SLM Solutions brengt productiviteit met twaalf lasers naar nieuwe hoogtes

“Let there be lasers.” Met die spreuk introduceerde Meddah Hadjar, CEO van SLM Solutions, tijdens Formnext Connect de nieuwe NXG XII 600 metaalprinter. De langverwachte machine is uitgerust met twaalf lasers met elk een vermogen van 1 kW en een bouwkamer van 600 x 600 x 600 mm.

Volgens Hadjar is de NXG XII 600 momenteel de snelste SLM-machine (Selective Laser Melting) op de markt. Hij is, in vergelijking met een machine met slechts één laser, tot wel twintig keer sneller. De NXG XII 600 is ontworpen voor gebruik in serieproductie voor toepassingen met grote volumes en voor het printen van grote onderdelen.

De NXG XII 600 van SLM Solutions tilt productiviteit naar een geheel nieuw niveau. Twaalf lasers die simultaan een onderdeel kunnen opbouwen, talrijke technologische innovaties en geautomatiseerde functies maken de weg vrij voor geïndustrialiseerde serieproductie. De nieuwe machine is vanaf nul ontworpen voor serieproductie en beschikt over een nieuw optisch systeem dat compact is vormgegeven.

Hierdoor wordt een grote overlap tussen de lasers in de bouwkamer mogelijk. Alle twaalf optieken bieden definitie van de spotgrootte via een dubbel lenssysteem, de zogenaamde zoomfunctie, waardoor gebruikers kunnen kiezen tussen verschillende spotgroottes in het brandpuntvlak. Dit zorgt voor opbouwsnelheden tot wel 1.000 cm3/h.

Integreren in toeleveringsketen

Sam O’Leary, COO bij SLM Solutions, is enthousiast over de lancering van de nieuwe metaalprinter en onderstreept dat een nieuw productietijdperk is aangebroken: “De NXG Xll 600 is een revolutie in de industriële productie. Tot voor kort werd de limiet beschouwd op een lasersysteem met vier lasers. Wat we hier leveren met 12 kW aan totaal geïnstalleerd laservermogen is echt baanbrekend en een grote stap voorwaarts, niet alleen voor additive manufacturing, maar ook voor productie in het algemeen. De potentiële kostenreductie en productiviteitswinst die deze machine biedt, betekent dat additive manufacturing volledig in een toeleveringsketen geïntegreerd kan worden.”

Om de integratie van de NXG XII 600 in fabrieken en toeleveringsketens te vereenvoudigen, maken verschillende geautomatiseerde functies deel uit van de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een automatische vervanging van de bouwcilinder, een automatische start, een extern voorverwarmstation en een extern ontpoederstation. Om homogene eigenschappen over het hele bouwplatform te bereiken, heeft SLM Solutions een nieuwe gasstroom-setup ontwikkeld samen met een geoptimaliseerd kamerontwerp.

Verder heeft de NXG XII 600 een robuust machineontwerp met een nieuw thermisch concept. Hierdoor worden afwijkingen tot een minimum beperkt. Daarnaast wordt de machine geleverd met een gloednieuwe besturingsinterface gericht op de operator, waardoor de workflow wordt geoptimaliseerd en de trainingsvereisten worden verminderd. De machine is verkrijgbaar met twee verschillende poederhandlingsopties: een op zwaartekracht gebaseerde en een op vacuüm gebaseerde oplossing.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

Safran en SLM Solutions 3D-printen onderdeel voor landingsgestel

08-04 Vanwege de strenge eisen van dit onderdeel, dat een van de onderdelen van het…

3D

Formnext vindt alleen virtueel plaats

02-09 Formnext, de internationale vakbeurs voor additive manufacturing, zal dit jaar alleen virtueel plaatsvinden. Dat…

3D

Ontwerp- en simulatie-oplossing voor 3D-printen

26-12 Altair heeft op de Formnext-beurs in Frankfurt een nieuwe ontwerp- en simulatie-oplossing geïntroduceerd voor…

3D

Krachtenbundeling in 3D-metaalprinten

25-11 Additive Industries, producent van industriële 3D metaalprintsystemen, start een partnerschap met het Fraunhofer Project…

3D

Formnext blijft groeien

13-11 De vijfde editie van Formnext wordt gekenmerkt door een flinke groei aan exposanten. Ook…

3D

Rösler breidt service uit met het merk AM Solutions

10-10 De dienstverlening op het vlak van 3D metaalprinten wordt door Rösler verder uitgebreid. Met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X