Slimme technieken van dichtbij

0
21

Lasrobotspecialist RobWelding zette 31 augustus en 1 september zijn deuren open tijdens twee Open Dagen. Meer dan 100 geïnteresseerden stapten de productiehal binnen en vergaapten zich aan slimme technische projecten, die het robotwerk zichtbaar makkelijker maken.

Een van deze projecten betrof de bouw van een nieuwe kant-en-klare lasrobotcel, de Ready Robotic Cell (RRC), voor trailerbouwer D-TEC. Wanneer de bouw hiervan gereed is, installeert RobWelding de RRC in een werkdag bij D-TEC. Even verderop konden bezoekers een ander product uit de Ready Robotic-serie bekijken: de Ready Robotic System, een kant-en-klare lasrobotcel met twee werkstations.

Meer dan lassen
Dat de lasrobotspecialist (opgericht in 2006, 13 medewerkers) zich niet meer alleen toelegt op robotlassen, bleek in een andere hoek van de hal, daar stond een afbraam-robotcel. Samen met machinevision-specialist Beltech ontwikkelde RobWelding deze cel. ‘Een cel die bedacht werd naar vragen vanuit de scheepsbouw, omdat die veelvuldig te maken hebben met het afbramen van staalconstructies en dat nog vaak met de hand doen. Het resultaat daarvan is echter nooit consistent’, legt RobWelding-directeur Karel van Vlastuin uit.

Presentatie op NIL Verbindingsweek
Naast het vergemakkelijken van het afbraamproces, maakt de Dodewaardse onderneming via haar nieuwe programmeerprogramma Easy Programming ook programmeren een stuk eenvoudiger en sneller. Dit nieuws klonk wel tijdens de Open Dagen, het programma was evenwel nog niet te zien. ‘We presenteren dit op de NIL Verbindingsweek op stand 341’, zegt marketingmanager Martijn Dijkhuizen met een uitnodigende glimlach.

Virtuele robotcel
Op de Open Dagen demonstreerde RobWelding wel de lasklemmen van DESTACO, waarvan de lasrobotspecialist dealer is. Ook konden gasten virtual reality binnenstappen. Want, door een VR-bril van HTC met het ABB-programmeerprogramma Robotstudio te combineren, ontwerpen de RobWelding-engineers een virtuele robotcel, waar de belangstellenden afgelopen weekend doorheen konden wandelen. ‘Ook met deze slimheid maken we het programmeren gemakkelijker’, besluit Van Vlastuin.