Monteurs uitgezonderd van quarantaineplicht

Monteurs en installateurs die terugkeren uit een land met een zeer hoog risico op coronabesmetting, hoeven niet eerst minimaal 5 dagen in quarantaine te gaan. Koninklijke Metaalunie, die hiervoor heeft gelobbyd, is blij met dit besluit van het kabinet.

Dit betekent dat deze werknemers bij terugkomst in Nederland niet verplicht worden gesteld om minimaal 5 dagen in quarantaine te gaan.

De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (VWS) die reizigers verplicht in quarantaine te gaan als zij terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting zeer hoog is. Voor economische grensoverschrijdende activiteiten die van ‘cruciaal’ belang zijn, zijn in de wet uitzonderingen opgenomen.

De werkzaamheden van monteurs en installateurs waren aanvankelijk niet aangemerkt als uitzondering, maar na lobby van de Metaalunie is per ministeriële regeling alsnog een uitzondering opgenomen voor ‘personen die reizen in verband met het verrichten van urgente, incidentele werkzaamheden gerelateerd aan installatie en onderhoud vanuit Nederland uitgevoerde producten, waarvoor specialistische kennis of expertise zijn uitgezonderd van de quarantaineverplichting.’

Dit betekent dat deze werknemers bij terugkomst in Nederland niet verplicht worden gesteld om minimaal 5 dagen in quarantaine te gaan. Metaalunie is verheugd met het besluit van het kabinet om alsnog de werkzaamheden van monteurs en installateurs te erkennen als uitzondering. Hiermee kunnen de werkzaamheden van de Nederlandse industrie zo ongehinderd mogelijk doorgaan.

Vertraging export machines

De quarantaineplicht is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus door de komst van nieuwe virusmutaties tegen te gaan. Maar tegelijkertijd is het kabinet zich bewust van het feit dat economische activiteiten niet geheel stil mogen vallen. Voor bepaalde reizigers (bijvoorbeeld familiebezoek na overlijden) en economische activiteiten (zoals transport) zijn dan ook uitzonderingen opgenomen in de wet. Installateurs en monteurs werden aanvankelijk niet als cruciaal gezien. Daarmee dreigde de export van machines en met name ook montage en installatie veel vertraging op te lopen.

Cruciale positie alsnog erkend

Metaalunie heeft intensief contact gehad met de ministeries van VWS en EZK en de Tweede Kamer. En met resultaat. Inmiddels heeft het kabinet besloten om de cruciale positie van monteurs en installateurs alsnog – middels een ministeriële regeling – op te nemen in het wetsvoorstel. “De Nederlandse economie draait op onze export en dus moeten we zorgen dat als bijvoorbeeld machines geëxporteerd worden, we voldoende oog hebben voor het feit dat deze machines ook gemonteerd en gerepareerd kunnen worden vanuit de Nederlandse leverancier”, aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen Metaalunie.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Bedrijf en Economie

VDL positiever over 2021 ondanks uitdagingen van formaat

22-03 De gecombineerde omzet is in 2020 uitgekomen op 4,686 miljard euro, een daling van…

Bedrijf en Economie

‘Krachtig herstel meeste industriële branches in 2021’

17-12 De Nederlandse industrie laat zien over de veerkracht te beschikken die nodig is om…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw levert 5 miljard euro in

25-11 De tweede coronagolf heeft de Duitse werktuigmachinebouw vol geraakt. De producenten zagen hun orderintake…

Bedrijf en Economie

Metaalindustrie verwacht 7 procent minder te investeren in 2021

25-11 Ondernemers in de metaalindustrie verwachten in 2021 7 procent minder te investeren in materiële…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal bezorgd om stijgend ziekteverzuim

12-11 Het ziekteverzuim in het MKB-metaal is aan een sterke opmars bezig, waardoor steeds meer…

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV