SLM Solutions brengt productiviteit met twaalf lasers naar nieuwe hoogtes

0

“Let there be lasers.” Met die spreuk introduceerde Meddah Hadjar, CEO van SLM Solutions, tijdens Formnext Connect de nieuwe NXG XII 600 metaalprinter. De langverwachte machine is uitgerust met twaalf lasers met elk een vermogen van 1 kW en een bouwkamer van 600 x 600 x 600 mm.

Volgens Hadjar is de NXG XII 600 momenteel de snelste SLM-machine (Selective Laser Melting) op de markt. Hij is, in vergelijking met een machine met slechts één laser, tot wel twintig keer sneller. De NXG XII 600 is ontworpen voor gebruik in serieproductie voor toepassingen met grote volumes en voor het printen van grote onderdelen.

De NXG XII 600 van SLM Solutions tilt productiviteit naar een geheel nieuw niveau. Twaalf lasers die simultaan een onderdeel kunnen opbouwen, talrijke technologische innovaties en geautomatiseerde functies maken de weg vrij voor geïndustrialiseerde serieproductie. De nieuwe machine is vanaf nul ontworpen voor serieproductie en beschikt over een nieuw optisch systeem dat compact is vormgegeven.

Hierdoor wordt een grote overlap tussen de lasers in de bouwkamer mogelijk. Alle twaalf optieken bieden definitie van de spotgrootte via een dubbel lenssysteem, de zogenaamde zoomfunctie, waardoor gebruikers kunnen kiezen tussen verschillende spotgroottes in het brandpuntvlak. Dit zorgt voor opbouwsnelheden tot wel 1.000 cm3/h.

Integreren in toeleveringsketen

Sam O’Leary, COO bij SLM Solutions, is enthousiast over de lancering van de nieuwe metaalprinter en onderstreept dat een nieuw productietijdperk is aangebroken: “De NXG Xll 600 is een revolutie in de industriële productie. Tot voor kort werd de limiet beschouwd op een lasersysteem met vier lasers. Wat we hier leveren met 12 kW aan totaal geïnstalleerd laservermogen is echt baanbrekend en een grote stap voorwaarts, niet alleen voor additive manufacturing, maar ook voor productie in het algemeen. De potentiële kostenreductie en productiviteitswinst die deze machine biedt, betekent dat additive manufacturing volledig in een toeleveringsketen geïntegreerd kan worden.”

Om de integratie van de NXG XII 600 in fabrieken en toeleveringsketens te vereenvoudigen, maken verschillende geautomatiseerde functies deel uit van de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een automatische vervanging van de bouwcilinder, een automatische start, een extern voorverwarmstation en een extern ontpoederstation. Om homogene eigenschappen over het hele bouwplatform te bereiken, heeft SLM Solutions een nieuwe gasstroom-setup ontwikkeld samen met een geoptimaliseerd kamerontwerp.

Verder heeft de NXG XII 600 een robuust machineontwerp met een nieuw thermisch concept. Hierdoor worden afwijkingen tot een minimum beperkt. Daarnaast wordt de machine geleverd met een gloednieuwe besturingsinterface gericht op de operator, waardoor de workflow wordt geoptimaliseerd en de trainingsvereisten worden verminderd. De machine is verkrijgbaar met twee verschillende poederhandlingsopties: een op zwaartekracht gebaseerde en een op vacuüm gebaseerde oplossing.