Nieuwe cao Metalektro lijkt nog ver weg

0

De vakbonden en werkgeversorganisatie FME moeten gebruik maken van de reserve onderhandelingsronde op 3 november om tot een nieuwe cao Metalektro te komen. Volgens FME Metaal zijn in drie onderhandelingsronden slechts kleine stapjes gezet.

“We zijn we nog heel ver verwijderd van een nieuwe cao en op de belangrijkste onderwerpen hebben we nog een enorme kloof te overbruggen.”

‘Schamel loonbod’

Volgens de bonden bieden de werkgevers tot nu toe vrijwel niets. “Of het nu gaat om loon, meer zeggenschap over werktijden en vrije tijd of het recht op het generatiepact vanaf 60 jaar voor alle werknemers: al onze voorstellen wijzen ze af”, aldus FNV Metaal.

Er zijn tot nu toe alleen kleine stapjes gezet over de zware beroepen regeling en het verbeteren van de jeugdlonen. Ook zijn werkgevers bereid een beetje meer pensioenpremie te betalen en bieden ze een loonsverhoging van 1,25% per 1 juli 2022, met een looptijd van 25 maanden. FNV Metaal bestempelt dit als ‘schamel’. “Dat gaat ‘m niet worden.”

De bond zegt in de volgende onderhandelingsronde op 3 november alles op alles te zetten om er uit te komen met de werkgevers. Mocht dat niet lukken dan gaan de onderhandelaars terug naar hun achterban om te kijken hoe een aanvaardbare cao dan wel kan worden afgedwongen.