MSE vergroot programma vrije vorm smeden

Door de vertegenwoordiging van Forgia di Bollate heeft MSE (Metal Service Europe) onlangs haar programma vrijvorm smeedwerk verdiept. Bollate kan ringen smeden met een maximaal netto gewicht van 14 ton, een maximale diameter van 8.000 mm en een maximale hoogte van 2.800 mm.

“Vooral de hoogte van de ringen, maar ook het in shape vorm walsen van ringen, is een sterk punt van Bollate”, zegt Dick Kruijs van MSE. “Door het in shape walsen (wat veel wordt gedaan voor bijvoorbeeld flenzen of gesmede kogelafsluiters) krijgen we een flinke besparing op het gebruik van het voormateriaal. Voor het in vorm smeden van de ringen moet wel de ringwals omgebouwd worden, omdat een speciale tool gebruikt wordt. De vuistregel is +/- 10 ringen per afmeting voor het in vorm smeden van de ringen (gladde ringen zijn nog gewoon mogelijk per enkele stuks). Door deze mogelijkheid hebben we onlangs nog een mooie opdracht geboekt om 2 x 10 ringen in vorm te walsen.”
Collega Ruud Jacobs: “Door deze manier hebben we een besparing in materiaal kunnen halen van 2700 kg per ring. Niet alleen het inzetgewicht maar zeker ook de structuur/homogeniteit is belangrijk, hetgeen naar voren komt in het uiteindelijke gebruik van de ring.”

Deze ringen kunnen ruw, voorgedraaid of compleet bewerkt aangeleverd worden, afhankelijk van de wens van de klant. In het geval van de eerder genoemde order zijn de ringen ruw geleverd aan de klant die deze verder bewerkt tot het eindproduct, waarop MSE dan wel een US garantie heeft afgegeven volgens SEP 1921-3-C-c. Daarnaast heeft MSE voor deze ringen ook separate teststukken meegeleverd die uit gelijke charge en warmtebehandeling komen. Alles geheel volgens specificatie geleverd. Daarnaast waren er nog diverse andere eisen die in de klantspecifieke specificatie vermeld stonden.”

Grote investeringen
Er wordt nog steeds flink geïnvesteerd in de smederijen die MSE vertegenwoordigt. Niet alleen bij Forgia di Bollate, maar ook bij Ofar is geïnvesteerd in de capaciteit van smeden, testen en bewerkingen. Zo is een nieuwe locatie opgezet. In de groep zitten ook enkele machinefabrieken, die specifieke bewerkingen kunnen uitvoeren als daar vraag naar is. Deze bewerkingstak (alleen bij Bollate) heeft een oppervlakte van 6.000 m2. Bollate heeft een nieuwe productiefaciliteit. Om een indruk te geven: 15 zaagbanken voor het zagen van het voormateriaal, 17 ovens voor het op temperatuur brengen van de smeedstukken met een maximale capaciteit van 100 ton, 4 smeedpersen met een maximale kracht van 20.000 ton, 5 ringwalsen met een maximale kracht van 10,000 Kn radiaal en 6,300 Kn axiale kracht, 4 verschuifbare warmtebehandelingen (met een dubbele 100 ton capaciteit), 3 koelingsbaden (2 water & 1 olie).

Een sterk punt van de GIVA groep is dat ze twee dochters hebben die het voormateriaal kunnen gieten. Eén is gespecialiseerd in de koolstof kwaliteiten en laag gelegeerde kwaliteiten en de andere in de hoog gelegeerde kwaliteiten, roestvast kwaliteiten, duplex, super duplex en nikkel legeringen. Deze voormateriaalleveranciers bezorgen Bollate en Ofar een concurrentievoordeel ten opzichte van anderen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Toeleveren

Uitbreiding Formaco in non-ferro gietwerk

11-04 Met de inlijving van het Franse bedrijf Inoxyda breidt LBI haar mogelijkheden op het…

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Geen categorie

Speciaal gegoten ankers voor superjachten

16-04 Een anker is niet zo maar een anker, zo bewijst Fimbinger met zijn Seahawk…

Geen categorie

Formaco rekent op verdubbeling omzet

26-03 Formaco voorziet klanten in de scheepsbouw, offshore en machinebouw in de Benelux en Engeland…

Geen categorie

Formaco verwacht vloedgolf aan opdrachten

14-10 Directeur Robert Heester van Formaco Forgings & Castings verwacht de komende jaren een grote…

Bedrijf en Economie

Investeringen over een breed front bij MSE

30-09 De smederijen, gieterijen en voorraadhouders waarmee MSE Metal Service Europe samenwerkt, zijn druk aan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?