Nominaties voor Techni-Show Innovatie Awards bekend

Tijdens een persconferentie in Utrecht zijn vandaag de tien genomineerden voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014 bekend gemaakt. De uitreiking van de platina, gouden of zilveren awards is op dinsdag 11 maart tijdens de eerste dag van de Techni-Show.

De jury heeft 36 inzendingen van 34 firma’s beoordeeld en is tot de volgende tien nominaties gekomen (in alfabetische volgorde):

Cellro
De jury heeft veel waardering voor de Xcelerate automatiseringsrobot van Cellro. Dit een aantrekkelijke oplossing voor verspanende bedrijven die ook kleinseriewerk op een eenvoudige wijze willen automatiseren. De universele inzetbaarheid maakt de robot waardevol. Ook de compactheid van de oplossing spreekt aan. De inzending van Cellro is vanuit de jury van de Techni-Show Innovatie Awards 2014 ook genomineerd voor de ‘Made In Holland Award’.

Cloos Benelux
Met het automatisch wisselen van stroomgeleiders en gasmondstukken speelt Cloos met de Qirox SpareMatic naar de mening van de jury op een uitstekende wijze in op de behoefte om écht onbemand – dus zonder tussenkomst van een operator – te kunnen automatiseren.  Automatiseren is meer dan een robot en software. Cloos heeft dit onderkend en biedt een automatiseringsoplossing voor handmatige werkzaamheden als wisselen van geleiders en mondstukken,  reiniging van de toorts,  meten en  draadafsnijden.

CNC Consult & Automation
De inzending van CNC Consult & Automation, een 3D-metaalprinter van Phenix Systems, illustreert volgens de jury treffend een boeiende trend in de metaalproductietechniek: het additief maken van metalen werkstukken door middel van lasersinteren. Het 3D-printen ontsluit mogelijkheden die met behulp van verspanen niet mogelijk zijn. Ook speelt 3D-printen goed in op de trend van afnemende seriegroottes tot unieke enkelstuksproductie.  In het kader van de Techni-Show Innovatie Awards 2014 zijn twee 3D-metaalprinters genomineerd.

Dibalex
De flexibele CNC-ponseenheid van Dibalex is prima inzetbaar voor verwerkers van bandstaal die behoefte hebben aan een productie-gereedschap dat flexibel verschillende gatenpatronen kan realiseren. Een gebruiker kan met standaard-gereedschappen gewenste gatenpatroon ponsen of bandstaal afkorten. Met name de mogelijkheid van het vrij programmeren spreekt de jury aan.

Morris Solutions
De Morris Anglecheck van Morris Solutions is volgens de jury een bijzondere nominatie omdat het twee zaken die van belang zijn bij het handmatig afkanten combineert: de handschoen beschermt de operator en het ingebouwde hoekmeetsysteem controleert de buighoek. Ook de mogelijkheid om draadloos gegevens uit te wisselen is veelbelovend.

Renishaw Benelux
In het kader van de Techni-Show Innovatie Awards 2014 zijn twee 3D-metaalprinters genomineerd. Net als bij de hierboven genoemde printer van Phenix ziet de jury ook voor de AM250 van Renishaw een bijzondere toekomst in metaalmaakindustrie. Renishaw mikt daarbij op het opbouwen van complexe delen uit reactieve materialen. Van belang voor de hightech industrie in ons land.

Resato International
Het op de brug van een waterstraalsnijmachine gemonteerde veiligheidssysteem Flex-zone van Resato is vanuit het perspectief van de jury een nominatie waard omdat de behoefte aan flexibiliteit gecombineerd wordt met een afdoende bescherming van de operator. Bovendien wordt de stilstandstijd van een waterstraalsnijmachine beperkt.

Trumpf Nederland
Met Brightline Fiber demonstreert Trumpf de volgende ontwikkelingsstap van vaststoflasers. Deze eigentijdse lasers zijn nu niet alleen meer zinvol inzetbaar voor het snel snijden van dun plaatmateriaal, maar ook voor het lasersnijden van dikker plaatmateriaal. Hiermee groeit de vastestoflaser steeds meer uit tot een interessant alternatief voor CO2-lasers omdat bedrijven in staat zijn met één machine een breder assortiment plaatmateriaal te snijden.

Yamazaki Mazak Nederland
De jury nomineert de Integrex-100 Bartac machine van Yamazaki Mazak omdat deze draaifreesmachine een goed voorbeeld is hoe grensverleggend het compleetbewerken vanaf de stang is voor de metaalindustrie. Het is een compacte, vijfassige machine waarbij Mazak zodanig geconstrueerd heeft dat een goede verhouding is bereikt tussen bewerkingsmogelijkheden en machineafmetingen.

Wila
Het E2M-systeem van Wila krijgt een nominatie omdat dit systeem het mogelijk maakt om snel en gemakkelijk buiggereedschappen te wisselen van een afkantpers. Dit is positief gelet op de ergonomie voor de operator en het heeft bovendien een positieve invloed op de cyclustijd. De jury had ook veel waardering voor de ‘Smart Tool Locator’ van Wila die net buiten de toptien gebleven is. De inzending van E2M van Wila is door de jury van de Techni-Show Innovatie Awards 2014 ook genomineerd voor de ‘Made In Holland Award’.

Tevreden over niveau
De jury heeft 35 van de 36 inzendingen in behandeling genomen. Deze zijn allemaal toegelaten met als status ‘Innovator’. Er is één inzending niet in behandeling genomen, omdat deze inzending naar mening van de jury niet aansluit bij datgene dat in het reglement wordt omschreven als ‘maakindustrie’.
De jury zegt tevreden te zijn over het aantal en het niveau van de inzendingen.  “Uit de inschrijvingen blijkt dat onbemande productie,  ook bij kleinserie- en enkelstukswerk,  een onderwerp is dat leeft bij de deelnemers van de Techni-Show 2014”, zo wordt gesteld in het juryrapport. “Veel inschrijvingen voor de awards zijn te omschrijven als ‘nuttig’, geen grensverleggende noviteiten, maar veel meer vernieuwingen en ontwikkelingen die het een metaalbewerker (veel) gemakkelijker maken. Procesbeheersing wint aan belang.”
De jury noemt het voorts opmerkelijk dat er weinig inschrijvingen waren van de machineleveranciers. Een aantal inschrijvingen was interessant doordat voorheen gescheiden functies nu gecombineerd aangeboden worden.

De jury van de Techni-Show Innovatie Awards 2014 bestaat uit de volgende personen:

Reinold Tomberg (Metaal Magazine),  voorzitter
Frans van der Brugh (Koninklijke Metaalunie)
Marcel Groener (Norma)
Eduard Rutten (Metes)
Eric Weustink (Metaalnieuws/PlaatBewerkingsNieuws)
Franc Coenen (Made-in-Europe.nu)
Rolf Elling (Vraag & Aanbod)
Harry Steunenberg (Techni Show Magazine)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Technishow / Esef

Techni-Show Awards: veel ‘nuttige’ vernieuwingen

04-12 De jury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft 36 inzendingen van 34 firma’s beoordeeld…

Geen categorie

Techni-Show Awards: veel 'nuttige' vernieuwingen

04-12 De jury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft 36 inzendingen van 34 firma’s beoordeeld…

Geen categorie

Inschrijving Techni-Show Innovatie Awards 2014 geopend

07-06 De inschrijving voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014 is van start gegaan. De prijzen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?