Opleiding voor digitale onderhoudsmonteurs

Nu de digitalisering in de maak- en onderhoudsindustrie in volle gang is, veranderen de gevraagde kennis en vaardigheden voor onderhoudsmonteurs. Als eerste in Nederland worden daarom in de IJmond-regio de technische opleidingen verrijkt met Smart Maintenance (‘slim onderhoud’).

De bedrijven en scholen die samenwerken binnen Techport hebben samen een plan opgesteld om de opleidingen te vernieuwen. De financiering hiervan is inmiddels rond. Een onderdeel van het plan is Smart Maintenance MBO. Dit is een verbreding en verdieping van de opleidingen Procestechniek, MyTec, Werktuigbouw, Elektrotechniek, Installatietechniek en Algemene operationele techniek op niveau 3 en 4. Binnen deze opleidingen kunnen studenten zich straks ontwikkelen tot Smart Maintenance-expert.

Smart Maintenance-MBO

Edward Straus, programmamanager Smart Maintenance-MBO bij het Nova College en Techport, legt uit: “Met Smart Maintenance-MBO geven wij een antwoord op de vraag vanuit de bedrijven in de proces- en maakindustrie in de IJmond regio om vakmensen op te leiden – kwalitatief en kwantitatief – voor het slim en duurzaam onderhoud van hun technische processen. Smart Maintenance is namelijk onderdeel van de vierde industriële revolutie. Deze revolutie maakt het mogelijk om real time gegevens over machines en processen te verzamelen en te analyseren, waardoor snellere, flexibelere en efficiëntere processen mogelijk zijn en om goederen van betere kwaliteit tegen lagere kosten te produceren. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de productieverhoudingen tussen leveranciers, producenten en klanten, en voor de verhouding tussen mens en machine. Het verhoogt de efficiency van processen en bedrijven, laat nieuwe sectoren ontstaan, maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk en beïnvloedt de concurrentiepositie van bedrijven en regio’s.”

Ander profiel

Recent onderzoek onder productiebedrijven wijst uit dat Smart Maintenance sterk in opkomst is. Nederland wil daarin tot de Europese voorhoede behoren. Dit vraagt ook een ander profiel werknemers in de industrie: een Smart Maintenance expert. Daarmee wordt een technische opleiding volgen ook aantrekkelijk voor studenten die tot nu toe niet warmliepen voor ‘pure techniek’. Zo maken de studenten binnen hun eigen vakgebied (MyTec, procestechniek, werktuigbouw, elektrotechniek, installatietechniek en algemene operationele techniek) kennis met de nieuwste Smart Maintenance inzichten en technieken en kunnen zij een functioneren in alle onderdelen van de onderhoudscyclus: detecteren, analyseren, plannen, uitvoeren en feedback.

Het ROC Nova College voert dit Techport-project samen uit met: Tata Steel, MyTec-Bedrijven, Facta, Microtechniek, GWOC, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Technisch College Velsen, Kennemer College en Provincie Noord-Holland.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X