Minder snijkrachten nieuwe Sandvik Coromant wisselplaten

0
462

Bij het frezen van roestvast staal zijn er talloze uitdagingen om te overwinnen, zoals problemen met de spaanvorming, de standtijd van het gereedschap en de productiviteit. De nieuwste wisselplaatgeometrieën voor CoroMill 345 zijn specifiek ontwikkeld om een lichte verspaning met geringe snijkrachten te bereiken om deze problemen uit de wereld te helpen.

De diverse voordelen zijn niet alleen hogere metaalverwijderingssnelheden en een grotere productiviteit, maar ook de mogelijkheid om CoroMill 345 te gebruiken op machines met kleine conus (ISO 30- en ISO 40-machines), in trillinggevoelige toepassingen of bij lichte bevestigingen.

De innovatieve nieuwe wisselplaten hebben acht snijkanten, vier aan elke kant, en ofschoon zij negatief in de frees rusten, zorgt een zeer grote spaanhoek voor een positieve, lichte verspaning. Dit bevordert niet alleen een uitstekende spaanvorming in roestvast staal, maar verbetert bovendien de werkomgeving dankzij de geringe geluidsproductie. Er is ook een wiper wisselplaat verkrijgbaar wanneer een glanzende oppervlakte-afwerking is vereist. Inwendig koelmiddel is mogelijk voor frezen tot een diameter van 125 mm.

Tijdens een recente praktijktest zijn deze resultaten bewezen. Een pomphuis van roestvast staal 316L werd daarbij droog voorbewerkt op een horizontaal bewerkingscentrum. Met CoroMill 345 konden zowel de snijsnelheid als de voedingssnelheid hoger zijn dan met een frees van de concurrentie. Hierdoor was het mogelijk 50 procent meer componenten te produceren met een 22 procent hogere metaalverwijderingssnelheid, zonder grotere slijtage van de wisselplaten. In feite konden met deze nieuwe wisselplaten drie componenten per snijkant worden bewerkt, tegen maar twee met een frees van de concurrentie.

Website Sandvik Coromant