Nederlandse afzet aan Duitse industrie kan in 10 jaar verdubbelen

De trend in de Duitse industrie om meer naar het buitenland uit te besteden biedt Nederlandse toeleveranciers enorme groeimogelijkheden. Nederlandse metaal, rubber- en kunststofproducenten kunnen hun afzet in Duitsland de komende tien jaar verdubbelen. Dit stelt het ING Economisch Bureau in een rapport over de Duitse maakindustrie en de positie van Nederland als toeleverland, dat is gepresenteerd op de Hannover Messe.

“De omzet van de Duitse auto-industrie, elektrotechnische industrie en machinebouw groeit in 2014 naar schatting tot € 800 miljard, en zal dit decennium verder groeien”, zegt ING-econoom Jurjen Witteveen. “De rol van Nederlandse toeleveranciers is hierin nog te beperkt. Nederlandse metaal, rubber- en kunststofleveranciers exporteerden vorig jaar voor € 6,0 miljard naar Duitsland. Met extra focus en inspanningen kan dit de komende tien jaar verdubbelen.

Energiewende en ‘Industrie 4.0’
Daarnaast bieden twee grote ontwikkelingen in Duitsland specifieke kansen voor de Nederlandse maakindustrie. Zo heeft Duitsland voor de zogeheten Energiewende ambitieuze doelstellingen geformuleerd, zoals 80% tot 95% minder uitstoot van broeikasgassen en een stijging van de energie-efficiency met 50% in 2050. Dit biedt kansen voor de expertise van Nederlandse bedrijven in de maakindustrie op het gebied van energieopwekking (wind, zon), energiezuinige machines en ook de energie-infrastructuur.

Een tweede belangrijke ontwikkeling is Industrie 4.0, wat staat voor een nieuwe manier van produceren waarbij de productiviteit wordt verbeterd via ‘smart factories’ met intelligente, efficiënte en foutloze processen. ”De Nederlandse hightech-industrie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van ketensamenwerking, via het model van open innovatie”, zegt Arnold Koning, ING’s sectormanager Industrie. “De Duitse industrie kan hier ook baat bij hebben om leidend te blijven in de wereld. Dit vergt forse investeringen in R&D, maar ook een sterkere samenwerking in de keten. Juist Industrie 4.0 vraagt om intensievere samenwerking, waarbij Nederland zeker een rol kan spelen.”

Nederland kan Duitsland helpen in het succesvol maken van Industrie 4.0, aldus Koning, en er liggen legio kansen voor Nederlandse bedrijven. “Om deze kansen te grijpen is er voor veel Nederlandse bedrijven een verregaande aanpassing van benadering nodig, die aansluit bij de Duitse manier van zakendoen en het winnen van het vertrouwen. Nederland heeft een goede reputatie, maar de brug slaan vergt meer dan dat, zo blijkt in de praktijk.”

Machinebouw
De Nederlandse focus ligt sterk op Noordrijn-Westfalen; 45% van de export naar Duitsland gaat naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. In deze branches zijn de zuidelijke regio’s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen, met een grotere machinebouw dan Beieren, blijven daarom interessante regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers.

Lees hier het volledige rapport.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Bauhuis Industrial Partner richt pijlen op buitenland

03-11 Bauhuis Verpaning opereert sinds 1 november onder de nieuwe handelsnaam Bauhuis Industrial Partner. Met…

Bedrijf en Economie

Stertil winnaar FME International Business Award

16-10 Stertil Group uit Kootstertille heeft de FME International Business Award 2015 gewonnen. Het bedrijf…

Bedrijf en Economie

Voortman Steel Machinery opent vestiging in India

31-07 Voortman heeft een vestiging geopend in India. Voortman Steel Machinery India is een volledige…

Bedrijf en Economie

Duitslanddag biedt ondernemers complete informatie

15-07 Ondernemers die meer succes willen hebben op de Duitse markt kunnen tijdens de Duitslanddag…

Bedrijf en Economie

Sterke eindsprint Duitse werktuigmachinebouw in 2014

11-02 De orderintake van de Duitse werktuigmachine-industrie is in het vierde kwartaal van 2014 sterker…

Geen categorie

Metaalunie met Hollandpaviljoen naar IMTS 2016 in Chicago

19-12 Koninklijke Metaalunie is tijdens de International Manufacturing Technology Show (IMTS) 2016 aanwezig met een…

Bedrijf en Economie

Boessenkool winnaar FME International Business Award

03-10 Machinefabriek Boessenkool heeft de FME International Business Award 2014 gewonnen. De Almelose grootverspaner, gespecialiseerd…

Geen categorie

Nederlandse toeleveranciers via FMB naar Duitse markt

17-09 In het Bad Salzuflen Exhibition Centre organiseert beursorganisator Clarion Events Deutschland op 5, 6…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X