Schuler opent Hot Stamping TechCenter

0

De Duitse persenbouwer Schuler heeft op haar vestiging in Göppingen een onderzoeks- en demonstratiecentrum geopend voor het bouwen van lichtgewicht voertuigen. Schuler heeft zo’n 6,5 miljoen euro geïnvesteerd in deze installatie, die is uitgerust met een hydraulische pers, roller haardoven en automatisering.

Hardvormen is het centrale thema in dit zogeheten Hot Stamping TechCenter. Bij deze techniek worden stalen platen tot 930 graden Celsius verhit en in het aansluitende omvormproces gekoeld en daarmee gehard. Daardoor kunnen heel lichte auto-onderdelen met hoge stijfheid worden geproduceerd. De behoefte daaraan  zal de komende jaren toenemen wegens toenemende eisen aan de veiligheid van inzittenden en CO2-reductie. “Hardvormen is een belangrijke werkwijze het bouwen van lichtgewicht autovoertuigen en -carrosserieën en is een waardevol onderdeel van ons leveringsprogramma”, zegt bestuursvoorzitter Stefan Klebert van Schuler. “Met dit nieuwe TechCenter bewijzen we onze innovatiekracht bij volautomatische, verknoopte productie-installaties.”

De 1.600 ton sterke pers in het Hot Stamping TechCenter beschikt reeds over de PCHflex-technologie van Schuler. “PCHflex maakt een flexibele en rendabele productie mogelijk van hardgevormde delen met tot 40 procent meer capaciteit en een constant hoge kwaliteit en dat bij maximale betrouwbaarheid en beschikbaarheid”,  aldus Martin Habert, directeur van de  Schuler-vestiging in Waghäusel, waar de installatie is ontwikkeld. Daarnaast is de machine uitgerust met de technologie EHF (Efficient Hydraulic Forming), die het energieverbruik drastisch reduceert. Met een speciaal monitoringsysteem is de slijtage van de componenten in de installatie nauwkeurig te voorspellen.

Nieuwe machine-ontwerp Schuler
De pers is voorts de eerste installatie in het nieuwe machine-design, dat Schuler stap voor stap in het complete programma zal doorvoeren. Het nieuwe design moet de technologische voorsprong van de persenbouwer symboliseren en voor een hoge herkenbaarheid van de installaties zorgen.

Naast Göppingen heeft Schuler ook onderzoeks- en democentra in de Duitse steden Erfurt, Gemmingen, Göppingen en Heßdorf, alsmede op diverse locaties in de VS.  Komend voorjaar wordt ook de Noord-Chinese havenstad Tianjin een TechCenter geopend met een 1.600 ton per met TwinServo-Technologie.