PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

Besten Machines heeft bij PWS Almelo een 6 kW Sengfeng combilaser met een snijbereik van 4000×2000 mm geplaatst. Eigenaar Peter Willems had drie redenen voor deze investering: hij wil zijn medewerkers en de buitenwacht laten zien dat PWS met de tijd meegaat, hij wordt flexibeler in zijn productie en krijgt meer ontwerpvrijheid.

Eigenaar Peter Willems en tekenaar/werkvoorbereider Niek Waaijer bij de nieuwe Senfeng combilaser in de werkplaats van PWS Almelo.

PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een hoeklijn in de fundering tot een kunstwerk samengesteld uit plaatwerk in de vorm van een ei. De voetgangersbrug voor het gemeentehuis van Almelo is een voorbeeld van een project waar Peter Willems best trots op is. Hij is ruim dertig jaar geleden met zijn constructiebedrijf voor staal, RVS en aluminium gestart: “We maken de mooie dingen in de metaal. Allemaal producten die in het oog springen, die de mensen met hun handen aanraken. Daarom moeten het eyecatchers zijn.” Vaak zijn dit enkelstuks producten, maar ook projecten met 50 spiltrappen behoren tot het portfolio van het Almelose metaalbedrijf, dat deze producten veelal zelf in 3D ontwerpt. “Vaak komen aannemers bij ons met hun ideeën en die werken wij dan helemaal uit.”

Vakmanschap is de basis

Willems is ooit als ondernemer in de metaal begonnen omdat hij met zijn blote handen mooi werk wilde maken. Zijn vakmanschap is dan ook de basis van zijn bedrijf. Iets moois bedenken en vervolgens alle onderdelen daarvoor nauwkeurig zagen, boren en lassen mag hij nog steeds graag doen. De jongere medewerkers die bij hem in dienst zijn of die bij hem het vak leren (PWS Almelo is erkend leerbedrijf) vinden het ook leuk om dingen van A tot Z te bedenken en te maken, maar ze doen dat wel bij voorkeur met moderne middelen. Dat is voor Willems een belangrijke drijfveer om te investeren in moderne machines. Zo houdt hij zijn medewerkers geïnteresseerd en blijft hij aantrekkelijk voor nieuwe aanwas. Dus is er enige tijd geleden een nieuwe lasmachine gekomen, die het lassen veel makkelijker maakt dan de ouderwetse apparaten van vroeger. Een nieuwe zaagmachine en een coördinatenboormachine stonden ook op stapel. Maar eigenlijk voelde de Almelose metaalondernemer veel meer voor een laser, die weer nieuwe uitdagingen en mogelijkheden biedt. Bovendien zou hij zijn snijdelen dan niet meer hoeven uit te besteden.

PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een hoeklijn in de fundering tot een kunstwerk samengesteld uit plaatwerk in de vorm van een ei.

PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een hoeklijn in de fundering tot een kunstwerk samengesteld uit plaatwerk in de vorm van een ei.

Aanbod op maat

Hij klopte aan bij Besten Machines, dat sinds begin 2022 het fabricaat Sengfeng op de markt brengt. De machineleverancier uit Haarle kwam met aanbod op maat: een combilaser voor het snijden van zowel buis als plaatmateriaal met een laserbron van 6 kW op een formaat van 4000×2000 mm. Willems heeft enkele referentiebezoeken gedaan en merkte dat de gebruikers van de Senfeng lasers enthousiast zijn over de dienstverlening door Besten Machines en over het merk Senfeng. Na een bezoek aan de vestiging van Senfeng in Duitsland besloot hij ‘de sprong te nemen’.

Keus voor combilaser

De combilaser is in februari in de werkplaats geïnstalleerd. Vooral tekenaar/werkvoorbereider Niek Waaijer is sindsdien bezig het snijproces goed in de vingers te krijgen. Tot dusverre heeft hij zich vooral geconcentreerd op het snijden van plaatmateriaal. Het meeste materiaal dat PWS verwerkt is 5 tot 20 mm dik. Maar er is ook al 25 mm dik staal op de nieuwe aanwinst gesneden. Willems gaat er vanuit dat de combilaser op den duur dagelijks in gebruik zal zijn; voor zijn eigen producten en hij verwacht ook wel een stukje snijwerk voor derden te gaan doen. Hij heeft bewust gekozen voor een combilaser, want hij ziet minstens zoveel brood in buis als in plaat snijden. “Deze combilaser kan veel verschillende bewerkingen vervangen. Hij geeft ons meer ontwerpmogelijkheden en neemt veel boor- en zaagwerk over. De gaatjes boort hij altijd op de goede plek. Dus is er geen coördinatenboor meer nodig, wordt het veel simpeler om een traphekje in elkaar te zetten en hebben we minder faalkosten. Deze machine is echt een mooie ontwikkeling voor mijn bedrijf én onze medewerkers.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VDL’s online platform OrderOn.com zet nieuwe stappen

29-04 VDL Groep heeft in 2022 bij zijn toeleveringsbedrijf VDL Technics in Boxtel OrderOn.com gelanceerd.…

TechnishowNieuws

Twee primeurs Besten Machines

08-03 “We hebben goed geluisterd naar onze klanten en daarom zijn we importeur geworden van…

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV