Miljoenenorder Elsto van Red Wind

0

Elsto Drives & Controls, een dochteronderneming van de Stokvis Group uit Voorhout, heeft onlangs van windmolenfabrikant Red Wind uit Barneveld een order gekregen voor de levering van 3.600 tandwielkasten voor toepassing in 2.5 Mw windturbines.

Omgerekend komt dit neer op een transport met 80 vrachtwagens, die per keer een lading van 20 ton vervoeren. De totale order vertegenwoordigt een waarde van maar liefst 20 miljoen euro.

Red Wind is onderdeel van de internationaal opererende Duitse windturbinefabrikant Enercon. Bovengenoemde aandrijvingen inclusief besturingen die door Elsto Drives & Controls, in nauwe samenwerking met de Italiaanse fabrikant Bonfiglioli, worden geleverd, worden ingezet voor het aandrijven van de vaanverstelling (pitch) en de krui-kop (yaw) van windturbines, alsmede voor de extra noodvoorziening. Paul Stokvis, CEO van de Stokvis Group licht toe: “Een exportorder als deze is bijzonder, maar is beslist niet komen aanwaaien. De samenwerking tussen Elsto Drives & Controls en Bonfiglioli begon zo’n 40 jaar geleden. Sinds windenergie steeds populairder wordt in het kader van duurzaamheid, heeft deze samenwerking in de afgelopen 10 jaar geresulteerd in talloze, interessante opdrachten in deze sector, met nu als kers op de taart deze miljoenenorder van Red Wind.” Per windturbine worden in totaal negen aandrijvingen toegepast, drie voor de rotorbladen (pitch) en maar liefst zes voor het aandrijven van de kruikop (yaw).