Schenck RoTec breidt service-aanbod balanceercentra uit

0

Het met hoog toerental uitbalanceren van flexibele rotoren is een nieuwe dienst die  Schenck RoTec aanbiedt in haar gecertificeerde balanceercentra. Deze nieuwe dienst richt zich vooral op producenten en onderhoudsbedrijven van turbines, generatoren, meertraps pompen en grote elektrische ankers.

Op dertien locaties in Europa heeft Schenck RoTec gecertificeerde balanceercentra. Alleen al in Duitsland bevinden zich vier van dergelijke servicepunten met een breed scala aan balanceertechnische ondersteuning. In Nederland bevindt zich zo’n centrum in Den Bosch.

Als extra dienst wordt hier nu het met hoog toerental uitbalanceren van flexibele rotoren aangeboden.
Het uitbalanceren van flexibele rotoren is een veeleisende taak en  stelt hoge eisen aan de meettechnische uitrusting van de installatie. Dit komt omdat de onbalanstoestand in dit soort rotoren verandert naarmate het toerental toeneemt. Voor betrouwbare resultaten moeten deze rotoren doorgaans dicht bij hun uiteindelijke operationele toerental worden gebalanceerd. Schenck RoTec voldoet nu aan deze eis. Dit betekent concreet: flexibele rotoren met een gewicht tot 20 ton en tot 8 meter lang kunnen nu worden uitgebalanceerd bij toerentallen van meer dan 50.000 toeren per minuut. Bovendien kan een sterkteproef worden uitgevoerd bij overtoerental.

Bij Schenck RoTec’s balanceercentra testen, inspecteren en meten hooggekwalificeerde balanceer-specialisten zowel afzonderlijke rotoren als ook gehele samenstellingen. Ze balanceren kleine en grote series in opdracht van de klant of corrigeren storende trillingen in machines ter plekke (in-situ balanceren). Hun diensten variëren van het zeer fijn uitbalanceren van de kleinste rotoren tot op een resterende onbalans van slechts een paar microgram, tot het balanceren van grote rotoren met behulp van speciaal aangepaste procedures. De balanceer- en spinservice van Schenck is in Duitsland gecertificeerd volgens DIN EN ISO 9001, DIN EN ISO 14001, alsook VDA 6.4 en Ford Q1.