Resato verlengt waterstraalsnijmachine Jacfriesland

0

De waterstraalsnijmachine bij Jacfriesland in Drachten was met een snijbereik van 13000×3000 mm al een van de grootste machines die Resato ooit heeft gebouwd. Onlangs is deze machine echter verlengd. Hij heeft nu een snijbereik van 20000×3000 mm en is bovendien voorzien van twee  bruggen.

De oorspronkelijke brug is voorzien van een 2D snijkop en een 2.5D snijkop, de nieuwe brug is een uniek nieuw ontwerp met vier snijkoppen. Het aantal pompen is ook uitgebreid van twee naar zes stuks.
Jacfriesland heeft dit waterstraalsnijsysteem samen met Resato ontwikkeld en ook een deel van de ontwikkelingskosten voor zijn rekening genomen. De machine is sinds half december operationeel. “Het valt me erg mee hoe productief we al zijn met deze machine”, zegt directeur Renze de Graaf van Jacfriesland. “Het is een prototype en dan heb je altijd kinderziektes. Maar die zijn er veel minder dan ik had verwacht.”

Bedrijfsruimte uitgebreid
De uitbreiding van de waterstraalsnijmachine is niet de enige investering bij JacFriesland, het productiebedrijf en een dochteronderneming van Jacquet Nederland in Purmerend. Medio vorig jaar kreeg het bedrijf een grote opdracht, die een investering in nieuwe machines noodzakelijk maakte. Maar daar was geen ruimte voor.  Daarom is het bedrijfspand in Drachten uitgebreid met 1500 vierkante meter naar in totaal 6500 vierkante meter.

Hierdoor is ook ruimte ontstaan voor een nieuwe lasersnijmachine van 6 bij 2 meter van Trumpf.  Gekozen is voor een CO2-laser omdat Jacfriesland veel dikker materiaal snijdt. Het machinepark telt met een nieuwe 5060 6kW nu vier lasersnijmachines. Daaronder de 5060 7kW lasersnijmachine, de zwaarste lasersnijmachine van Nederland.

Jacquet Nederland is specialist in roestvast staal, nikkellegeringen, titaan, duplex en hittebestendig materiaal. Vanuit de vestiging Jacfriesland in Drachten levert het bedrijf hoog gelegeerd maatwerk. Het machinepark bestaat naast laser- en waterstraalsnijmachines uit plasmasnijmachines, welke gecompleteerd worden door een kantbank, een wals, ontbraammachines en een tapapparaat. Hiermee is Jacfriesland in staat om snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen t/m 150mm dik in elke gewenste vorm te snijden en eventueel te kanten of te walsen. Alle materialen zijn te verkrijgen met attest en desgewenst kunnen de gesneden onderdelen worden gehermerkt.