Snelle test wrijvingswaarden bij schroefverbindingen

0

Atlas Copco Tools beschikt over een mobiele meetwagen, waarmee gebruikers direct aan de assemblagelijn de wrijvingswaarden kunnen analyseren. De onderneming voert dergelijke tests echter ook uit op locatie.

De voorspankracht die wordt behaald tijdens het aanhalen, hangt niet alleen af van het uitgeoefende draaimoment, maar ook van de wrijvingscoëfficiënt μ. Deze kan zelfs bij ‘gelijke’ of gelijk uitziende schroeven erg verschillend uitvallen: alleen al een andere coating of een ander smeermiddel kan leiden tot maatafwijkingen of heel algemeen tot een andere gesteldheid van het oppervlak.

Al deze factoren zijn van grote invloed op de betrouwbaarheid van schroefverbindingen. Een te lage wrijvingswaarde zorgt ervoor dat de voorspankracht hoger is dan aangenomen. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot schroefbreuk. Een te hoge wrijvingswaarde kan zorgen voor een lage voorspanning, waardoor de schroef los kan raken.

Daarom is het nodig om de wrijvingscoëfficiënt snel en eenvoudig te kunnen testen. De serviceafdeling van Atlas Copco Tools biedt aan al haar klanten deze tests direct op locatie of in de eigen laboratoria aan. Met de BLM µ-tester kunnen kwaliteitsborgers deze test echter ook zelf direct aan de productielijn uitvoeren. Men beschikt in beide gevallen meteen over de resultaten.

Met de mobiele meetwagen kunnen schroefverbindingskarakteristieken ook in het laboratorium exact worden gereproduceerd. Dankzij de gebruiksvriendelijke software vindt de gebruiker snel de juiste schroef en komt hij intuïtief tot de juiste analyse. In slechts enkele seconden kan de bediener besluiten of een schroefloze verbinding voor een bepaalde toepassing geschikt is of niet conform de specificaties is.

De BLM µ-tester is een complete meetinrichting met pc, aanraakscherm en ingebouwde afleesbare meter. Hiermee kunnen schroeven met uiteenlopende diameters, lengten en schroefdraden worden getest. De testopbouw is eenvoudig en snel. Er zijn drie meetsensoren beschikbaar (TPT 25, TPT 200 en TPT 2000) waarmee gebruikers schroefmaten van M3 tot M24 kunnen testen.