Producent van uitsorteersystemen Astes4 in handen van Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft Astes4, ontwikkelaar en producent van geautomatiseerde uitsorteersystemen voor lasersnijmachines, overgenomen. Ben Heikoop, sales manager van Astes4 Benelux, is uitermate positief over deze overname. “Deze biedt meerwaarde voor beide partijen”, zegt hij.

Het Japanse concern Mitsubishi Electric is zelf producent van lasersnijmachines en biedt deze aan op de wereldmarkt, met name in Japan, Noord- en Zuid-Amerika, Europa, China, Zuidoost-Azië en India. In Nederland worden de lasersnijders van Mitsubishi vertegenwoordigd door SafanDarley.

Meer productiviteit lasersnijproces
Met de acquisitie van het Zwitserse Astes4 verwacht Mitsubishi flink te kunnen groeien. Want hierdoor kan het concern lasersnijsystemen met geïntegreerde automatische uitsorteersystemen aanbieden. Hieraan is grote behoefte, want overal in de wereld doen zich dezelfde ontwikkelingen voor: productiepersoneel wordt schaarser en tegelijkertijd is er de sterke opkomst van de fiberlaser, die veel hogere volumes produceert dan de oude CO2-lasers. Dat resulteert in een groeiende vraag naar automatisering van het lasersnijproces om de productiviteit daarvan te verhogen. Hierbij gaat het niet alleen om het snijden zelf, maar juist om de processen ervoor en erachter: het laden van het materiaal, het ontladen van gesneden materialen en het verwijderen en sorteren van gesneden onderdelen uit het plaatframe.

Gepatenteerde technologie
Astes4 levert flexibele geautomatiseerde sorteeroplossingen voor het laden, ontladen en vooral sorteren van verschillende materialen. De Zwitsers gebruiken daarbij een eigen gepatenteerde technologie, waarin complete automatisering kan worden geïntegreerd. “Hierdoor kunnen we onze klanten de geïntegreerde oplossingen bieden, die ze nodig hebben om het handmatig laden, ontladen en sorteren te verminderen en de productiviteit en de efficiency van hun lasersnijprocessen te verhogen”, aldus Mitsubishi Electric.

Meerwaarde voor Mitsubishi én Astes4
Astes4 heeft al diverse systemen geïnstalleerd in de Benelux en is hier sinds vorig jaar actief met een eigen vestiging, Astes4 Benelux. Volgens sales manager Ben Heikoop biedt de overname door Mitsubishi duidelijk meerwaarde. “Mitsubishi komt hierdoor dichtbij een automatiseringsleverancier te zitten, terwijl Astes4 met Mitsubishi de beschikking krijgt over een groot netwerk. Klanten kunnen nu via ons een compleet systeem, inclusief lasersnijmachine aanschaffen, ook nog eens tegen gunstige leasevoorwaarden dankzij de eigen leasemaatschappij van Mitsubishi.” Volgens Heikoop zal er ongetwijfeld meer gaan worden samengewerkt, nu Astes4 onderdeel is van Mitsubishi. “We kunnen nu combinaties van lasers en automatisering leveren uit één hand en de techniek en de service optimaliseren. Ook de samenwerking met SafanDarley zal op een hoger plan komen, maar dat geldt ook voor de dealers in andere landen. De komende tijd zullen we zien hoe dat uitpakt, het nieuws over de overname is nu nog erg vers.”

Andere merken lasersnijmachines
Daarnaast zullen de Astes4 systemen ook gewoon aangeboden blijven worden voor lasersnijmachines van andere merken. “Wat dat betreft verandert er niets”, aldus Heikoop. “Het is niet zo dat onze systemen nu exclusief zijn voorbehouden aan Mitsubishi lasers. Als de interface toegankelijk is, kunnen onze uitsorteersystemen aan ieder merk en type lasersnijmachine worden gekoppeld.” Heikoop is momenteel druk bezig met het opvolgen van alle contacten die Astes4 Benelux heeft gelegd op de TechniShow van afgelopen maart. “Je merkt dat er grote behoefte is aan automatisering en er zijn maar weinig partijen die deze behoefte kunnen invullen, zeker voor lasersnijmachines in het grote segment met een werkbereik 6×2 of 4×2 meter. Bij een laser met een bereik van 3×1,5 meter kunnen de gesneden onderdelen nog makkelijk met de hand worden uitgenomen, maar in het grote segment zijn de onderdelen groter en zwaarder. Juist hier merken we een grote behoefte aan automatisering.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Begin of einde?

19-10 Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi…

Plaatbewerking

SafanDarley en Dumaco ontwikkelen volautomatisch knipcentrum

18-10 Dumaco in Kampen telt 85 medewerkers en richt zich vooral op het bewerken van…

MetavakNieuws

Complex dik plaatwerk zetten op beperkte ruimte

22-09 De H-Brake 110T x 1600mm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën. De…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Automatisering

Nieuwe versie AutoPOL offline buigsimulatie software

23-08 Het is vanaf nu mogelijk om het SafanDarley E-Bend L hoekmeetsysteem offline te programmeren…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X