Plug & play plasmasnijmachine van topkwaliteit

ACT Machinery BV uit Joure, producent van plasma en autogeen snijmachines, demonstreert op METAVAK de ACT Mini. Dit is een compacte dubbel aangedreven portaalsnijmachine met vaste afzuigtafel en geïntegreerde filterunit. Hierdoor is het geheel gemakkelijk te (ver)plaatsen.

“Het is een plug & play machine”, zegt Jan Meutgeert, directeur/eigenaar van ACT Machinery “Je haalt hem van de wagen af, sluit hem aan en kunt snijden. Er kan tot 260 ampère plasma op.” Vooral de geïntegreerde filterunit spreekt veel mensen aan, zo heeft Meutgeert sinds de introductie van de machine gemerkt. “Maar met dit plug & play concept  is het dan ook een unieke machine.”

Kwaliteitscomponenten
Bij ACT staat goede kwaliteit met stip op één. Alles staat in dienst van de snijkwaliteit; er wordt nergens op bezuinigd. De ACT Mini snijmachine (te verkrijgen in 2.500×1.250 mm, 3.000×1.500 mm, 4.000×2.000 mm en 6.000×2.000 mm) is dan ook opgebouwd uit uitsluitend eerste kwaliteit componenten zoals Hypertherm besturing en stroombron, Bosch Rexroth Ethercat drivepacks en geleidingen en Atlanta schuine tandheugels waardoor een hoge nauwkeurigheid en een soepele beweging is gegarandeerd. De machine is dan ook geschikt voor het snijden van nauwkeurige producten door middel van True Hole technologie. Meutgeert stelt dat de compacte machine geschikt is voor eigen productie. “Door zijn configuratie een gegarandeerd hoge productie in combinatie met lage onderhoudskosten en hoge betrouwbaarheid.”

Vier typen machines
De ACT Mini is de kleinste van de vier typen machines die ACT Machinery aanbiedt. De grootste is de ACT Major, speciaal voor het zware werk en uit te rusten met diverse opties zoals een 3D bevel unit, buizensnijder, boor en frees units, meerdere plasmasystemen en autogeen snijden met meerdere toortsen. Deze machine heeft een snijbereik tot 50.000×6.500x200mm. Daarnaast is er het werkpaard de ACT Maxor (afmetingen maximaal 30.000x5000x100mm), die 24 uur per dag inzetbaar is en ook leverbaar is met diverse opties zoals een dubbel support, 3D bevelunit en autogeen. Het derde type is de ACT Minor (maximaal 15.000x2500x50mm), een vast opgestelde portaalsnijmachine voor eigen productie.

Hoge snijkwaliteit
De machines van ACT hebben een ontwerp dat afwijkt van de concurrenten. Ze zijn geheel vervaardigd uit aluminium. De snijbrug is een doosconstructie, die heel stijf is door het gebruik van onder andere Kanya aluminium extrusie profielen. Door het aluminium zijn de machines lichter en stijver dan andere. Daardoor kunnen ze snel en trillingvrij opereren, wat zich vertaalt in een hoge snijkwaliteit. Een en ander wordt nog versterkt door het gebruik van grote, zware motoren en spelingsvrije tandwielkasten met een lage overbrenging. Jan Meutgeert: “Zo maken wij dynamische snelle machines in plaats van logge statische. Ze accelereren snel en trillingvrij, waardoor ze nauwkeurig snijden. De behaalde snijkwaliteit benadert die van een lasersnijmachine, maar de investering en operationele kosten zijn vele malen lager. Bovendien is het bereik met een plasmasnijmachine veel groter. Met het HPR400XD plasmasnijsysteem van Hypertherm kunnen we bijvoorbeeld productiedoorsteken tot en met 50 mm en vanaf de rand snijden tot een dikte van zelfs 80 mm in normaal staal. Dit is onmogelijk voor een laser. De ACT Mini is dus een goed en goedkoop alternatief voor een lasersnijmachine met nagenoeg dezelfde snijkwaliteit maar met een veel groter bereik.”

ACT Machinery
Stand 103

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

MetavakNieuws

Topfinish – 30 jaar finishing

01-10 De afmetingen van de machines vormen een leuke uitdaging voor Topfinish, en ook voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X