MVO-certificaat is voor Zantech signaal naar de buitenwereld

0

Zantech heeft een MVO-certificaat ontvangen. Directeur Bart van der Zande kreeg deze verklaring uit handen van Erik van den Oord en Dave van Schaijk van de Kracht van New Business Oss., die de plaatwerkspecialist stap voor stap hebben begeleid naar dit tastbare bewijs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

De Kracht van New Business Oss wil het bedrijfsleven in de Brabantse plaats bewust maken van duurzaam ondernemen. De organisatie doet dit door het project de Kracht van Duurzaamheid Oss uit te rollen. “De kracht hiervan is dat we het heel klein brengen”, vertelt Dave van Schaijk. “We benaderen de ondernemers niet met termen als circulaire economie of de boodschap dat ze moeten verduurzamen. Want dat klinkt voor de meesten heel ver weg. De bereidheid om te verduurzamen is er wel, maar iedereen vraagt zich af: waar moet ik beginnen? Daarom hakken we het hele proces in kleine stukjes.”
Al die kleine stukjes leiden uiteindelijk wel tot een concreet resultaat: het MVO-certificaat van Stichting De MVO-Wijzer, waarmee een bedrijf aantoont dat het de normen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen handhaaft. Die normen variëren van personeelsbeleid tot milieubeleid en van de wijze van communicatie tot een interne gedragscode.

Zantech
Erik van den Oord is gecertificeerd door De MVO-wijzer om bedrijven te mogen certificeren en dat heeft hij ook met Zantech gedaan. “We streven Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de breedste zin van het woord na”, vertelt Zantech-directeur Bart van der Zande. “Dat doen we bijvoorbeeld door sponsoring, door afval te scheiden en ook door ons pand te verduurzamen.” Zo maakt zijn bedrijf gebruik van LED-verlichting en bij het machinepark wordt rekening gehouden met duurzame aspecten. Ook regionaal inkopen is een norm die in MVO is opgenomen. “Regionale betrokkenheid is voor ons altijd belangrijk geweest”, legt Van der Zande uit. “Zo kunnen wij ons kopieerpapier veel goedkoper inkopen via internet, maar dit doen we bij een lokale leverancier. De regionale gemeenschap is van grote betekenis voor ons. Andersom zijn er namelijk ook partijen die bij ons inkopen en door deze wisselwerking versterken we elkaar in de regio.”

Meerwaarde
Uit handen van Erik van den Oord en Dave van Schaijk van New Business Oss ontving Bart van der Zande onlangs het MVO-certificaat. Het prijkt nu bij de entree van zijn bedrijf aan de muur. “We zijn erg blij met deze erkenning. Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van MVO in. Het is voor ons een teken dat we op de goede weg zijn, maar ook een signaal naar de buitenwereld. Ik hoop dat meer bedrijven dit voorbeeld gaan volgen!” Dave van Schaijk is wat dat betreft hoopvol gestemd. “We merken dat Oss een beweging aan het maken is en dat is mooi om te zien. Er doen al 30 bedrijven mee met ons project en daarvan hebben er al 14 het bordje op de muur. Het is voor hen een tastbaar bewijs waarnaar ze kunnen verwijzen in hun communicatie met klanten en leveranciers. We zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt. Het is dan ook niet de vraag of je gaat verduurzamen, maar wanneer je dat gaat doen.”