MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

Mark Helder zei het in januari al bij zijn aantreden als voorzitter van Koninklijke Metaalunie: de focus van de branchevereniging voor de MKB-maakindustrie ligt de komende jaren op drie inhoudelijke thema’s: (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen. Nu heeft Metaalunie dit ook vastgelegd in een strategische agenda waarin ze aangeeft hoe dit wordt aangepakt.

Metaalunie-voorzitter Mark Helder: “De MKB-maakindustrie is de motor van veel nieuwe ontwikkelingen en producten/diensten en stijgende productiviteit.”

“Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie toekomstbestendig te maken en te houden”, zegt Helder. “Hiermee blijven we de cruciale rol vervullen in het oplossen van maatschappelijke, economische en technologische uitdagingen.”

Toekomstbestendige welvaart

Volgens Helder is de MKB-maakindustrie een onmisbare pijler in de Nederlandse economie, die zorgt voor toekomstbestendige welvaart. Bij Metaalunieleden werken gezamenlijk 180.000 werknemers en bedraagt de totale omzet € 30 miljard. “Als MKB-maakondernemers zijn wij maatschappelijk betrokken, regionaal en lokaal verankerd, innovatief en verbindend. We kijken ook over de grens en exporteren onze producten naar Europese landen en wereldwijd. Onze medewerkers zijn creatieve vakmensen. De MKB-maakindustrie is de motor van veel nieuwe ontwikkelingen en producten/diensten en stijgende productiviteit. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij ons moeten focussen op de drie genoemde inhoudelijke thema’s.”

(Vak)mensen

“Voor het thema (vak)mensen zetten we ons in om voldoende technische gekwalificeerde vakmensen te laten kiezen voor een loopbaan in de metaalbewerking. Verder zorgen we voor goed aansluitende opleidingen conform de, nieuwe, behoeftes van onze leden en ontwikkelen we de kennis en vaardigheden van onze vakmensen om klaar te zijn voor de toekomst. Daarnaast werken we aan een aantrekkelijke werkomgeving, flexibiliteit, werk-privé balans, groei, gezondheid, inclusiviteit, betrokkenheid en productiviteit.”

Innovatie

“We stimuleren het innovatievermogen en de ontwikkeling van nieuwe producten, productietechnologieën, processen en diensten. We maken nieuwe technologieën en procesinnovaties zichtbaar, toegankelijk en toepasbaar voor alle leden. Ook focussen we op een verhoging van de productiviteit van de maak- en onderhoudsprocessen door automatisering, digitalisering, slimmer werken en het effectief inzetten van mensen en middelen.”

Duurzaam ondernemen

“De bewustwording van de omgeving en het milieu wordt groter en sterker. We streven naar een goede balans en toekomst van onze leden en werken aan een goede infrastructuur met de juiste wet- en regelgeving. Goed ondernemerschap gaat veel verder dan de grenzen van het bedrijf. Wij gaan uit van een lange termijn relatie met onze omgeving als werkgever, ruimtegebruiker, toeleverancier, opleider, etc.”

De toegankelijkheid tot en afhankelijkheid van grondstoffen wordt volgens de Metaalunie voorzitter steeds kritischer. “Daarom streven we naar meer circulariteit en gezonde afhankelijkheidsrelaties.’ Over een ander ‘klimaat’ zegt hij: ‘We willen een MKB- vriendelijk ondernemersklimaat: ondernemen moet leuk blijven. Zadel MKB-ondernemers niet op met onnodige administratieve lasten en overbodige regels.”

Kerntaken Metaalunie

Bovenstaande thema’s zijn focuspunten voor de komende jaren. Daarnaast zijn er zowel op landelijk niveau, in de regio en in bepaalde branches aanvullende thema’s waarop er ook aanvullende doelen gesteld en activiteiten georganiseerd worden. De kerntaken van Metaalunie voor de komende jaren zijn: vooruitkijken, behartigen belangen, informeren, verdiepen, helpen, inspireren en verbinden. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke randvoorwaarden waaraan gewerkt wordt: het vergroten van de zichtbaarheid en het doorontwikkelen van de vereniging.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie over Prinsjesdag: rol MKB-maakbedrijven essentieel bij alle uitdagingen

19-09 Metaalunie constateert dat Prinsjesdag vooral ook in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Bedrijf en Economie

José Leenders geridderd bij afscheid van Metaalunie

19-06 Burgemeester Marco Oosterwijk van Ridderkerk reikte de onderscheiding vrijdag uit in Rotterdam, waar Leenders…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Personeel en Opleiding

J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

24-05 Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel…

Toeleveren

NTS groeit veel harder dan verwacht

15-05 De omzet van 412 miljoen euro betekende een groei van 30% ten opzichte van…

Bedrijf en Economie

Metaalunieleden mogen NL sticker gebruiken in buitenland

09-05 Om het goede imago van Nederlandse (MKB-maak)bedrijven in het buitenland kracht bij te zetten,…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema