Sterke eindsprint Duitse werktuigmachinebouw in 2014

0

De orderintake van de Duitse werktuigmachine-industrie is in het vierde kwartaal van 2014 sterker gestegen dan verwacht. De stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 bedroeg 15 procent. Over het hele jaar 2014 groeide de orderintake met 4 procent. Voor 2015 is men voorzichtig optimistisch.

Het mooie cijfer over het slotkwartaal van 2014 was te danken aan het buitenland. De buitenlandse bestellingen namen toe met 24 procent, terwijl die vanuit Duitsland zelf met 1 procent afnamen. Vooral de maand december was goed. In de laatste maand van het jaar werden maar liefst 36 procent meer orders genoteerd dan in december 2013, met name dankzij een aantal grote projecten van buiten de eurozone.
De producenten van verspanende machines noteerden in de laatste drie maanden van 2014 een plus van 9 procent en over het hele jaar van 4 procent. De producenten van plaatbewerkingsmachines zagen hun orderintake in het vierde kwartaal groeien met 33 procent en over het hele jaar met 5 procent.

Momenteel profiteert de Duitse industrie van de verminderde energiekosten als gevolg van de dalende olieprijs. De zwakke euro vergroot bovendien de concurrentiekracht op de buitenlandse markten voor kapitaalgoederen. Voor 2015 is de Duitse werktuigmachine-industrie voorzichtig optimistisch. Men is bezorgd over Rusland en ziet vooral kansen in de Verenigde Staten en gaat uit van een ‘verlevendiging‘ van de vraag, zowel in eigen land als over de grens. “Daarmee staat de branche er voor 2015 goed voor“, aldus directeur Schäfer van de branche-organisatie VDW.

De cijfers werden bekend gemaakt op de jaarlijkse persconferentie van de VDW in Frankfurt. VDW-voorzitter Martin Kapp vertelde daar dat de branche vorig jaar de omzet voor het eerst in 3 jaar heeft zien teruglopen. In totaal werd er voor 14,4 miljard euro geproduceerd. Dat is een afname van 1 procent, maar tegelijk ook het op één na beste jaarresultaat dat de branche ooit heeft gehaald. Toch doet dit resultaat enigszins zeer, omdat het jaar 2014 met beduidend betere vooruitzichten van start ging. Maar vanaf tweede kwartaal draaide de omzet in de min. De internationale crises drukten de investeringbereidheid. Ook de verwachte groei van de vraag uit Azië (vooral China) en andere groeilanden bleef uit. Verder heeft de internationale automobielindustrie na de sterke uitbreiding van haar projecten in 2013 vorig jaar een adempauze ingelast.

Lees hier de rede van VDW-voorzitter Kapp (Duitstalig)