Sterke eindsprint Duitse werktuigmachinebouw in 2014

De orderintake van de Duitse werktuigmachine-industrie is in het vierde kwartaal van 2014 sterker gestegen dan verwacht. De stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 bedroeg 15 procent. Over het hele jaar 2014 groeide de orderintake met 4 procent. Voor 2015 is men voorzichtig optimistisch.

Het mooie cijfer over het slotkwartaal van 2014 was te danken aan het buitenland. De buitenlandse bestellingen namen toe met 24 procent, terwijl die vanuit Duitsland zelf met 1 procent afnamen. Vooral de maand december was goed. In de laatste maand van het jaar werden maar liefst 36 procent meer orders genoteerd dan in december 2013, met name dankzij een aantal grote projecten van buiten de eurozone.
De producenten van verspanende machines noteerden in de laatste drie maanden van 2014 een plus van 9 procent en over het hele jaar van 4 procent. De producenten van plaatbewerkingsmachines zagen hun orderintake in het vierde kwartaal groeien met 33 procent en over het hele jaar met 5 procent.

Momenteel profiteert de Duitse industrie van de verminderde energiekosten als gevolg van de dalende olieprijs. De zwakke euro vergroot bovendien de concurrentiekracht op de buitenlandse markten voor kapitaalgoederen. Voor 2015 is de Duitse werktuigmachine-industrie voorzichtig optimistisch. Men is bezorgd over Rusland en ziet vooral kansen in de Verenigde Staten en gaat uit van een ‘verlevendiging‘ van de vraag, zowel in eigen land als over de grens. “Daarmee staat de branche er voor 2015 goed voor“, aldus directeur Schäfer van de branche-organisatie VDW.

De cijfers werden bekend gemaakt op de jaarlijkse persconferentie van de VDW in Frankfurt. VDW-voorzitter Martin Kapp vertelde daar dat de branche vorig jaar de omzet voor het eerst in 3 jaar heeft zien teruglopen. In totaal werd er voor 14,4 miljard euro geproduceerd. Dat is een afname van 1 procent, maar tegelijk ook het op één na beste jaarresultaat dat de branche ooit heeft gehaald. Toch doet dit resultaat enigszins zeer, omdat het jaar 2014 met beduidend betere vooruitzichten van start ging. Maar vanaf tweede kwartaal draaide de omzet in de min. De internationale crises drukten de investeringbereidheid. Ook de verwachte groei van de vraag uit Azië (vooral China) en andere groeilanden bleef uit. Verder heeft de internationale automobielindustrie na de sterke uitbreiding van haar projecten in 2013 vorig jaar een adempauze ingelast.

Lees hier de rede van VDW-voorzitter Kapp (Duitstalig)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pasterkamp showt fiberlaser

12-03 Pasterkamp Metal Sheet Solutions grijpt de TechniShow aan om de bezoekers een indruk te…

Plaatbewerking

Menko Eisma directeur Trumpf Nederland

27-06 Menko Eisma is vrijdag gepresenteerd als de nieuwe directeur van Trumpf Nederland. Hij is…

Geen categorie

Demoweek: productie-efficiëntie uit vele invalshoeken

05-03 Van dinsdag 17 maart tot en met vrijdag 20 maart organiseren acht bedrijven in…

Bedrijf en Economie

Trumpf-directeur Ger van der Endt met pensioen

02-03 Ger van der Endt neemt op 26 juni afscheid als directeur van Trumpf Nederland…

Geen categorie

Prima Power neemt verkoop lasersnijmachines in Nederland in eigen hand

13-01 De Belgische vestiging van Prima Power heeft per 1 januari ook de verkoop van…

Geen categorie

Internationaal publiek Euroblech klaar om te investeren

27-10 De internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover heeft vorige week 59.600 bezoekers getrokken.…

Bedrijf en Economie

Trumpf betrekt vol zelfvertrouwen nieuwe thuisbasis

05-09 Trumpf Nederland heeft donderdag haar nieuwe bedrijfspand in Hengelo officieel in gebruik genomen. Nicola…

Automatisering

Snelle online-service Trumpf per App

23-05 Snel de juiste oplossing vinden is essentieel als bij een machine in de lopende…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV