Ronde staven zijn niet rond

Er bestaat niet zoiets als perfect rond en ronde staven zijn dus eigenlijk niet rond. Op de website van MCB legt de metaalgroothandel uit Valkenswaard uit hoe je kunt opmeten hoe rond daadwerkelijk je materiaal is.

MCB geeft aan dat in werkelijkheid staven qua rondheid altijd afwijken van de perfecte ronde cirkel. In sommige gevallen zijn ze ovaal, soms driehoekig en meestal een combinatie van die twee. Omdat de afwijkingen lastig kunnen zijn als je er bijvoorbeeld een lager overheen wilt schuiven en dat bij een geringe afwijking al niet meer lukt, legt MCB uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Perfectie opmeten
In norm EN 10278, voor koud-getrokken ongelegeerd staal en rvs stafstaal, wordt de maatvoering van rond stafstaal besproken en vastgelegd. In het Engels wordt de afwijking van die perfecte rondheid “out of round” genoemd. In de norm staat beschreven dat door middel van een 2-puntsmeting de rondheid kan worden vastgesteld. “Het probleem is echter dat je rondheid niet goed kunt meten met alleen een 2-puntsmeting”, zegt metaalkundig adviseur Wonnie van Beek van MCB in een blog op de website van de metaalgroothandel. “Veel klanten meten de rondheid met een 3-puntsmeting. Maar ook met alleen een 3-puntsmeting kun je de rondheid niet goed bepalen. Beide meetmethoden hebben namelijk een voor- en een nadeel. Met een 2-puntsmeting kun je afwijkingen bij een ovaal-vorm prima meten, maar niet bij een driekhoekvorm. Met een 3-puntsmeting kun je afwijkingen bij een driehoekvorm prima meten, maar niet bij een ovaalvorm.

 

Norm biedt weinig houvast
Om rondheid nauwkeurig te bepalen adviseert MCB een een rondheidsprofielmeting. “Bij deze meting plaats je een meetstift tegen het te meten staafje aan”, vervolgt Van Beek. “De staaf draait langzaam rond waardoor de afwijking in rondheid veel beter in beeld kan worden gebracht. Het resultaat van deze meting is een grafische weergave van de rondheid, zoals schematisch is weergegeven in de figuur. De zwarte cirkels in het figuur stellen de minimale en de maximale diameter voor die het staafje mag hebben. De rode lijn toont het gemeten profiel van het staafje. Zolang de rode lijn binnen de twee cirkels blijft, voldoet het staafje aan de rondheidseis. De profielmeting is dus een betere methode om de rondheid nauwkeurig te bepalen, maar de norm zegt dat er met een 2-punts gemeten moet worden. Wanneer er afwijkende eisen gesteld worden aan de rondheid dan zullen die bij bestelling richting fabriek opgegeven moeten worden. De norm biedt hierin te weinig houvast.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

KS Service Center ontvangt eerste 120 ton duurzaam staal

30-10 Het duurzame staal is geleverd door ArcelorMittal en wordt door KS Service Center verder…

Materialen

Distributeurs pakken rol in omschakeling naar groen staal

10-07 Zo brengt Kloeckner Metals Netherlands tegenwoordig de CO2-uitstoot in kaart voor de door de…

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

MCB is uw partner voor de verspaning

03-04 “Variatie in materiaaleigenschappen en -kwaliteit kan leiden tot beschadigingen van gereedschap en eindproduct en…

Materialen

MCB wordt eigenaar van de Belgische staaldistributiegroep Saey

29-03 Saey is een belangrijke staaldistributeur (met vestigingen in Kuurne, Heule en Zwijnaarde),  die zich…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Bedrijf en Economie

MCB sluit zich aan bij IMVO-convenant Metaalsector

15-02 Door deelname aan het convenant wil het bedrijf de acties die het al onderneemt…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?