Promatt brengt kosten per zaagsnede sterk omlaag

Speed cutting is de toekomst in zaagtechniek. Dat is de overtuiging van Marco Toebes van Promatt. “Want zagen met hoge snelheid brengt de kostprijs per zaagsnede sterk omlaag.”

Promatt in Haakbergen is de officiële vertegenwoordiger van de bandzaagmachines van Behringer en de cirkelzaagmachines van Behringer-Eisele. Qua snelheden maakt de zaagwereld een inhaalslag ten opzichte van bijvoorbeeld de bewerkingscentra en daarbij loopt de Duitse Behringer groep voorop. De engineers van Behringer grijpen alle mogelijkheden aan om de zaagsnelheden op te voeren: betere aansturing van het zaagblad, optimale zaagvoedingen, hogedrukkoeling en concepten voor het dempen van trillingen. Maar ook de toepassing van hoge zaagbladen met hardmetalen tanden en speciale coatings voor minder weerstand versnelt het zaagproces.

Niet alleen tijdwinst
Al deze innovaties heeft Behringer al toegepast in een state of the art bandzaagmachine, die vanwege de enorme zaagsnelheden ook wel de Fomule 1 onder de zaagmachines wordt genoemd. Daarvan is een speed cutting pakket afgeleid, waarmee andere machines van Behringer kunnen worden uitgerust. Hierdoor kan tot wel drie keer zo snel worden gezaagd als met andere zaagmachines. “Meer snelheid betekent niet alleen tijdwinst”, zegt Marco Toebes. “Ook de standtijd van de gereedschappen neemt toe. Dat betekent lagere gereedschapskosten. Ook worden dag in dag uit kosten bespaard op de manuren en op het materiaalverbruik, dankzij de nauwkeurigheid en de hoge kwaliteit van het zaagproces.”

In Duitsland is speed cutting al in opmars. Nederland kan en mag daarbij niet achterblijven, meent Toebes. “Grenzen tellen steeds minder. Als je in Duitsland 10.000 zaagsnedes kunt krijgen voor de helft van de prijs in Nederland, dan is onze concurrentiepositie toch in het geding. De Nederlandse industrie moet deze kosten onder controle krijgen.”

Systeemintegrator
Dat kan niet alleen door te zagen op topsnelheid, maar ook door automatisering van logistieke processen rond de machine en de koppeling van verschillende bewerkingstechnieken, zodat de materiaalhandling grotendeels verdwijnt. Promatt heeft in dat opzicht veel te bieden. Want Behringer kan dankzij het samenwerkingsverband Partners for Steel (P4S) met Vernet Behringer en Rösler complete straten voor zagen, boren en stralen aanbieden. Daarnaast heeft Promatt ook ervaring met de koppeling van zaagprocessen met andere bewerkingen. “Van een verkoper van stand-alone machines zijn we meer een systeemintegrator geworden”, aldus Toebes. “We denken mee in de ontwikkeling van complete productiesystemen, helemaal afgestemd op de vraag van de klant en diens specifieke situatie.”

In zulke systemen lijkt de machine zelf soms wel van ondergeschikt belang. Maar dat is volgens Toebes een misvatting. “Je kunt met automatisering niet rechtbreien wat je in de basis te kort komt. Is een zaagmachine te licht, niet nauwkeurig genoeg of te traag, dan blijf je daar last van houden. Een zaagmachine is het begin van het productieproces, waarmee je veel kunt verdienen.”

Aluminium bewerken
Met het machineprogramma voor het zagen van staal en RVS geniet Promatt al jarenlang een uitstekende reputatie. Nieuw is dat de Twentse leverancier van professional equipment nu ook bewerkingstechnieken levert voor aluminium en kunststof. Sinds begin 2013 is Promatt namelijk de vertegenwoordiger van FOM, dat zaagmachines en bewerkingslijnen voor aluminium en kunststoffen bouwt. Een bewerkingscentrum, een dubbelkops en een enkelkops zaagmachine staan sinds kort in de showroom van Promatt. “We zijn heel blij met FOM”, zegt Toebes, “omdat FOM een topmerk is dat nauw aansluit bij het huidige leveringsprogramma. Voor de nodige knowhow heeft Henk Brinkman het Promatt team recentelijk versterkt. Hij was tot nu toe altijd het bekende gezicht achter FOM en bezit een schat aan ervaring op het gebied van aluminiumbewerking. Op die manier kunnen we een vliegende start maken en vanaf het begin maximale service en ondersteuning bieden. “We willen in aluminium de zelfde reputatie opbouwen als in staal en RVS.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Cosen schroeft samenwerking met Electrotool op

08-01 Van 12 t/m 15 maart zullen de Cosen bandzaagmachines getoond worden bij Electrotool op…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

Verspanen

Nieuwe Easy-Cut hardmetaal bandzaag Bahco

02-03 Hij is geschikt voor algemeen gebruik. Deze nieuwe bandzaag is veelzijdiger en vergevingsgezinder dan…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Drie Behringer zaagmachines zorgen voor goed humeur bij WIFO

09-07 Nu er bij WIFO-Anema onlangs een derde zaagmachine van het Duitse topmerk Behringer is…

Toeleveren

Matrho Metals breidt uit in gereedschapsstaal en titanium

07-07 Met de overname van de activiteiten van branchegenoot Metallum en de investering in een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV