TechniShow Innovation Awards voor BMO, Style, Kuunders en Trumpf

0
621

BMO Automation, Style CNC Machines, Kuunders Technoworks en Trumpf zijn de winnaars van de TechniShow Innovation Awards. Zij mochten de prijs voor hun winnende inzendingen, die geëxposeerd worden op de TechniShow, in ontvangst nemen tijdens de Avond van de Maakindustrie in Jaarbeurs Utrecht.

Deze feestavond werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van FPT-VIMAG, Koninklijke Metaalunie en Jaarbeurs. Het belangrijkste onderdeel van de avond was de uitreiking van de awards. In totaal werden er voor de TechniShow Innovation Awards vier prijzen weggegeven: ‘Commerciële Innovatie’, ‘Nieuw op de Nederlandse markt’, ‘Made in the Benelux’ en de Publieksprijs, die werd gewonnen door Trumpf.

BMO
BMO won de ‘Nieuw op de Nederlandse markt’ Award met de Xenon PM software. Xenon PM biedt de verspanende ondernemer inzicht in het totale productieproces binnen zijn bedrijf, door alle beschikbare data die binnen de verspanende fabriek voor handen is aan elkaar te koppelen. De software haalt alle data uit de CNC-machines in de fabriek en presenteert deze in een simpel overzicht. Hierdoor is in een oogopslag zichtbaar van welke machines de spindels draaien, hoe de gemiddelde bezetting is, of men voor- of achterloopt op de planning, welke machine het beste presteert afgezet tegen de voorcalculatie. Bijzonder aan Xenon is dat de monitoringsoftware data kan lezen uit elke besturing, ongeacht de leeftijd van de machine. Voor de jury was dat een belangrijke onderscheidende factor: “Het is een echt toepasbaar systeem dat ondernemers in het MKB mee kan krijgen in de Smart Industry-gedachte. De verhouding tussen de lage initiële investering ten opzichte van de toegevoegde waarde, heeft er mede voor gezorgd dat de Xenon PM software als winnaar uit de bus kwam.”

Kuunders Technoworks
“De plaatbewerkingsindustrie ziet hier echt de waarde van in. Het lost een veelvoorkomend probleem op”, is de mening van de jury over het Kuma plaatwerkdetectiesysteem waarmee  Kuunders Technoworks de Commerciële Innovatie Award mee binnen haalde. Kuma is een gepatenteerde machine die gesneden onderdelen in een nesting door middel van 3D-vision identificeert, vergelijkt met de nesting en via een inkjet markeert.

Style
De ‘Made in de Benelux’ Award ging naar de SMESH 2-step Gear (SS2-sG) van Style. “Tussen al het softwaregeweld is het mooi om te zien dat er ook op mechanisch gebied nog geïnnoveerd wordt. En het is net als de innovatie van BMO en Kuunders een echt Nederlands product”, aldus de jury. De SS2-sG transmissie biedt de mogelijkheid om op de Style draaibanken onder vollast te schakelen. De transmissie bestaat uit vijf planetaire tandwielen om een ringwiel, die zijn samengebracht in een compacte behuizing. De nieuwe transmissie geeft het beste uit drie bestaande transmissies: de eenvoud van een handgeschakelde transmissie, het gemak van een automatische transmissie en het rendement alsof er geen transmissie is. Het planetaire tandwiel zal op alle machines van Style worden geleverd; eerst op de draaimachines en dan op de freesmachines.

Trumpf
Stap voor stap verbeteren is een belangrijk kenmerk in de aanpak van Trumpf. Op TechniShow laat het bedrijf ook een machine zien die uitstekend bij deze filosofie past: de compacte pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber, die (laser)snijdt, gaten ponst, omvormt en schroefdraden maakt. Deze machine is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid van het instapmodel TruPunch 1000 tot de volwaardige pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber, zoals die op TechniShow wordt getoond. Hiermee kan de klant snel reageren op de veranderende opdrachtsituaties. Met het economische modulaire systeem kan hij ieder moment van de ponsmachine een automatische pons- of zelfs pons-/lasermachine maken. Zo groeit de machine mee met de groei van zijn bedrijf.

Publiekprijs voor Trumpf
Namens Trumpf mocht Menko Eisma de TechniShow publieksprijs in ontvangst nemen

De jury is onder de indruk van de hoeveelheid innovaties afkomstig van Nederlandse bedrijven. “De toegevoegde klantwaarde komt veelal uit Nederland, kijk maar naar de winnaars. We hebben echt waarde verbeterende innovatieve bedrijven in Nederland. We hebben veel oplossingen gezien die zijn ontwikkeld uit een eigen probleem en dat zijn ongetwijfeld ook problemen waar andere ondernemers mee worstelen. Daarnaast zien we aan verschillende producten dat Smart Industry marktrijp en toegankelijk begint te worden voor het MKB. Een hele mooie ontwikkeling”, aldus de jury.