Plug & play plasmasnijmachine van topkwaliteit

ACT Machinery BV uit Joure, producent van plasma en autogeen snijmachines, demonstreert op METAVAK de ACT Mini. Dit is een compacte dubbel aangedreven portaalsnijmachine met vaste afzuigtafel en geïntegreerde filterunit. Hierdoor is het geheel gemakkelijk te (ver)plaatsen.

“Het is een plug & play machine”, zegt Jan Meutgeert, directeur/eigenaar van ACT Machinery “Je haalt hem van de wagen af, sluit hem aan en kunt snijden. Er kan tot 260 ampère plasma op.” Vooral de geïntegreerde filterunit spreekt veel mensen aan, zo heeft Meutgeert sinds de introductie van de machine gemerkt. “Maar met dit plug & play concept  is het dan ook een unieke machine.”

Kwaliteitscomponenten
Bij ACT staat goede kwaliteit met stip op één. Alles staat in dienst van de snijkwaliteit; er wordt nergens op bezuinigd. De ACT Mini snijmachine (te verkrijgen in 2.500×1.250 mm, 3.000×1.500 mm, 4.000×2.000 mm en 6.000×2.000 mm) is dan ook opgebouwd uit uitsluitend eerste kwaliteit componenten zoals Hypertherm besturing en stroombron, Bosch Rexroth Ethercat drivepacks en geleidingen en Atlanta schuine tandheugels waardoor een hoge nauwkeurigheid en een soepele beweging is gegarandeerd. De machine is dan ook geschikt voor het snijden van nauwkeurige producten door middel van True Hole technologie. Meutgeert stelt dat de compacte machine geschikt is voor eigen productie. “Door zijn configuratie een gegarandeerd hoge productie in combinatie met lage onderhoudskosten en hoge betrouwbaarheid.”

Vier typen machines
De ACT Mini is de kleinste van de vier typen machines die ACT Machinery aanbiedt. De grootste is de ACT Major, speciaal voor het zware werk en uit te rusten met diverse opties zoals een 3D bevel unit, buizensnijder, boor en frees units, meerdere plasmasystemen en autogeen snijden met meerdere toortsen. Deze machine heeft een snijbereik tot 50.000×6.500x200mm. Daarnaast is er het werkpaard de ACT Maxor (afmetingen maximaal 30.000x5000x100mm), die 24 uur per dag inzetbaar is en ook leverbaar is met diverse opties zoals een dubbel support, 3D bevelunit en autogeen. Het derde type is de ACT Minor (maximaal 15.000x2500x50mm), een vast opgestelde portaalsnijmachine voor eigen productie.

Hoge snijkwaliteit
De machines van ACT hebben een ontwerp dat afwijkt van de concurrenten. Ze zijn geheel vervaardigd uit aluminium. De snijbrug is een doosconstructie, die heel stijf is door het gebruik van onder andere Kanya aluminium extrusie profielen. Door het aluminium zijn de machines lichter en stijver dan andere. Daardoor kunnen ze snel en trillingvrij opereren, wat zich vertaalt in een hoge snijkwaliteit. Een en ander wordt nog versterkt door het gebruik van grote, zware motoren en spelingsvrije tandwielkasten met een lage overbrenging. Jan Meutgeert: “Zo maken wij dynamische snelle machines in plaats van logge statische. Ze accelereren snel en trillingvrij, waardoor ze nauwkeurig snijden. De behaalde snijkwaliteit benadert die van een lasersnijmachine, maar de investering en operationele kosten zijn vele malen lager. Bovendien is het bereik met een plasmasnijmachine veel groter. Met het HPR400XD plasmasnijsysteem van Hypertherm kunnen we bijvoorbeeld productiedoorsteken tot en met 50 mm en vanaf de rand snijden tot een dikte van zelfs 80 mm in normaal staal. Dit is onmogelijk voor een laser. De ACT Mini is dus een goed en goedkoop alternatief voor een lasersnijmachine met nagenoeg dezelfde snijkwaliteit maar met een veel groter bereik.”

ACT Machinery
Stand 103

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven

03-06 Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren…

MetavakNieuws

METAVAK bouwt aan kennisprogramma met focus op Industry 4.0

03-06 De komende METAVAK is al over minder dan 4 maanden: 1, 2 en 3…

Automatisering

Metalix moderniseert deel plasmasnijcapaciteit

25-03 Eén schip kan tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal bevatten. Een enorme…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV