Sociale samenwerking voor bijzondere kerstsfeer

De winkelstraten van Geldrop en Hilvarenbeek zijn opgetuigd met nieuwe kerstversieringen, die zijn geleverd door de Geldropse (straat)meubelleverancier Stiels. De hangende verlichtingselementen zijn samen met designstudenten ontworpen en opdrachtgevers werden sterk betrokken bij het tot stand komen van het definitieve product. De prototypes werden gebouwd door zusterbedrijf Van der Hoorn buigtechniek en de assemblage werd verzorgd door Van der Hoorn sociale werkvoorziening.

In de zomer van 2013 brachten zo’n twintig studenten van opleiding Industrieel Product Ontwerp van Summa College Eindhoven een bezoek aan Stiels en Van der Hoorn buigtechniek voor een bijzonder project. Hun opdracht was het ontwerpen van feestverlichting en daarbij gebruik te maken van de hoogwaardige kwaliteiten van het bedrijf. Van de twee beste concepten werd een prototype gerealiseerd. Het ontwerp van Robin Heggers en Joos Tegels werd geselecteerd als ‘winnaar’ en tijdens een stage van Robin doorontwikkeld tot een volwaardig ontwerp. Daarbij was de inbreng en betrokkenheid van de afnemers, het centrummanagement van Geldrop en de winkeliersverenigingen van Hilvarenbeek, van groot belang. De lampen – armaturen, elektronica en verlichting – zijn uiteindelijk geassembleerd bij Van der Hoorn sociale werkvoorziening. Daarmee kun je met recht spreken van een bijzondere en brede gezamenlijke inspanning in het realiseren van een speciale kerstsfeer.

Bollen en kaarsen
De verlichtingselementen die nu in het centrum van Geldrop en Hilvarenbeek hangen, bestaan uit RVS frames van gebogen buis. Door middel van plexiglazen blokjes wordt het licht van de LED-lampjes verspreid. In Geldrop is gekozen voor het plaatsen van de bolvormige verlichtingselementen uit het originele ontwerp, maar dan wel in een grote en kleine variant. Voor Hilvarenbeek is een kaarsvormig ornament ontwikkeld. Naast deze specifieke toepassingen werd tijdens de Dutch Design Week 2013 gedemonstreerd dat het ontwerp breed toepasbaar is. In de Brabantse huiskamer in het Klokgebouw was Dorothy te bezichtigen, een cilindervormige lamp uit dezelfde productserie.

Van der Hoorn
Het familiebedrijf Van der Hoorn bestaat uit drie bedrijven. Van der Hoorn buigtechniek is specialist in het buigen en walsen van metalen buizen. Sinds 2010 is (straat)meubelleverancier Stiels aan de groep toegevoegd. Eind 2012 werd een montage- en assemblageafdeling van Ergon overgenomen en omgedoopt in Van der Hoorn sociale werkvoorziening. Dit bedrijf richt zich primair op het produceren van samengesteld leidingwerk, maar sinds kort verricht het ook diverse assemblagewerkzaamheden voor Stiels.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Flexibele buigoplossingen

16-12 Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit.…

Geen categorie

FDP-bijeenkomst Hydrovormen

29-01 Hydrovormen is een speciale en zeer precieze koudvervormingstechniek om verschillende productgeometrieën te vormen. De…

Geen categorie

Tuwi kweekt enthousiasme voor zwenkbuigen

14-07 Zwenkbuigen is volgens Tuwi een ondergewaardeerde techniek die meer aandacht verdient. Daarom organiseerde de…

Bedrijf en Economie

Vereniging Straatmeubilair wil dat overheid duurzaam inkoopt

03-07 Vereniging Straatmeubilair vindt dat de overheid haar maatschappelijke rol als het gaat om duurzaam…

Bedrijf en Economie

Kersten Europe opent productievestiging in VAE

25-11 Door de toenemende vraag uit het Midden Oosten naar gebogen delen start buigspecialist Kersten…

Geen categorie

BlueRoots composiet alternatief voor aluminium straatnaamborden

02-01 ARN Recycling en NPSP hebben samen het nieuwe composietmateriaal BleuRoots ontwikkeld. Dit is gemaakt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV