Natstraalcabine geeft Metalfinish Group nieuwe mogelijkheden

De techniek is nog relatief nieuw, maar in korte tijd heeft natstralen aan populariteit gewonnen. Dat merkt ook de Metalfinish Group in Joure. Het bedrijf heeft bij haar divisie H₂Ofinish recentelijk een natstraalcabine laten installeren die uniek is in zijn soort.

De Metalfinish Group biedt een totaalpakket aan oplossingen op het gebied van oppervlaktebehandelingen van alle non-ferro materialen. In 35 jaar tijd is het bedrijf gegroeid naar een specialist op dit gebied op nationale en internationale schaal. Het bedrijf bestaat uit drie divisies: Eurofinish, Metalfinish en H₂Ofinish. Laatstgenoemde divisie houdt zich bezig met de bewerkingstechniek natstralen.

Natstralen
H₂Ofinish heeft sinds kort een nieuwe natstraalcabine tot haar beschikking. Natstralen is een bewerking, waarbij door middel van de combinatie water, straalmiddel en perslucht het oppervlak bewerkt wordt. Een straalpistool straalt water en een straalmiddel op een werk, terwijl ondertussen perslucht daaraan wordt toegevoegd. In het geval van H₂Ofinish wordt er een mix van straalmiddelen aan het water toegevoegd. Door deze cocktail ontstaat een waterstraal, die het oppervlak bewerkt. Na het bewerken, worden bovendien het water en het straalmedium opnieuw gebruikt waardoor het geheel een herhaalbaar proces is met dezelfde grondstoffen en in dezelfde samenstelling. Een filter zorgt ervoor dat geen straalresten en contaminatie in het hergebruikte water terecht komen.

Nieuwe techniek
De nieuwe machine is uniek in Nederland door zijn grootte en is tot stand gekomen na een aantal vragen vanuit de markt. “De techniek van natstralen is relatief nieuw”, vertelt Noor de Boer, marketingmanager bij Metalfinish Group. “Ongeveer een anderhalf jaar geleden ontvingen wij de eerste vragen over deze techniek. Wij hebben hierop gereageerd door een partner te zoeken die voor ons een machine kon bouwen. Sinds zes maanden is de machine gereed en functioneel en het ziet er naar uit dat er voldoende markt is voor H₂Ofinish.”

H2O Finish

In de zes maanden dat de cabine operationeel is, heeft natstralen bij de klanten van H₂Ofinish al snel aan populariteit gewonnen.

Groot formaat machine
De partner die voor H₂Ofinish de natstraalcabine bouwde is Rösler. De specialist in glijslijptechniek uit Oss had al eerder natstraalcabines gebouwd in een ander formaat. “Voor ons was het noodzaak dat de kleine variant die Rösler al gebouwd had, werd opgeblazen”, vervolgt De Boer. “De machine die zij voor ons hebben gebouwd, vind je nergens. De cabine is 8×10 vierkante meter en heeft verschuifbare wanden, zodat het item eigenlijk niet groot genoeg kan zijn. Een tweede speerpunt was duurzaamheid. Dat is een item dat bij ons hoog op de agenda staat en door het herhaalbare proces met recyclebaar water verbruiken we zo min mogelijk grondstoffen.”

Wint aan populariteit
Doordat natstralen nog relatief nieuw is, is het ook nog relatief onbekend. In de zes maanden dat de cabine echter operationeel is, heeft de methode bij de klanten van H₂Ofinish al snel aan populariteit gewonnen. “We zien veel positieve reacties als we klanten vertellen over natstralen”, aldus De Boer. “Vooral in de farmaceutische- en voedingsindustrie is het van enorm belang dat het product goed reinigbaar is. Met natstralen kunnen we dit bewerkstelligen, doordat er sprake is van een gladde oppervlaktestructuur met een minimale aanhechting. Tevens neemt door H₂Ofinish de spanningscorrosie af en geeft het een fraaie satijnglans als visueel effect.

Einde nog niet in zicht
Hoewel ook voor de gehele Metalfinish Group het een uitdaging is de juiste mensen te vinden, zijn voor de nieuwe natstraalcabine wel drie extra nieuwe operators gevonden. De Boer legt uit dat de nieuwe medewerkers de techniek snel onder de knie hadden: “Vakmensen zijn schaars zeker voor onze slijp- en polijstafdeling. Bovendien is het proces van natstralen semi-automatisch, dus goede werknemers zijn noodzakelijk voor het gewenste resultaat. Na een duidelijke training van Rösler konden de nieuwe medewerkers echter al snel de werkzaamheden uitvoeren.” Het nieuwe personeel heeft het direct druk gekregen, want de eerste grote orders zijn al de deur uit. Er is nog voldoende groeicapaciteit voor extra orders. “Klanten kennis laten maken met de nieuwe methode gaat erg goed”, besluit De Boer. “Er zijn nog volop ontwikkelingen gaande, zoals bijvoorbeeld de komst van een reinigingsruimte om de werkstukken van juiste voorbehandeling te voorzien. Juist met dergelijke innovaties willen we klanten blijven interesseren en overtuigen van onze dienstverlening.”

H2O Finish

Natstralen is een bewerking, waarbij door middel van de combinatie water, straalmiddel en perslucht het oppervlak bewerkt wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Rösler AM Solutions opent nieuw technologie- en testcentrum

25-11 AM Solutions – 3D post processing technology, onderdeel van Rösler Oberflächentechnik, heeft een nieuw…

3D

Rösler breidt service uit met het merk AM Solutions

10-10 De dienstverlening op het vlak van 3D metaalprinten wordt door Rösler verder uitgebreid. Met…

3D

AM solutions van Rösler: oplossingen voor geautomatiseerd nabewerken

11-03 Rösler Benelux presenteert op RapidPro 2019 onder het merk AM solutions diverse oplossingen voor…

Oppervlaktetechniek

Langbandschuurmachine geplaatst bij Metalfinish

20-08 Specialist op het gebied van oppervlaktebehandeling Metalfinish Group heeft een nieuwe langbandschuurmachine van 9…

Featured

Metalfinish Group breidt machinepark uit

02-05 Specialist op het gebied van oppervlaktebehandeling Metalfinish Group heeft haar machinepark uitgebreid met een…

3D

Rapidfinish brengt kwaliteit van 3D geprinte eindproducten dichter bij elkaar

17-04 Voor Rösler stond de deelname aan de TechniShow vooral in het teken van de…

Oppervlaktetechniek

Extreem glad oppervlak voor 3D geprinte schedelimplantaten

25-09 De medische en tandheelkundige afdeling van Renishaw heeft met behulp van machinetechnologie van Rösler…

Oppervlaktetechniek

Supergladde tandwielen voor elektrische raceauto

06-06 Rösler Benelux heeft samen met University Racing Eindhoven een video gemaakt van de productie…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X