Nauwkeurig snijden zonder concessies

Ben Box Metaal (BBM) in Bergeijk is gespecialiseerd in fijn en licht plaat- en constructiewerk. Dit wordt bewerkt met nauwkeurigheden tot in het É¥m-bereik. Het maken van fijne snedes en contouren  werd tot voor kort uitbesteed aan draadvonkers. Maar vlak na de zomer heeft BBM zelf een lasersnijsysteem geïnstalleerd. Het is een Platinum 1510 X3, geleverd door Micro Lasersystems uit Driel, die snijdt met een nauwkeurigheid van 2 μm.

Ben Box Metaal (BBM) in Bergeijk is gespecialiseerd in fijn en licht plaat- en constructiewerk. Dit wordt bewerkt met nauwkeurigheden tot in het μm-bereik. Het maken van fijne snedes en contouren werd tot voor kort uitbesteed aan draadvonkers. Maar vlak na de zomer heeft BBM zelf een lasersnijsysteem geïnstalleerd. Het is een Platinum 1510 X3, geleverd door Micro Lasersystems uit Driel, die snijdt met een nauwkeurigheid van 2 μm.

Platinum is een nieuwe machinelijn die Ramon Slief van Micro Lasersystems heeft ontwikkeld in samenwerking met Imes-Icore. Dit is een Duitse fabrikant van freesmachines, die is gespecialiseerd in precisiefrezen voor de industrie en de tandheelkundige branche. Imes-Core bouwt de systemen op en Slief is verantwoordelijk voor de lasertechnologie, die hij ook zelf inbouwt. “We zetten deze machinelijn samen wereldwijd in de markt”, aldus Slief. “In september stonden we er mee op de EMO in Hannover en later dit jaar presenteren we hem ook op de Blechexpo in Stuttgart (5 t/m 8 november).”

Fiberlaser
Micro Lasersystems, leverancier van laserbewerkingssystemen, heeft al projecten onderhanden in Thailand, Singapore en Dubai. Maar dichter bij huis, in eigen land is ook belangstelling voor deze hoognauwkeurige snijsystemen. Eerder is hier al een Platinum 1010 geïnstalleerd, met een werkbereik van 1000 x 1000 mm. De machine bij Ben Box Metaal heeft echter een groter werkbereik van 1500 x 1000 mm.
De Platinum machines zijn uitgerust met een SPI fiberlaser met een vermogen van 500W. Hiermee kan tot 3 mm RVS gesneden worden, maar ook aluminium, messing en koper. De laserkop is uitgerust met een hoogtesensor zodat de plaat gevolgd kan worden en de afstand tot de kop ook bij oneffenheden altijd hetzelfde is.

Hoge stabiliteit
Met haar grote kennis van verspanende machines bouwt Imes-Core zeer stabiele machinesystemen. De Platinum machines zijn opgebouwd op een gelast stalen frame met een granieten basis voor de geleiders van de assen. Dat garandeert een hoge stabiliteit en vlakheid van de tafel. Op de tafel kan een honingraat worden gespannen om dun materiaal op een vlakke manier te kunnen opspannen. De honingraat kan eenvoudig worden vervangen door laserkammen voor dikker materiaal dat niet doorbuigt. De onderdelen kunnen helemaal losgesneden worden zodat ze naar beneden vallen in een bak. Hier kunnen de producten gemakkelijk worden uitgehaald.

De machine wordt aangestuurd met een NC-code. Hij is geleverd met een postprocessor (CAD/CAM sofwarepakket), die DXF-tekeningen omzet naar juiste NC-codes. Het systeem is uitgerust met een proportioneel geregelde gasklep, die vanuit de software wordt aangestuurd waardoor de werkdruk automatisch wordt geregeld.

Nauwkeurigheid staat voorop
Later dit jaar is deze machine tevens leverbaar met 1kW tot 3kW laserbronnen. Dan kan hij ook uitgerust worden met lineaire motoren, zodat de snijsnelheid wordt opgevoerd van 15 naar 20 meter per minuut. De winst van lineaire motoren zit ‘m dan ook met name in de snelheid, niet zo zeer in dikker snijden. “Onze systemen zitten in het microbereik”, zegt Ramon Slief. “Ons belang is hoognauwkeurig snijden tot 3 mm dik. Je kunt wel systemen bouwen die ook 5 mm snijden, maar dan moet je concessies doen in het dunnere bereik. Dat doen we niet.”

“En dat wil ik ook niet”, zegt Ben Box. Hij en zijn vijftien medewerkers maken speciale producten in dun en licht materiaal; lichte constructies, hoofdzakelijk uit RVS voor het hogere marktsegment. Bijna allemaal hoogwaardige producten voor nichemarkten. BBM is bijvoorbeeld ook heel goed in het uit één stuk buigen van minuscuul buismateriaal. Maar ook in het produceren van trechters voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf werkt veel aan producten voor ASML, de defensie-industrie en bedrijven in de regio die op een hoog niveau opereren.

Box heeft heel bewust geïnvesteerd in zijn nieuwe lasersnijsysteem. “We willen naar een steeds hoger niveau. Er staan hier in de omgeving wel twintig lasersnijmachines voor standaard snijwerk. Daar besteden wij ook werk uit. Maar de machine die we nu hebben is bijzonder. Hiermee onderscheiden we ons.”

Prototypes
BBM snijdt al een aantal weken met de nieuwe machine. De medewerkers Roy van der Weijden, Jos Aerts en Rob Vervest zijn hiervoor opgeleid. Ze snijden alle contouren, ook passingmaten, vooral in verenstaal (RVS 301), maar ook in aluminium (0,5 tot 2 mm) en gewoon RVS. Vaak krijgt het gesneden materiaal in eigen huis een vervolgbewerking op de kantbank, waarvoor zelf speciale gereedschappen worden gemaakt.
BBM haalt met de Platinum een even hoge kwaliteit als met draadvonken wordt bereikt. Maar de snelheid ligt hoger en de flexibiliteit is groter. “We doen veel prototypes en enkelstuks”, aldus Box. “Dat kunnen we hier nu produceren, zonder dat we hoeven te wachten op de draadvonker. Er komt bijvoorbeeld steeds meer op ons af van ASML. Zij zoeken met prototypes de grenzen op van wat mogelijk is. Daar kunnen wij uitstekend in mee gaan.”
Box staat op het punt een nieuwe meetmachine aan te schaffen. “Want je kunt wel zeggen dat je heel nauwkeurig snijdt, je moet dat tegenwoordig ook bewijzen. Dat kunnen we straks met complete meetrapporten en daarmee zetten we weer een stap naar een hoger niveau.”

Mail Ben Box Metaal

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Meer functionaliteiten en gebruikers OrderOn.com

30-01 VDL heeft OrderOn.com vorig jaar gelanceerd. Daarmee is het voor iedereen mogelijk geworden om…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Zantech kan eindelijk feestje vieren

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen