Metaalpoedergelsuspensie vereenvoudigt productie titaniumcomponenten

Met het project ‘EasyTitan’ heeft het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM in Dresden een project gelanceerd voor de snelle en procesbetrouwbare productie van titanumcomponenten voor de ruimtevaart. Samen met het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR), worden metalen printprocessen op basis van filamenten en gietprocessen ontwikkeld voor ruimtegebruik.

Beugel voor een lineaire geleiding vervaardigd door middel van gelgieten (foto: Fraunhofer IFAM)

Om het gebruik van apparatuur en verbruiksmaterialen en de daarmee gepaard gaande kosten te minimaliseren, richten de ontwikkelingen zich op de verdere ontwikkeling van een hybride procesketen voor het eenvoudig produceren van titaniumcomponenten. Aan het begin van deze keten staat het metaalprintproces Fused Filament Fabrication (FFF). De hiermee gemaakte kunststof mallen worden vervolgens tijdens een gietproces op gecontroleerde wijze gevuld met een metaalpoedergelsuspensie.

Ten slotte kunnen de gegoten componenten tijdens een warmtebehandelingsproces (sinteren) worden omgezet tot volwaardige metalen componenten. Centraal hierbij staat het gebruik van het materiaal Ti-6Al-4V. Daarnaast zal de invloed van verschillende zwaartekrachtcondities op het fabricageproces worden onderzocht met behulp van begeleidende simulaties. Hiermee wordt de basis gelegd voor nieuwe concepten voor het foutloos en eenvoudig gieten van 3D-geprinte matrijzen.

Breed scala aan toepassingsmogelijkheden

De verwachte resultaten van het EasyTitan project zijn legio. Voor de gelgietsuspensie zal een samenstelling voor Ti-6Al-4V-poeder worden ontwikkeld. Verder zal er voor het ontwerp van de gietprocessen een simulatietool worden gemaakt en er wordt een uitgebreide database samengesteld met gegevens over gietprocessen en warmtebehandelingen die mogelijk zijn in de ruimte. In de toekomst zijn de resultaten ook interessant voor andere projecten op het gebied van giettechnologie en warmtebehandeling.

Ook al is EasyTitan ontworpen voor ruimtevaart, de resultaten zijn evengoed denkbaar voor terrestrische toepassingen. Voorbeelden zijn oplossingen voor de productie van prototypes en speciale, kleine en middelgrote series. De reden voor het brede scala aan toepassingsmogelijkheden is dat het proces de voordelen van een laag investeringsvolume combineert met een eenvoudige en snelle verwerking en toch een hoge oppervlaktekwaliteit kan bereiken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Doorlooptijden halveren? Vier plaatwerkbedrijven onderzoeken of het kan

19-04 De bedrijven die aan het project meedoen zijn Suplacon, Hoekman Roestvaststaal, Disselhorst Metaal en…

Verbinden

Magnetisch pulslassen opent deuren naar vliegen op waterstof

08-04 Waterstof wordt vloeibaar als het wordt afgekoeld tot minus 253 graden Celsius, en pas…

Materialen

Nieuwe laser sensor verbetert recyclen van metalen

10-02 Voor maakbedrijven is de beschikbaarheid van grondstoffen zoals chroom, nikkel, koper en kobalt essentieel.…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

Toeleveren

Fraunhofer Project Center organiseert webinars over Predictive Maintenance en Digital Twins

14-09 Fraunhofer Project Center uit Enschede organiseert binnenkort twee webinars over Predictive Maintenance en Digital…

Plaatbewerking

Trumpf start samenwerking om KI industrierijp te maken

05-08 Trumpf is een nieuwe samenwerking aangegaan met het Fraunhofer instituut voor productietechniek en automatisering…

Plaatbewerking

Flexibele lasertechniek sleutel voor een mobiele toekomst

18-12 De elektrische aandrijving vervult een centrale rol in de veranderende mobiliteit. Duidelijk is dat…

3D

Krachtenbundeling in 3D-metaalprinten

25-11 Additive Industries, producent van industriële 3D metaalprintsystemen, start een partnerschap met het Fraunhofer Project…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X