Snaas maakt doorstart als Helden van Staal

De Snaas Groep in Hoorn heeft per 1 september een doorstart gemaakt onder de handelsnaam Helden van Staal. De Rechtbank Noord-Holland had eind juli het faillissement uitgesproken over de entiteiten vallende onder de Snaas Groep. Reden: een oude claim die maar niet kon worden gepareerd.

De vestiging van de Snaas Groep in Hoorn. Het bedrijf gaat verder onder de handelsnaam Helden van Staal.

Snaas Metaalwaren is actief op het gebied van metaalbewerking, poedercoating en magazijninrichting. In de productieruimte van 7.000 vierkante meter worden ook afvalsystemen geproduceerd. Het faillissement werd uitgesproken na eigen verzoek en daarmee leek er na meer dan vijftig jaar een einde te komen aan het bestaan van het Hoornse bedrijf.

Nieuwe kansen

Dankzij de doorstart is er echter geen sprake van een einde van een tijdperk, maar van een toekomst vol nieuwe kansen. Algemeen directeur Hans van de Vorst: “We hopen rust in de markt te creëren door te vertellen hoe het tot een faillissement is gekomen. Ruim een jaar geleden ben ik hier aangetreden om de winstgevendheid van de onderneming te verhogen en dat is goed gelukt. Ten tijde van het faillissement hadden we een grote werkvoorraad en hadden de kredietverzekeraars de kredietlimieten zelfs op ons verhoogd. Het bedrijf stond er dus goed voor. Tot faillissementsdatum zijn de betaaltermijnen van onze leveranciers steeds gerespecteerd en konden we aan onze verplichtingen voldoen.”

Oude claim

Afgelopen juni bleek echter dat Snaas Groep een bepaalde claim, die zijn oorsprong vond in 2013, niet kon pareren. Van de Vorst: “Het ging om een dispuut uit een oud contract dat plotsklaps boven water kwam en waarvan we aanvankelijk dachten dat we het zonder faillissement konden afwikkelen. De betreffende partij was echter zeer halsstarrig, hield er overduidelijk een eigen agenda op na en weigerde grote rekeningen te betalen. Daar kwam een hoop juridisch getouwtrek uit voort. We hebben geprobeerd om met een behoorlijke investering vanuit onze kant tot een oplossing te komen. Het voorstel werd niet geaccepteerd. Geen enkel aanbod was goed. Daarbij komt dat ze ons al lange tijd niet betaalden, een grote claim hebben ingediend en vermeldden dat het daar niet bij zou blijven. Dus restte ons geen andere mogelijkheid om van de claim af te komen, dan zelf het faillissement aan te vragen.”

Vernieuwing machinepark

Na het faillissement is van de nood een deugd gemaakt. “De organisatie is nu goed gefinancierd en onze aandeelhouders hebben ons door dik en dun gesteund. We hebben er ook nieuwe aandeelhouders bij gekregen. Om de doorstart mogelijk te maken, heeft de bank een boven verwachting goede financiering verstrekt. Daarom zullen we in de komende drie à vier jaar het complete machinepark vernieuwen. Dit investeringsplan vergt miljoenen en vormt een wezenlijk onderdeel van de doorstart van onze onderneming met De Staalmeesters als nieuwe naam van de juridische entiteit en Helden van Staal als de nieuwe handelsnaam. We zullen ons dominant richten op toelevering, afvalsystemen en magazijninrichting.”

Dankbaar

Met de naam Helden van Staal zet het bedrijf de mensen centraal die de nieuwe toekomst mogelijk maken. “We zijn ontzettend dankbaar dat alle klanten behouden zijn gebleven, dat onze leveranciers ons uitstekend hebben gesteund en dat we grote hulp hebben gekregen van de bank en van onze aandeelhouders. Uiteraard zijn we ook dankbaar voor de inzet en loyaliteit van onze medewerkers. Tot de dag voordat dat de contracten vanuit de oude onderneming waren afgelopen, zijn zij ons trouw gebleven. We zijn ons er terdege van bewust dat dit heel bijzonder is.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X