RVS Finish automatiseert slijpen van samenstellingen

RVS Finish in Bergeijk ontwikkelt samen met leverancier VDS een multifunctionele slijprobot van Staübli om het slijpen van samenstellingen compleet te automatiseren. Deze robot wordt deze week gepresenteerd op de Precisiebeurs, samen met een nieuwe volautomatische dampontvetter waarmee RVS Finish Grade 2 Surface reiniging in loonwerk gaat aanbieden.

RVS Finish biedt afwerking van RVS op topniveau aan. Jaren geleden heeft de RVS-specialist al geïnvesteerd in een straalautomaat, nu volgt ook een slijprobot die verschillende tools kan hanteren voor alle slijpbewerkingen: van het wegslijpen van lassen tot en met het aanbrengen van een structuur, zodat samengestelde producten in één keer kunnen worden afgewerkt. “De reden hiervoor is dat we minder afhankelijk willen zijn van ambachtelijke vakmensen, die steeds moeilijker te vinden zijn”, zegt Driek Brouwers, bedrijfsleider bij RVS Finish. “We willen een continue kwaliteit garanderen en daarvoor moeten we de kennis van de mensen in de robot zien te krijgen.”

Robot met gevoel
Hier ligt gelijk de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de slijprobot. Brouwers: “We bewerken heel veel dunne producten van 1,5 tot 2 mm dik. Een mens bewerkt zulk materiaal met gevoel. Dat moet de robot overnemen. Wat is druk, wat is tegendruk? Dat gevoelsmatige aspect proberen we in de robot te krijgen.” Hiervoor wordt een Staübli robot gebruikt. RVS Finish heeft ook geëxperimenteerd met een cobot op een track, maar die bleek te licht en had te weinig bereik. “We hebben een behoorlijk zware robot nodig omdat we een behoorlijke range bewerken en er verschillende tools ingezet moeten kunnen worden. De robot moet niet alleen druk kunnen leveren, maar deze druk moet ook constant zijn om super nauwkeurig te blijven.” Hiervoor is een speciale module op de robot ontwikkeld. Deze ervaart druk, reageert daarop en past zich aan. “Elke lasnaad is anders”, legt Brouwers uit. “De robot voelt de las, gaat even terug en komt dan terug op het materiaal om te gaan slijpen. Hij detecteert eerst hoe het is en past daar het programma op aan.” In de module wordt hiervoor sensortechniek gebruikt. Hetzelfde geldt voor het controleren van het slijpmateriaal. “Slijpmateriaal slijt, dat is niet te meten. Maar we hebben er iets op gevonden om de slijtage op tijd te ontdekken en daarop direct aanpassingen te doen.”

Afwerkstrips voor toegangspoorten, voor en na behandeling door de slijprobot. Deze strips zijn geperst, gebogen, er zitten nokjes aan die verwijderd moeten worden, de lasnaden moeten worden weggeslepen en er moet een structuur worden aangebracht.

Drie seriematige producten slijpen
Leverancier VDS gaat de slijprobot leveren, zodra is aangetoond hij dat drie producten die RVS Finish seriematig behandelt kan afwerken. Twee producten zijn al voor elkaar, het derde is ook praktisch in orde en Driek Brouwers verwacht dan ook dat de slijprobot begin volgend jaar operationeel zal zijn. Het eerste product is een veiligheidsbeugel voor voertuigjes van achtbanen. Het tweede is een afwerkstrip voor toegangspoorten. Deze strips zijn geperst, gebogen, er zitten nokjes aan die verwijderd moeten worden, de lasnaden moeten worden weggeslepen en er moet een structuur worden aangebracht. Dit product zal worden gedemonstreerd op de Precisiebeurs: RVS Finish laat een origineel deel zien en een deel dat is afgewerkt met de robot. Het derde product is een getrokken RVS T-profiel dat aan de zijkant van ziekenhuisbedden wordt gemonteerd. “Hiermee zetten we een basis neer en van daaruit gaan we verder werken”, zegt Driek Brouwers. “Qua ruwheidswaarde kunnen we naar een heel hoog niveau, een oppervlakteruwheid van 0,2 RA is geen probleem. Met polijsten kunnen we zelfs naar 0,02 RA. Wellicht kan dat met de robot ook.”

De volautomatische dampontvetter EcoCcore van Ecoclean. De producten worden vastgezet in een mand of korf, gaan de machine in en worden dan in één keer gereinigd.

Grade 2 reinigen
Een andere activiteit van RVS Finish is het cleanroom reinigen en assembleren van single parts en samenstellingen. Ook hier is er een nieuwe ontwikkeling. Het bedrijf gaat Grade 2 surface cleanliness reiniging in loonbewerking aanbieden, met aansluitend verpakken in een klasse 5 cleanroom. Hiervoor komt in maart een volautomatische dampontvetter EcoCcore van Ecoclean. De producten worden vastgezet in een mand of korf, gaan de machine in en worden dan in één keer gereinigd. Dat betekent dat de manden niet meer van het ene naar het andere bad over hoeven te worden gebracht. “Verschillende van onze klanten voor wie we Grade 4 reinigen, willen ook Grade 2 bij ons kunnen neerleggen”, aldus Brouwers. “Hier is veel interesse voor vanuit de hightech industrie, met name vanuit de toeleverketen rondom ASML.” De huidige ultrasoon reinigingsbaden blijven ook gehandhaafd. Deze blijven gewoon in gebruik voor verschillende doeleinden: voorreiniging, industrieel reinigen en eventueel Grade 4 reinigen. “Voorop staat dat we kwalitatief goed en snel werk afleveren dat meteen goed is. Bij twijfel nemen we geen enkel risico. We gaan in samenwerking met onze klanten protocollen opstellen, zodat we de kwaliteit kunnen garanderen.” Op termijn wil RVS Finish ook zelf RGA-metingen gaan doen. “We willen zelf kunnen bepalen of de producten goed zijn gereinigd. Niet alleen om risico’s uit te sluiten, maar ook om zelf kennis te hebben van hoe en wat we moeten doen.”

Voorman Koot van der Valk is al zo’n 20 jaar als straler in dienst bij RVS Finish: “Het is fantastisch om te zien hoe ons bedrijf zich ontwikkelt. Automatisering van onze processen is noodzakelijk, maar voor mij gaat er niets boven het ambachtelijke handwerk.”

Vakmanschap blijft meesterschap
Dit is Koot van der Valk. Hij is al zo’n 20 jaar als straler in dienst bij RVS Finish en fungeert hier als voorman om zijn beleving, bezieling en kennis over brengen op zijn collega’s. Maar ook om kritisch te zijn op hun werk, zodat ze zich blijven verbeteren. Want RVS Finish mag dan investeren in automatisering, er wordt even goed geïnvesteerd in het handmatige ambachtelijke werk. “Vakmensen zijn ons belangrijkste goed”, zegt bedrijfsleider Driek Brouwers. Het bedrijf is inmiddels gegroeid naar ruim twintig medewerkers, waarvan de meesten handmatig staan te slijpen, polijsten en stralen. “Het is fantastisch om te zien hoe ons bedrijf zich ontwikkelt”, zegt Koot van der Valk. “Automatisering van onze processen is noodzakelijk, maar voor mij gaat er niets boven het ambachtelijke handwerk.” Hij vergelijkt zichzelf wel eens met een autospuiter. “Die is trots op zijn werk als de auto die hij onderhanden heeft genomen er perfect uit ziet. Hetzelfde heb ik met de producten die ik hier straal.” RVS Finish biedt diverse straalmethoden aan: glasparelstralen, keramisch stralen en het droogstraalproces Finefinish, waarmee dezelfde ruwheid wordt gehaald als met natstralen. Driek Brouwers: “Hiermee bedienen we niet alleen het hightech segment. Ook de smid op de hoek helpen we snel en goed met de kwaliteit die hij wenst. We kunnen finetunen op ruwheden van hoog tot laag; we zijn een partner voor klanten die tot op artikelniveau alles exact voorschrijven, maar even goed voor klanten die een vrachtwagen vol producten hier neerzetten en het aan ons overlaten om het in orde te maken. Daarbij zijn we ook nog steeds het kleine gemoedelijke bedrijf waar iedereen een bak koffie krijgt en supersnel en goed wordt geholpen. Zelfs het transport kunnen we voor onze klanten verzorgen zodat ze eigenlijk geen omkijken meer hebben.”

RVS Finish is op de Precisiebeurs (13 en 14 november in de Koningshof in Veldhoven) te vinden op stand 70D.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Intelligente procesbewaking verhoogt de kwaliteit slijpproces

31-01 Wanneer werkstukken automatisch worden bewerkt, is er een groot risico op afkeur als de…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?