‘Robots zullen ook nieuwe banen creëren’

Het thema robotisering voert de boventoon tijdens de kennissessies op vakbeurs Automation in Packaging & Logistics. Het Automation theater in hal 4 van de Brabanthallen in Den Bosch is op 5 en 6 april gevuld met interessante lezingen van bedrijven als PAL-V, Delft Robotics, TNO, Itsme, Schneider, Dubistr, Xerox en Vereniging Echt.

Daarnaast heeft keynotespreker Bennie Mols, wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie zich gecommitteerd aan Automation. Hij gaat het hebben over ‘De robot als collega’. In samenwerking met Link Magazine is er een interessante paneldiscussie over slim automatiseren georganiseerd.

Robotisering
Op woensdagochtend om 10.00 uur bijt Herbert ten Have, CEO Delft Robotics, het spits af in het kennisprogramma van Automation. Robots hebben moeite met variëteit van verpakkingen. Met deep learning krijgen robots ogen en zelfstandig denkvermogen waarmee zelfs onbekende dozen worden herkend en opgepakt. Over tien jaar zal het overgrote deel van warehouses en distributiecentra in grote mate zijn gerobotiseerd. Inspelend op dit topic vertelt Ten Have over hoe de wereld van robotisering en logistiek er over tien jaar uit ziet. “Er komt momenteel zo veel beschikbaar door gerenommeerde bedrijven dat het echt een kwestie is van tijd. Met robots kan de stap naar een 24/7 dienst gemaakt worden, zodat er dag en nacht orders gepicked kunnen worden. Dat is technisch al mogelijk, dus ik weet zeker dat het gaat op den duur gaat plaats vinden. Eerst gaan de grote jongens over op robotisering, zoals Amazon en Walmart gevolgd door velen anderen.”

Uitdagingen van de robot
Ontwikkelingen in de samenwerking tussen mens en robot – wat is nieuw? Tot voor kort kon je een robot programmeren om iets te doen, maar je kon een robot niet iets nieuws leren. Op korte termijn zal ook zichtbaar worden welke toepassingsmogelijkheden enorm zullen toenemen. Het is al mogelijk om als mens een bepaalde beweging voor te doen, waarna de robot die beweging vervolgens overneemt. Bennie Mols weet veel over dit onderwerp. Hij vertelt op 6 april over de bestaande mogelijkheden op het gebied van robots, waar de uitdagingen van de robot liggen en tot slot neemt hij de bezoeker mee in de wereld van werken met robots, ofwel ‘De robot als collega’. Bennie Mols: “Ik zal ook wat vertellen over de hype dat men zegt dat de robot alles van de mens zal overnemen. Daar geloof ik namelijk helemaal niet in. Robots zullen banen overnemen en banen veranderen, maar ze zullen ook nieuwe banen creëren. Robots gaan mensen zeker niet totaal overbodig maken. Mensen weten wat mensen willen, robots niet.”

Paneldiscussie
De kunst is om mens en techniek parallel te beschouwen, want hun rollen beïnvloeden elkaar. Vanuit die gedachte is er een paneldiscussie met de titel ‘Slim automatiseren: robotiseer met gezond verstand (fabriek van de toekomst)’. Die vindt plaats op woensdag 5 april in het theater van Automation in Packaging & Logistics (Hal 4).

Centrale vragen in de discussie zijn: waarom smart industry, wanneer begin je ermee, wat pak je als eerste aan en hoe zet je door? Deelnemers aan het panel komen van bedrijven als KMWE, Thomas Regout, STT Products, Yaskawa, Turck en Meuleman Electronics. Zij vertellen hoe ze met vallen en opstaan smart industry in de praktijk brengen: hoe ze zijn begonnen, waar ze nu staan, wat ze nog moeten leren en waar ze mee worstelen. Onder leiding van Tom van der Horst, die bij TNO werkt aan strategieën voor industrie en innovatie, gaan ze met elkaar in discussie. Ze willen kennis en ervaring uitwisselen, ook met de bezoekers, die hun eigen ervaring en visie kunnen inbrengen.

Praktische informatie
Automation in Packaging & Logistics vindt tegelijkertijd plaats met Empack en Logistics & Distribution. Op 5 en 6 april zijn de Brabanthallen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Bezoeken kan alleen met een toegangsticket door u vooraf online in te schrijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Automatisering

Markt industriële robots groeit gestaag door

18-07 Interact Analysis heeft onlangs bijgewerkte prognoses voor de markt voor industriële robots gepubliceerd. Deze…

Automatisering

RoboJob zet de deuren open voor (Robo)Jobzoekers

04-04 Al voor de derde keer in 5 jaar tijd organiseert RoboJob haar ‘RoboJob Experience…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Automatisering

Opmars van robotica en cobots niet te stuiten

30-09 De ondervraagde bedrijven zijn het er in ieder geval over eens dat robots nodig…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?