Metaalbedrijf Baas en Assink & Schipholt gaan elkaar sterker maken

Kansen pakken en een nieuwe uitdaging aangaan. Met dat oogmerk heeft Leonard Baas, directeur-eigenaar van Metaalbedrijf Baas in Almelo, samen met zijn vader Harrie  branchegenoot Assink & Schipholt in Hengelo overgenomen. Beide bedrijven zijn actief in plaat- en constructiewerk, waarbij Baas heel breed is op staal, RVS en aluminium, en Assink & Schipholt een RVS-specialist is.

Leonard Baas was al een tijdje op zoek naar een overnamekandidaat. Daarbij dacht hij in eerste instantie aan een wat minder draaiend bedrijf. Dat is Assink & Schipholt echter zeker niet. Integendeel. Het is een prima lopend bedrijf, met een goede bedrijfsleider, vakbekwame medewerkers en een modern machinepark. Baas kwam er mee in contact via Koninklijke Metaalunie, die aangesloten lidbedrijven die dat willen steeds op de hoogte houdt van collega-bedrijven die te koop staan.

Van elkaar leren
En zo is hij per 1 september eigenaar van twee plaat- en constructiebedrijven, allebei met zo’n dertig medewerkers. De twee Twentse bedrijven passen goed bij elkaar, al zijn er ook wel duidelijke verschillen. Assink & Schipholt bouwt onder meer schakelkasten, machine-afschermingen, middelzware constructies, halffabricaten, elektrakasten en straatmeubilair. Deze worden gebruikt in uiteenlopende sectoren en vakgebieden, waaronder de verpakkings- en voedingsindustrie, elektrotechnische industrie, offshore, Rijkswaterstaat, interieur- en machinebouw, meet- en regeltechniek. De producten kunnen worden geleverd in zowel RVS, staal als aluminium, maar daarbij ligt het accent toch wel sterk op RVS.
Baas Metaal produceert vooral klantspecifieke producten voor machine-, apparatenbouw, de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie. De Almelose toeleverancier kan het gehele traject van productontwikkeling tot en met productie, assemblage en aflevering verzorgen maar kan ook ingeschakeld worden voor een deel hiervan, zoals lasersnijden, robotlassen, plaat- en zetwerk. Desgewenst kunnen de producten ook worden voorzien van een oppervlaktebehandeling.

Elkaar sterker maken
“Assink & Schipholt gaat wat dieper dan wij”, zegt Leonard Baas. “Kwalitatief, qua afwerking en nauwkeurigheid, gaan ze nog net iets verder. Dat moet natuurlijk ook bij RVS, waar esthetische aspecten vaak een belangrijke rol spelen. Daar kunnen we zeker nog wat van leren. Ik hoop ook dat dat gebeurt. Zo maken we elkaar sterker.”

De twee bedrijven blijven zelfstandig onder eigen naam in de markt opereren en ook in hun producten- en dienstenaanbod verandert vooralsnog niks. Leonard Baas: “Ik heb wel ideeën over samenwerking, maar hoe dat precies zal gaan, moet zich nog uitwijzen.”

ISO 3834-2 en ISO 1090-1
Beide bedrijven hebben kwaliteit hoog in vaandel staan. Assink & Schipholt is al jaren ISO 9001 gecertificeerd en Metaalbedrijf Baas heeft onlangs ook ISO 9001 behaald, de nieuwe  2015-versie. Baas werkt aan kwaliteit op alle fronten. Recent is ook het ISO 3834-2 certificaat verworven, alsmede ISO 1090-1. De ISO 3834-2 is een internationaal erkend kwaliteitssysteem voor het lassen. Het geeft afnemers zekerheid over de kwaliteit van producten, waaraan laswerkzaamheden hebben plaatsgevonden. IS0 1090-1 beschrijft de voorwaarden waaraan de fabrieksproductiebeheersing (FPC) moet voldoen om stalen of aluminium componenten of complete bouwpakketten voor draagconstructies te voorzien van het CE-keurmerk.  De behaalde certificaten bieden zekerheid aan bestaande klanten, maar bieden ook mogelijkheden om nieuwe markten te benaderen, zoals de waterbehandeling, de offshore en de petrochemisch industrie.

Uitdagingen genoeg dus voor Leonard Baas en genoeg ook om te bespreken op TIV. De  deelname aan deze beurs is voor hem vanzelfsprekend. “Iedereen komt hier, je spreekt hier zo veel mensen. Bovendien is het altijd leuk om hier drie dagen te staan.”

Metaalbedrijf Baas
Stand 134

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Bedrijf en Economie

Martin Suijker nieuwe Algemeen Directeur Van Raak Groep

05-11 Martin Suijker (51) wordt de nieuwe Algemeen Directeur van Van Raak Groep. Hij volgt…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X