Ronde staven zijn niet rond

Er bestaat niet zoiets als perfect rond en ronde staven zijn dus eigenlijk niet rond. Op de website van MCB legt de metaalgroothandel uit Valkenswaard uit hoe je kunt opmeten hoe rond daadwerkelijk je materiaal is.

MCB geeft aan dat in werkelijkheid staven qua rondheid altijd afwijken van de perfecte ronde cirkel. In sommige gevallen zijn ze ovaal, soms driehoekig en meestal een combinatie van die twee. Omdat de afwijkingen lastig kunnen zijn als je er bijvoorbeeld een lager overheen wilt schuiven en dat bij een geringe afwijking al niet meer lukt, legt MCB uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Perfectie opmeten
In norm EN 10278, voor koud-getrokken ongelegeerd staal en rvs stafstaal, wordt de maatvoering van rond stafstaal besproken en vastgelegd. In het Engels wordt de afwijking van die perfecte rondheid “out of round” genoemd. In de norm staat beschreven dat door middel van een 2-puntsmeting de rondheid kan worden vastgesteld. “Het probleem is echter dat je rondheid niet goed kunt meten met alleen een 2-puntsmeting”, zegt metaalkundig adviseur Wonnie van Beek van MCB in een blog op de website van de metaalgroothandel. “Veel klanten meten de rondheid met een 3-puntsmeting. Maar ook met alleen een 3-puntsmeting kun je de rondheid niet goed bepalen. Beide meetmethoden hebben namelijk een voor- en een nadeel. Met een 2-puntsmeting kun je afwijkingen bij een ovaal-vorm prima meten, maar niet bij een driekhoekvorm. Met een 3-puntsmeting kun je afwijkingen bij een driehoekvorm prima meten, maar niet bij een ovaalvorm.

 

Norm biedt weinig houvast
Om rondheid nauwkeurig te bepalen adviseert MCB een een rondheidsprofielmeting. “Bij deze meting plaats je een meetstift tegen het te meten staafje aan”, vervolgt Van Beek. “De staaf draait langzaam rond waardoor de afwijking in rondheid veel beter in beeld kan worden gebracht. Het resultaat van deze meting is een grafische weergave van de rondheid, zoals schematisch is weergegeven in de figuur. De zwarte cirkels in het figuur stellen de minimale en de maximale diameter voor die het staafje mag hebben. De rode lijn toont het gemeten profiel van het staafje. Zolang de rode lijn binnen de twee cirkels blijft, voldoet het staafje aan de rondheidseis. De profielmeting is dus een betere methode om de rondheid nauwkeurig te bepalen, maar de norm zegt dat er met een 2-punts gemeten moet worden. Wanneer er afwijkende eisen gesteld worden aan de rondheid dan zullen die bij bestelling richting fabriek opgegeven moeten worden. De norm biedt hierin te weinig houvast.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

Plaatbewerking

Testlab specifiek voor plaatmateriaal

19-10 Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat…

Materialen

Altair introduceert cloudgebaseerde bron voor materiaalinformatie

11-10 Voor het ontwikkelen van duurzame, efficiënte en lichtgewicht innovaties is nauwkeurige data van beschikbare…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Materialen

SSAB levert eerste fossielvrije staal aan Volvo

30-08 SSAB Oxelösund rolde in juli het eerste staal dat is geproduceerd met de zogeheten…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X