Norma maakt printkoppen in Factory of the Future

0
515

Bij Ten Cate in Nijverdal vond onlangs de opening van de Factory of the Future plaats. Dit is een nieuw laboratorium voor digitale inkjettechnologieën, dat de overgang van analoge naar digitale bewerkingstechnieken markeert. De Norma Groep in Hengelo is verantwoordelijk voor de geavanceerde printkoppen.

Ook diverse andere Twentse bedrijven maken deel uit van dit consortium, dat een voorbeeld is van een netwerkstructuur van bedrijven in de sector Materialen en Mechatronica (materialen, machinebouw, componenten, engineering, en IT), die in Oost-Nederland sterk zijn vertegenwoordigd. Doel is de productie van geavanceerder materialen, zogeheten beschermende weefsels, efficiënter, duurzamer en slimmer te maken; de zogeheten smart production.
In aparte bedrijfshallen staan nu twee nieuwe testmachines opgesteld waarmee TenCate technisch textiel digitaal kan bewerken. Eén technologie betreft een uv-printer die de inktdruppels op het textiel fixeert met uv-licht. De andere werkt met vaste printkoppen die een continue straal inktdruppels produceren. Deze hebben gemeen dat zij kostenbesparend zijn en dat er zowel kleine als grote orders mee kunnen worden gedraaid.

Norma: productiegerichte ontwikkeling
Norma is een hightech eerstelijns toeleverancier, die complete mechatronische systemen ontwerpt, produceert en samenstelt. De kernkracht van het bedrijf zit in ultraprecisie activiteiten. Norma wil als dedicated leverancier op gaan treden van de printkoppen van het binnen dit project te ontwikkelen finishconcept. De Hengelose toeleverancier verwacht door de toekomstige levering van de printkoppen met aanverwante systemen in de komende jaren omzet te kunnen realiseren met producten die minder sterk cyclisch zijn dan bijvoorbeeld de afzet van hoogwaardige systemen en componenten ten behoeve van de halfgeleider industrie.
Binnen dit project neemt Norma daarom de verantwoordelijkheid voor de productiegerichte ontwikkeling van de geavanceerde CIJ printkoppen en de supermodules die hieruit worden opgebouwd. Bij de ontwikkeling van dit soort complexe en fijnmechanische systemen besteedt Norma ook veel aandacht aan de produceerbaarheid. Hiermee wordt geïnvesteerd in continuïteit en stabiliteit van de onderneming. “Hiervan zullen ook onze veelal regionale toeleveranciers profiteren”, aldus Norma.