Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

Romonta in Cruquius heeft geïnvesteerd in een BySmart Fiber vlakbedlaser. Hiermee haalt het bedrijf een groot deel van het snijwerk dat voorheen werd uitbesteed in eigen huis. Bystronic heeft bij deze lasersnijmachine tevens een stikstofgenerator geleverd, waarmee Romonta haar eigen stikstof produceert.

Vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren. Dat was voor Romonta een belangrijke reden om te investeren in een BySmart Fiber vlakbedlaser van Bystronic en het snijwerk in eigen huis te halen.

Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf mag diverse grote spelers in de patatindustrie en een aantal grote groentesnijbedrijven tot de klantenkring rekenen. Hiervoor worden installaties voor het transport van hun producten en andere bijbehorende zaken ontworpen, geproduceerd en gemonteerd. “Je moet het zo zien”, legt Jaap Roodenburg, oprichter en eigenaar van Romonta, uit. “Onze klanten kopen de machines voor het verwerken van hun producten. Wij zetten deze machines achter elkaar en verbinden ze met transportbanden en alles wat daarbij komt kijken. We maken ook de trappen en bordessen die er langs lopen.”

Engineering, productie en montage

Door de jaren heen zijn honderden grotere en kleinere projecten verzorgd. Romonta voert deze van A tot Z uit. Het doet de engineering, zorgt ervoor dat alle onderdelen worden geproduceerd en monteert alles ter plaatse. Zo is een brok aan kennis en ervaring opgedaan. De medewerkers van Romonta weten heel veel van de processen van hun klanten. Ze weten dat friet zich anders gedraagt dan een paprika en houden daar rekening mee bij het ontwerp van de transportbanden, die de schakels vormen tussen de bewerkingsprocessen. De juiste transportband op de juiste plek in het proces is essentieel voor de effectiviteit van de productstroom. Door de jarenlange ervaring is Romonta ook specialist in het ontwerpen en bouwen van industriële bordessen en trappen. Deze zijn 80 procent standaard en 20 procent maatwerk. De standaard 80 procent is geautomatiseerd met een eigen ontwikkelde bordesgenerator. Hierdoor kunnen de tekenaars zich concentreren op het maatwerk.

Focus op RVS

Romonta heeft zo’n veertig medewerkers in dienst. Daarvan werken er ongeveer tien op de tekenkamer. Zij gebruiken Inventor om tot hun ontwerpen te komen. De tekenkamer is volgens Roodenburg de kern van het bedrijf. Daarnaast is er de eigen productie-afdeling, met alle machines en voorzieningen voor snijden, kanten, draaien en frezen, lassen en samenstellen. Aangezien Romonta actief is in de voedingsmiddelenindustrie, is het volledig gefocust op RVS. Voor het snijden beschikte het bedrijf over een waterstraalsnijmachine en een combi plasma-watersnijmachine. Maar deze twee machines voorzagen slechts in een klein deel van de eigen snijbehoefte. Het meeste RVS dat Romonta verwerkt is 2 tot 5 mm dik en het dikste maximaal 10 tot 15 mm. Dit werd veelal uitbesteed. “De belangrijkste reden om het snijwerk naar binnen te halen is dat we er korter op willen zitten”, zegt Roodenburg. “We willen vanaf de tekenkamer sneller kunnen leveren.” Daarnaast wilde hij het aantal logistieke bewegingen verminderen en de logistiek efficiënter maken. Een eigen lasersnijmachine maakt het makkelijker om alle gesneden onderdelen netjes per order verder de fabriek in te brengen.

Slimme instap in lasersnijden

Daarom is de plasma-watersnij combimachine de deur uit gedaan en ingewisseld voor een lasersnijmachine. De waterstraalsnijmachine is gebleven voor kunststof en echt dik materiaal. Roodenburg had een duidelijke voorkeur voor een A-merk lasersnijmachine, maar dan moest de prijs wel goed zijn. Hij kende Bystronic al heel lang en had een goede indruk van deze machinefabrikant, maar verkeerde in de veronderstelling dat de Zwitserse machines te duur voor Romonta zouden zijn.

Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine PlaatBewerkingsNieuws.

De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws zal grotendeels in het teken staan van de EUROBLECH 2022.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor deze editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema