Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

Romonta in Cruquius heeft geïnvesteerd in een BySmart Fiber vlakbedlaser. Hiermee haalt het bedrijf een groot deel van het snijwerk dat voorheen werd uitbesteed in eigen huis. Bystronic heeft bij deze lasersnijmachine tevens een stikstofgenerator geleverd, waarmee Romonta haar eigen stikstof produceert.

Vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren. Dat was voor Romonta een belangrijke reden om te investeren in een BySmart Fiber vlakbedlaser van Bystronic en het snijwerk in eigen huis te halen.

Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf mag diverse grote spelers in de patatindustrie en een aantal grote groentesnijbedrijven tot de klantenkring rekenen. Hiervoor worden installaties voor het transport van hun producten en andere bijbehorende zaken ontworpen, geproduceerd en gemonteerd. “Je moet het zo zien”, legt Jaap Roodenburg, oprichter en eigenaar van Romonta, uit. “Onze klanten kopen de machines voor het verwerken van hun producten. Wij zetten deze machines achter elkaar en verbinden ze met transportbanden en alles wat daarbij komt kijken. We maken ook de trappen en bordessen die er langs lopen.”

Engineering, productie en montage

Door de jaren heen zijn honderden grotere en kleinere projecten verzorgd. Romonta voert deze van A tot Z uit. Het doet de engineering, zorgt ervoor dat alle onderdelen worden geproduceerd en monteert alles ter plaatse. Zo is een brok aan kennis en ervaring opgedaan. De medewerkers van Romonta weten heel veel van de processen van hun klanten. Ze weten dat friet zich anders gedraagt dan een paprika en houden daar rekening mee bij het ontwerp van de transportbanden, die de schakels vormen tussen de bewerkingsprocessen. De juiste transportband op de juiste plek in het proces is essentieel voor de effectiviteit van de productstroom. Door de jarenlange ervaring is Romonta ook specialist in het ontwerpen en bouwen van industriële bordessen en trappen. Deze zijn 80 procent standaard en 20 procent maatwerk. De standaard 80 procent is geautomatiseerd met een eigen ontwikkelde bordesgenerator. Hierdoor kunnen de tekenaars zich concentreren op het maatwerk.

Focus op RVS

Romonta heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. Daarvan werken er ongeveer tien op de tekenkamer. Zij gebruiken Inventor om tot hun ontwerpen te komen. De tekenkamer is volgens Roodenburg de kern van het bedrijf. Daarnaast is er de eigen productie-afdeling, met alle machines en voorzieningen voor snijden, kanten, draaien en frezen, lassen en samenstellen. Aangezien Romonta actief is in de voedingsmiddelenindustrie, is het volledig gefocust op RVS. Voor het snijden beschikte het bedrijf over een waterstraalsnijmachine en een combi plasma-watersnijmachine. Maar deze twee machines voorzagen slechts in een klein deel van de eigen snijbehoefte. Het meeste RVS dat Romonta verwerkt is 2 tot 5 mm dik en het dikste maximaal 10 tot 15 mm. Dit werd veelal uitbesteed. “De belangrijkste reden om het snijwerk naar binnen te halen is dat we er korter op willen zitten”, zegt Roodenburg. “We willen vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren.” Daarnaast wilde hij het aantal logistieke bewegingen verminderen en de logistiek efficiënter maken. Een eigen lasersnijmachine maakt het makkelijker om alle gesneden onderdelen netjes per order verder de fabriek in te brengen.

Slimme instap in lasersnijden

Daarom is de plasma-watersnij combimachine de deur uit gedaan en ingewisseld voor een lasersnijmachine. De waterstraalsnijmachine is gebleven voor kunststof en echt dik materiaal. Roodenburg had een duidelijke voorkeur voor een A-merk lasersnijmachine, maar dan moest de prijs wel goed zijn. Hij kende Bystronic al heel lang en had een goede indruk van deze machinefabrikant, maar verkeerde in de veronderstelling dat de Zwitserse machines te duur voor Romonta zouden zijn.

Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine PlaatBewerkingsNieuws.

De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws zal grotendeels in het teken staan van de EUROBLECH 2022.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor deze editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X