Snelwisselaar voor autolaadkranen

0
19

De wereld van hydraulische autolaadkranen wacht een ingrijpende vernieuwing door de komst van een snelwisselaar voor de kranen. Met de RotaQ kunnen uitrustingsstukken veilig en schoon binnen enkele seconden worden gewisseld.

Op dit moment is het verwisselen van uitrustingsstukken op een autolaadkraan nog een tijdrovende klus, waarvoor de bestuurder vaak op zijn voertuig moet klimmen. Bovendien is er bij het handmatig aansluiten altijd het risico van olielekkage. De RotaQ, die op afstand wordt bediend, zorgt ervoor dat het karwei schoon en letterlijk met een druk op de knop wordt geklaard.

De snelwisselaar is door Bakker Hydraulic Products op de markt gebracht. Directeur Harm Bakker is zo enthousiast over het nieuwe product, dat hij een aanzienlijk belang heeft genomen in het bedrijf RotaQ. De nieuwe techniek is nu nog geschikt voor lasten van 4,5, 5,5 en 10 ton. “En we werken aan types die nog groter zijn.” Het systeem is een welkome en tijdbesparende aanvulling op alle soorten grijpers die al jaren door Bakker worden geproduceerd. Bakker schat dat er alleen al in Nederland minstens tienduizend auto’s rijden die zijn voorzien van een hydraulische laadkraan. “Vooral als er regelmatig moet worden gewisseld kan de RotaQ voor een flinke tijdwinst zorgen. Maar vlak ook het veiligheidsaspect niet uit. Elke keer als een chauffeur op een wagen moet klimmen is er sprake van een risicomoment.”