Precisiebeurs blijft groeien

De Precisiebeurs die op 3 en 4 december voor de 13e keer door Mikrocentrum in Veldhoven werd georganiseerd, heeft zijn positie als belangrijkste vakbeurs voor precisietechnologie waar gemaakt. Met 275 exposanten en 4022 bezoekers – een record in het bestaan van de beurs – is het bezoekersaantal gestegen met meer dan 12%. Ongeveer 11% van de bezoekers was internationaal.

Speciale delegaties uit met name Duitsland, Zwitserland en Zweden waren te gast. Met name het aantal bezoekers uit Duitsland steeg met 50%. Parallel aan de vakbeurs vonden 60 lezingen plaats, was er een matchmakingprogramma en werden businesscontacten gelegd met CERN en ESS.
Diverse internationale bezoekers waren verrast over de sfeer en enthousiast over het unieke ecosysteem dat op de Precisiebeurs is vertegenwoordigd met alle disciplines van precisietechnologie, hightech precisiesystemen, engineering, microbewerkingen, meetequipment, piëzotechnologie, mechatronische systemen et cetera. Het vergroten van (internationale) businesskansen was een belangrijk onderdeel van de Precisiebeurs.

CERN en ESS bieden grote businesskansen
Een zware delegatie van CERN presenteerde zich in een lezingenreeks om aan te geven welke businesskansen het biedt heeft. De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan CERN is 39 miljoen euro. Het is de bedoeling dat een groot deel van dat geld terugvloeit naar de Nederlandse industrie, maar in de praktijk wordt dat niet gerealiseerd. Via een uitgebreid lezingenprogramma werden geïnteresseerde bedrijven geïnformeerd over de mogelijkheden voor business bij CERN. Die mogelijkheden liggen op het gebied van actuele tenders en additionele leveringen buiten de formele tenderprocedures om, maar zijn nu extra groot vanwege de revisie van de LHC-ring (de ring waarmee het Higgs deeltje is aangetoond) en later de ontwikkeling en bouw van de nieuwe CLIC-lijn. Bij dat alles zijn er kansen voor de Nederlandse industrie voor tientallen miljoenen euro’s. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor kennis- en technologietransfer vanuit CERN naar Nederlandse bedrijven.
ESS (European Spallation Source) is een nieuw te bouwen neutronenmicroscoop in het Zweedse Lund. Het instituut gaat 1,8 miljard euro investeren om dit rond 2020 gerealiseerd te hebben. Ute Gunsenheimer, hoofd innovatie van ESS, gaf aan hier aan het juiste adres te zijn voor high tech bedrijven die aan hun specificaties kunnen voldoen.

Internationalisering van de Precisiebeurs
Voor de vierde keer werd in samenwerking met Syntens en het Enterprise Europe Network een internationaal brokerage programma opgezet dat met 110 deelnemers en circa 250 gesprekken groter en succesvoller was dan ooit. Met dit brokerage evenement, het CERN- en ESS programma en de delegaties uit met name Duitsland, Zwitserland en Zweden is de Precisiebeurs in toenemende mate een business development evenement geworden van internationaal niveau.

Economische situatie van de hightech industrie relatief gunstig
De Precisiebeurs is ook een goede graadmeter voor de hightech industrie in Nederland. We horen dagelijks dat veel bedrijven het niet gemakkelijk hebben. De hightech industrie is blijkbaar beter bestand tegen deze economisch moeilijkere tijden. De toeleveranciers hebben op dit moment een korte horizon. Dat geeft een onzeker gevoel, maar de opdrachten blijven toch binnenkomen. Voor ontwikkeling en engineering is nog steeds meer dan voldoende werk, zoals blijkt uit een rondje onder de exposanten. Dat geldt zeker voor de bedrijven die de internationale businesskansen opzoeken en benutten.

Congresprogramma
Het gratis te volgen congresprogramma met 18 keynotelezingen en 42 exposantenlezingen werd opnieuw goed gewaardeerd. De diverse lezingen werden door circa 1900 personen bezocht. De keynote tracks gewijd aan CERN, ESS en de roadmap Advanced Instrumentation van de topsector High Tech Systemen en Materialen gingen in op nieuwe business. Op de tweede beursdag stond de ontwikkeling in Additive Manufacturing voor de precisietechnologie centraal. Hier kwamen ASML, TNO en Fraunhofer ILT aan het woord. De middag werd ingevuld door euspen (European Society for Precision Engineering and Nanotechnology). Daarnaast verzorgen de exposanten in het lezingenprogramma presentaties over onder meer microbewerkingen, engineering, motion control en meten.
Diverse presentaties van de lezingen zijn te downloaden via de website www.precisiebeurs.nl/programma/

Mikrocentrum organiseert de volgende editie van de Precisiebeurs op 12 en 13 november 2014.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Staalverwerking loopt op rolletjes

20-03 In de staalverwerking wordt het vloeibare ruwijzer uit de hoogoven in de staalfabriek in…

Bedrijf en Economie

Rotterdamse havenindustrie ambitieus in energietransitie

20-03 De meeste bedrijven volgen een ambitieuze strategie met concrete doelen. Daarmee willen ze vooral…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Nederlandse producenten positiever dan collega’s elders in EU

20-03 Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen