Onprettige werkplek jaagt werknemer weg

Stank, lawaai, te koud, te warm, te weinig ruimte of zelfs ronduit gevaarlijk. Het zijn allemaal oorzaken waardoor werknemers zich slecht voelen op hun werkplek. Zo slecht dat zij daardoor ongemotiveerd raken, ziek worden en zelfs vertrekken. Dit blijkt uit onderzoek van Manutan onder zo’n 900 werkende Nederlanders.

Met de uitkomsten van dit onderzoek wil het bedrijf werkgevers in Nederland een wake-up call geven. “Je kunt het belang van een goede werkplek gewoon niet onderschatten”, zegt Lydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan.

Volgens de helft van de ondervraagden is een onprettige werkplek direct van invloed op de motivatie. Eén op de vijf ondervraagden geeft aan hierdoor vaker ziek te zijn. Voor 31% van de werknemers is een onprettige werkplek zelfs reden om op zoek te gaan naar een andere baan. Zowel op kantoor, als in magazijnen en werkplaatsen presteert rond de 45% van de werknemers minder goed wanneer een werkplek niet prettig genoeg is.

Geluidsoverlast
De nummer 1 van kwellingen: geluidsoverlast, komt opvallend genoeg vrijwel evenveel voor in een kantooromgeving (34%) als in magazijnen en werkplaatsen (30%).  Ook te dicht op elkaar zitten en letterlijk het telefoongesprek van je collega kunnen volgen, wordt als zeer storend ervaren. Werken vanuit een open kantoortuin heeft dan ook niet de voorkeur (2,8%). Kantoorpersoneel werkt het liefst aan een eigen bureau (48%) of vanuit een eigen kantoor (29%).

Te weinig eigen invloed
1 op de 20 werknemers vindt de situatie op de werkplek zelfs onveilig. In werkplaatsen en magazijnen is dat zelfs 1 op 15. Wat het extra gevaarlijk maakt, is dat medewerkers zeggen er zelf weinig tot geen invloed op te hebben (in magazijnen en werkplaatsen geldt dat voor 16%; bij kantoorpersoneel 22%). Terwijl volgens Manutan juist zij bij uitstek de deskundigen zijn die de situatie kennen en kunnen verbeteren, als ze daar maar de ruimte voor krijgen. Lydia Rongen: “Ik kan me voorstellen dat veel werknemers het gevoel hebben ‘dat het nu eenmaal zo is’. Voor een deel van de mensen is het reden om op te stappen, maar waarom zouden werkgever en werknemer niet gewoon om tafel kunnen om het op te lossen? Betere motivatie, gezondere mensen die blijven in plaats van vertrekken… Maar dan moet de werkgever de werkplek wel bespreekbaar maken en samen met de werknemer praktische stappen zetten. Bij Manutan hebben we om te beginnen eerst een simpele lijst van klachten, wensen en mogelijke oplossingen gemaakt. Een oplossing is vaak simpeler dan je denkt. Ook in onze blogs geven we hier veel praktische informatie over.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

62% van de inkopers wil efficiënter inkoopproces

05-09 Een ruime meerderheid van de inkoopverantwoordelijken in Nederland denkt tot wel 10 uur per…

Automatisering

Webshop wordt ingeruild voor directe koppeling met leverancier

31-05 Drie jaar geleden bestelde nog maar 14% van de inkopers automatisch, nu is dat…

MetaalNieuwsPunten

Veiligheidsvoorschriften worden vaak niet uitgelegd

10-01 Onderschatting van risico’s, stress en vermoeidheid en gebrek aan kennis en ervaring zijn de…

Toeleveren

Manutan is nu een volledig data gedreven online aanbieder

27-11 Door digitalisering en data centraal te stellen in haar bedrijfsvisie en deze aanpak met…

Bedrijf en Economie

Gebrek aan hygiëne irriteert collega’s

11-01 Een collega die zijn handen niet wast na het toiletbezoek en vervolgens zijn vingers…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X