fabrieksproductiebeheersing (FPC) moet voldoen om stalen of aluminium componenten of complete bouwpakketten voor draagconstructies te voorzien van het CE-keurmerk.  De behaalde certificaten bieden zekerheid aan bestaande klanten, maar bieden ook mogelijkheden om nieuwe markten te benaderen, zoals de waterbehandeling, de offshore en de petrochemisch industrie.

Uitdagingen genoeg dus voor Leonard Baas en genoeg ook om te bespreken op TIV. De  deelname aan deze beurs is voor hem vanzelfsprekend. “Iedereen komt hier, je spreekt hier zo veel mensen. Bovendien is het altijd leuk om hier drie dagen te staan.”

Metaalbedrijf Baas
Stand 134

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

Plaatbewerking

Er staat een gemotiveerd team in het nieuwe bedrijfspand van Assink & Schipholt

26-09 In de Twentse metaalindustrie is Assink & Schipholt een bekende naam. Het bedrijf vierde…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV