Nationale Cobot Dag in Tiel

29

Diverse bedrijven die zich bezighouden met cobots laten tijdens de Nationale Cobot Dag op 21 november Tiel zien wat de voordelen zijn van cobots en welke mogelijkheden er zijn om repeterende taken te automatiseren met cobots.

Deze dag is in het leven geroepen om de bekendheid van Collaboratieve Robots (cobots) te vergroten en daarmee de acceptatie te bevorderen. Cobots zijn de robots waar mensen mee samenwerken. Ze zijn veilig om naast te staan, licht, makkelijk programmeerbaar en flexibel.

De bedrijven die meedoen zijn Olmia Robotics, Onrobot, Schmalz, Schunk, Valk Welding, Wiredworkers en Yaskawa. Zij demonstreren diverse merken cobots met hun applicaties en laten zien welke tools en toebehoren er zijn om van de cobot het flexibel inzetbare gereedschap te maken dat het is. De Nationale Cobotdag start om 10.00 uur. Er zijn diverse presentaties. Allereerst over het maken van een risicoanalyse van een cobotcel. Bezoekers krijgen tijdens deze presentatie een handvat om zelf te beginnen met een risicoanalyse. Donk Aluminium komt met een verhaal uit de praktijk. Dit bedrijf vertelt hoe het een cobot gebruikt voor het beladen van een bewerkingsmachine. Ook is er een presentatie over de applicatiemogelijkheden van cobots. Hier worden diverse voorbeelden gegeven van taken die cobots nu al uitvoeren.

Gedurende de hele dag kan men aansluiten bij een workshop programmeren van een cobot. Tijdens deze workshops leren de deelnemers een eenvoudige routine van de robotarm programmeren met behulp van de teach pendant via de free drive en het maken van waypoints. Verder wordt uitgelegd hoe het programmeren van een gripper of vision systeem werkt. De NCD is gratis te bezoeken door een ticket te bestellen via de website.