Straalautomaat 2-in-1

0
2388

Kun je in een straalautomaat in één proces met twee verschillende straalmiddelen stralen? Die vraag legde een gerenommeerde Duitse toeleverancier aan de auto-industrie voor aan Leering Hengelo.

De klant wilde dit graag, omdat men in één proces met een scherp straalmiddel wil reinigen en aansluitend de oppervlaktestructuur verdichten, om een glad oppervlak te verkrijgen. De belangrijkste eisen waren: geen vermenging van de straalmiddelen; volledig egaal gestraald product met reproduceerbare kwaliteit; handmatig  laden en ontladen op één positie en mogelijkheid voor gebruik van een robot; volledig geautomatiseerd proces; extra aandacht voor veiligheid, ergonomie, geluidsniveau en stofemissie.

De oplossing die Leering Hengelo heeft gerealiseerd is een satelliet met drie ‘kamers’. De satelliet heeft zes posities. De buitenpositie (1) is de laad- en ontlaadplek. Positie 2 en 3 is het compartiment met de eerste straalsectie (2) voor het reinigen met scherp straalmiddel en aansluitend afblazen (3). Dan gaat het product naar een afgescheiden sectie voor het intensief afblazen (4). De laatste afgescheiden sectie  is voor het stralen, ter verdichting, om een glad oppervlak te realiseren (5). Op de laatste positie (6) wordt er afgeblazen, voordat het product de installatie verlaat.

Deze straalautomaat biedt de klant als voordelen: een hoge productiesnelheid en nauwkeurig straalproces; perfecte controle van de straalparameters; investering in één automaat in plaats van twee separate straalinstallaties; besparing van productieruimte; besparing op de mankracht voor het straalproces.

Enkele details over de technische uitvoering: de reiniging van de twee straalmiddelen gebeurt met separate cyclonen; automatische na-dosering garandeert een constante bedrijfsmix; sensoren bewaken de straalmiddelniveaus; het stof wordt via de cyclonen afgevoerd naar het filter en stofton; separate aansturing van de pistoolbewegingen en satellieten zodat het proces exact is te controleren.