Nieuwe kalibratieruimte voor momentsleutels Gedore

0

De Nederlandse Gedore-vestiging in Alphen a.d. Rijn beschikt sinds kort over een compleet nieuwe kalibratieruimte. Hier kan men volgens de ISO-normen tot een koppel van maar liefst 3.150 Nm kalibreren.

Het gecontroleerd aanhalen van bouten en moeren is voor velen vooral ook een kwestie van gevoel, daarover bestaat geen misverstand. Maar als we constant een zelfde nauwkeurig aanhaalmoment verlangen, zullen we met gereedschap moeten werken dat daarvoor ontwikkeld werd en waarop ook onder zware omstandigheden altijd te rekenen valt. Gedore is ervan overtuigd deze kwaliteitsproducten te leveren. Tegelijkertijd tekent deze Duitse producent hier echter bij aan dat gebruikers er niet omheen kunnen dat deze gereedschappen – hoe goed ze ook zijn – op gezette tijden deskundig nagekeken en gekalibreerd worden. Juist daaraan heeft Gedore de laatste jaren extra aandacht besteed.

Het resultaat van die ontwikkeling is nu zichtbaar in de nieuwe kalibratieruimte in Alphen a.d. Rijn. Een belangrijk deel van het bedrijfsgebouw hier werd geheel voor controle- en kalibratiedoeleinden ingericht en van alle benodigde bijzondere faciliteiten voorzien. We hebben het in dit geval over een milieuvriendelijke testhal, ondergebracht in een volledig brandvertragend gebouw. De afdeling is volledig geluiddicht en uitgerust met alle gewenste opties die voor een betrouwbare kalibratie van momentgereedschappen verlangd worden. In principe kunnen alle denkbare gereedschappen op hun functioneren en afstelling worden beproefd, zowel die van het eigen merk als die van andere fabrikaten.
De Gedore-vestiging is thans de enige in ons land is die over de mogelijkheden beschikt om volgens de ISO-normen tot een koppel van maar liefst 3.150 Nm te kalibreren. De testapparatuur is door UKAS gecertificeerd voor nauwkeurige ijking en controle op het hoogste niveau. Gedore adviseert om de kalibraties jaarlijks uit te laten voeren. Alle gekalibreerde gereedschappen worden na de beproeving en afstelling compleet met certificaat en bijbehorend testrapport afgeleverd. Gebruikmakend van een speciaal hiervoor ontwikkelde database wordt de relevante informatie op vier plaatsen in Europa verzameld en vastgelegd.

Naast het gebruik van de beproevingsfaciliteiten omvat de dienstverlening in Alphen a.d. Rijn zonodig ook het verrichten van onderhoud en reparaties aan momentsleutels. Voor de Gedore gereedschappen heeft men direct alle vervangings­delen binnen handbereik, zodat eventuele herstelwerkzaamheden normaliter snel uitvoerbaar zijn. Aangezien gebruikers de precisiegereedschappen vaak niet lang willen missen, kan zo nodig een vervangende momentsleutel in bruikleen worden gegeven.